Tietoa terveydenhuollon ympäristöstä (arkkinen)
Ilmoita sivulla olevasta viallisesta linkistä

Uutisia Siirry tapahtumiin

 • Kongressin palkitut (27.11.2014)

  Ykköspalkinnot menivät Australiaan ja Pohjois-Irlantiin HCD2014-kongressissa..

  Chris O’Brien Lifehouse syöpäsairaalalle Camperdownissa ja South West Acute Hospital sairaalalle Enniskillenissä. MyösThe therapeutic gardens at Northeast Georgia Medical Center sai kultaa omassa sarjassaan. Uutisen sivulla kerrotaan myös muista palkituista ja kunniamaininnan saaneista.

  Chris O'Brien Lifehouse tarjoaa kattavat palvelut sekä julkisen että yksityisen puolen potilaille. Arkkitehtuurillaan se pyrkii antamaan valoisan ja rohkaisevan ilmapiirin. Enniskillenin akuuttisairaala on sovitettu suuresta koostaan huolimatta ympäristönsä pieneen mittakaavaan osaksi yhteisöä.

 • Katso video Køgen yliopistosairaalasta (23.11.2014)

  Sjellannin historian kallein rakennusprojekti alkaa nousta vuonna 2015.

  Vuonna 2021 käyttöön otettavan sairaalan kokonaiskustannuksiksi on arvioitu 4 miljardia Tanskan kruunua. Sen koko on 176.500m², josta 130 000 m² uutta tilaa. Sairaansijoja tulee olemaan 900. Sairaalan suunnittelusta 2012 / 2013 järjestetyn kilpailun voitti C. F. Møllerin johtama konsortio. Kuvia kilpailuehdotuksesta.

  Uusi sairaala kolminkertaistaa nykyisen sairaalan tilat. Nykyinen sairaala on rakennettu 1981 - 1988 ja on samoin C. F. Møllerin kilpailuvoitto. Uusi sairaala rakentuu nykyisen "päälle" ja kahden kerroksen pääliikenneväylä säilyy. Samoin säilyy sairaalaa ympäröivä metsärengas. Uusiin osiin tulevista yhden hengen potilashuoneista on näkymä Køgen lahdelle.

  Sivuilla näet sairaalan nyt ja vuonna 2020.

 • Norjalaiset tekivät sen nyt! (23.11.2014)

  Sairaanhoitoalueet ovat perustaneet asiantuntijaorganisaation.

  Sykehus-Norge hallinnoi sairaaloiden lähes viittä miljoonaa neliömetriä ja investoi vuosittain noin 10 miljardia kruunua uudisrakentamiseen ja tilojen tason parantamiseen. Uusi Sykehusbygg HF on perustettu kokoamaan parhaan kansallisen asiantuntijuuden uusien sairaaloiden suunnitteluun ja rakentamiseen. Yrityksen kotipaikka on Trondheim, mutta sillä tulee olemaan toimipaikkoja eri puolilla Norjaa. Organisaatiota rakennetaan vähitellen. Toimitusjohtaja aloittaa toukokuussa 2015.

  Uusi organisaatio tähtää kertyvän tiedon ja asiantuntijuuden tehokkaaseen hyödyntämiseen. Samantyyppisiä vaikka keskenään hieman erilaisia organisaatioita on perustettu viime vuosina muun muassa Tanskaan Godtsygehusbyggeri ja Ruotsiin Tukholman läänin maakäräjien sairaalarakentamisen informaatiosivu Chalmersin Centrum för vårdens arkitekturin lisäksi (toim. huomio).

 • Arkkitehti-lehden numerossa 5/2014 (11.11.2014)

  katsaus Suomen terveydenhuollon uusimpiin rakennuksiin ja suunnitelmiin.

  Lehdessä esitellään Tampereelle vuonna 2013 valmistunut Tipotien terveysasema (arkkitehdit Pekka Mäki ja Rauno Lehtinen) ja Helsinkiin juuri valmistunut Malmin sairaala (Olli-Pekka Jokela+AW2). Tulevien vuosien satoa ovat Puijon sairaalan laajennus (Lukkaroinen Partanen ja Lamusuo) Kuopiossa ensi vuonna, Uusi lastensairaala (SARC-Koivula) Helsingissä vuonna 2017 ja Keski-Suomen keskussairaala (JKMM) vuonna 2020.

  Meilahden sairaala-alueen kehitystä tarkastellaan kahdessakin artikkelissa, myös suojelun kannalta (Sanna Lahti). Historian kehitystä valottaa Mikael Paatela artikkelissaan eri sukupolvien sairaaloista ja samoin Petteri Kummala artikkelissaan, joka palaa Erkki Helamaan ja Veijo Martikaisen  vuoden 1962 kilpailuvoittona suunnittelemaan Tampereen keskussairaalaan. Lisäksi mukana on muutamia ulkomaisia mausteita ja kotimaisia näkökulmia tämän päivän terveydenhuollon rakentamiseen (ks otsikon linkistä).

 • AfH palkitsi parhaat (9.11.2014)

  Ison-Britannian terveydenhuollon rakennukset vuonna 2014.

  Architects for Health jakoi palkinnot toteutettujen projektien ja suunnitteilla olevien projektien sarjassa. Palkittujen tuli olla arkkitehtuuriltaan erinomaisia, tukea palvelujen kehittämistä potilaiden hyväksi ja luoda työntekijöille hieno työympäristö.

  Toteutetuista projekteista voiton vei Cockermouth Community Hospital, suunnittelijana IBI Group, koko 4 000m2 ja kustannukset 10 miljoonaa puntaa. Sairaala tarjoaa monipuoliset palvelut, mm. 11 potilaan vuodeosaston yhden hengen huoneineen, joista kaikista on näköala puutarhaan. Suunnitteilla olevista projekteista palkittiin kaupunkirakennetta eheyttävä Liverpool Royal Hospital, suunnittelijoina NBBJ ja HKS, koko 94 000m2 ja kustannukset 335 miljoonaa puntaa.

  Kummankin sarjan viiteen parhaaseen ehdotukseen voi tutustua tarkemmin linkissä.

 • Erasmus MC (9.11.2014)

  Parinkymmenen vuoden matka toteutumiseen.

  Rotterdamiin vuonna 2017 valmistuvan yliopistollisen sairaalan ensimmäiset suunnitelmat tilojen sijoituksista ja kokonaisuudesta tehtiin vuonna 1998. Rakentaminen aloitettiin viisi vuotta sitten joulukuussa 2009. Ensimmäinen rakennusosa länsisiipi on juuri valmistumassa. Sinne siirtyy toimintoja purettavasta osasta, jonka paikalle uusi itäsiipi kohoaa. Uusi sairaala ei ole kooltaan vanhaa suurempi, mutta 50-luvulta periytyvää rakennusta ei enää kannattanut uudistaa. Sen asema elävänä osana kaupunkirakennetta haluttiin säilyttää eikä etsiä uutta sijoituspaikkaa. Uudet rakennusosat tuovat hoidon nykyaikaiselle ja tulevaisuuteen tähtäävälle tasolle. Avohoidon tilat painottuvat, potilashuoneista tulee yhden hengen huoneita ja tehokkuus kasvaa. Suunnittelussa mennään yksittyiskohtaiselle tasolle vasta mahdollisimman lähellä toteuttamisajankohtaa.

  Projektin etenemistä voi seurata linkissä.

 • Muistisairaitten ympäristöt (3.11.2014)

  Stirling University kouluttaa 2015.

  DSDC, Dementia Services Design Centre järjestää kolmipäiväisiä koulutuksia eri puolilla Isoa-Britanniaa, mm. Dublinissa, Birminghamissa ja Stirlingissä tammikuussa, helmikuussa, maaliskuussa ja toukokuussa sekä lokakuussa. Koulutuksiin voivat osallistua myös muista maista tulevat eri ammattien edustajat. Ohjelmaan sisältyy teoriaan ja käytäntöön perustuvia luentoja sekä keskusteluryhmiä, joihin voi tuoda oman hankkeensa aiheeksi. Koulutusmateriaalina käytetään mm. DSDC:n tuottamaa muistisairaiden ympäristön auditointi-välinettä.

  Koulutuksen koko ohjelma löytyy linkistä. Desin schoolin tarkat ajankohdat ja ilmoittautuminen kustannuksineen.

 • RT Esteettömyystieto (3.11.2014)

  Rakennustieto Oy:n maksuton palvelu esteettömien ympäristöjen puolesta.

  Palvelu edistää asuinympäristöjen esteettömyyttä ja parantaa niiden laatua. Se helpottaa ja nopeuttaa suunnittelijoiden työtä tarjoamalla kootusti tietoa tilojen mitoituksesta ja materiaaleista. Henkilöitä ja tiloja koskevat lakisääteiset estettömyysvaatimukset löytyvät sivuilta.  Sivuille kootaan suunnitteluohjeita, rakennustuotteita ja malliratkaisuja.  Vaatimukset -osiossa käsitellään asuintiloja, ulkotiloja ja erityisryhmille tarkoitettuja ryhmäkoteja.Tarkistuslista -työkalu auttaa kohteen arvioinnissa.

  Palvelun tuotannosta vastaavat www.ara.fi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA), www.sotera.fi Sosiaali- ja terveydenhuollon tekniikan ja rakentamisen instituutti (Sotera) ja www.rakennustieto.fi Rakennustieto Oy.

 • Kuvaretki tehohoidon yksikköön (28.10.2014)

  Dartmouth-Hitchcock Medical Centerissä.

  Uusi 14-paikkainen yksikkö on suunniteltu perhekeskeisen hoidon tarpeisiin. Suunnittelua ohjasivat lean-periaatteet ja suunnittelun aikana käytettiin tilojen havainnollistamiseen tietomallinnusta (BIM). Kaikkiin tiloihin tulee runsaasti päivävaloa isojen ikkunoiden, lasiseinien ja avarien käytävien ansiosta. Potilaiden huoneet ovat pareittain ulkoseinillä ja hoitajien työ- ja aputiltat keskivyöhykkeellä. Myös henkilökunnan taukotilat ovat ulkoseinällä.

  Tehohoidon huoneissa on omat vyöhykkeensä potilaalle, hoitajille ja läheisille. Välittömästi huoneiden ulkopuolella on kahdelle hoitajalle "alkovi", josta voi valvoa potilasta häiritsemättä huoneessa olijoita tai käytävällä liikkuvia. Sekä potilaan että läheisten yksityisyys on pyritty suojaamaan tarvittaessa verhoilla. Uutisen linkissä voi tutustua myös yksikön pohjaratkaisuun. Kokemuksia esitellään marraskuun HDC 2 014 kongressissa San Diegossa.

 • Tutustu Erasmus MC:n nouseviin rakennuksiin Rotterdamissa. (28.10.2014)

  Symposium ja kiertokäyntejä 27.11.2014.

  Uuden 200 000 m2:n  yliopistosairaalan rakentaminenn on  puolivälissä. Teknisiin järjestelmiin, logistiikkaan ja valmiisiin osiin pääsevät tutustumaan pienet ryhmät ilmoittautumisjärjestyksessä.

  Luento-osuudessa kerrotaan valmiiden osien arvioinneista (POE), näyttöön perustuvan suunnittelun (EBD) roolista projektissa Kirk Hamilton, Texas A&M Universitystä sekä projektista Bas Molenaar, EGM architectenista (jäähyväisluento).

  Kokemuksia on kertynyt mm. projektinjohdosta, vuodeosastojen (100% yhden hengen huoneita) ja uudentyyppisten poliklinikoiden suunnittelusta, älykkäästä teknologiasta potilaiden hoidossa ja huoltoprosesseissa sekä talotekniikassa. Tilaisuuden järjestävät Erasmus MC ja EGM architecten. Osallistumismaksu on 150 euroa. Ohjelma ja ilmoittautuminen.

 • Koulutusta Ruotsissa (21.10.2014)

  Chalmers järjestää kevätkaudella kurssin Vårdens lokaler 2.0.

  Koulutus on tarkoitettu hoidon ja hoidon rakennusten ja ympäristöjen suunnitteluun osallistuville eri alojen ammattilaisille. Se koostuu neljästä kevätlukukaudella järjestettävästä moduulista. Koulutuksessa käsitellään hoidon ja rakennetun ympäristön välisiä suhteita, tutkimuksen hyödyntämistä ja työskentelyä moniammatillisissa tiimeissä.

  Koulutuksen järjestävät Chalmersin CVA (Centrum för vårdens arkitektur) ja Forum för vårdbyggnad, mukana on myös PTS (Program för teknisk standard). Koulutuksen hinta ilman arvonlisäveroa on 42 500 kruunua. Lisää tietoa kurssista ja illmoittautumisesta otsikon linkistä.

 • Potilaat töihin (17.10.2014)

  Viborgin uuden sairaalan suunnittelussa.

  Kun Viborgin aluesairaala vuonna 2019 on valmis laajennuksineen ja uudistuksineen, siihen on käytetty 1,15 miljardia kruunua. Sairaala on silloin kooltaan 120 000 m2. Suurin laajennuksista on uusi akuuttikeskus 24 000 m 2, jonka suunnittelu on parhaillaan käynnissä. Se valmistuu vuonna 2017. Suunnittejinoina ovat Sweco Architects ja AART Arkitekter. Akuuttikeskuksen osuus kustannuksista on 530 miljoonaa kruunua. Kuvia akuuttikeskuksesta.

  Suunnitteluun on otettu mukaan potilasyhdistysten ja vammaisjärjestöjen asiantuntemus. Aktiiviset käyttäjien edustajat tuovat suunnitteluun käytännön tietoa. Suunnittelussa mukana ollessaan he myös tietävät, että projekteissa joudutaan tekemään kompromisseja ja kaikilla projekteilla on myös taloudelliset rajat. Yhdessä työskentely tukee parasta mahdollista ratkaisua.

 • EuHPN:n sivuilla esitykset (12.10.2014)

  Edinburghin seminaarista 1. - 3.10.2014.

  Seminaarin aiheena oli Thinking Differently About Healthcare Buildings: innovative infrastructure planning and design to improve the quality and safety of care Esityksiä oli Pohjoismaiden lisäksi Hollannista, Puolasta, Italiasta, Skotlannista, Sveitsistä ja Yhdysvalloista (lastensairaala, EBD). Suomesta oli mukana Kati Myllymäki.

 • Äänestä iloa! (7.10.2014)

  Kehtolaulutehdas lastensairaalan sisuksiin.

  Lontoolaisen Great Ormond Streetin lastensairaalan lisärakentamisen yhteydessä rakennusten väliin jäi 32 metriä pitkä, kymmenen kerroksen korkuinen ja paikoin vain muutaman metrin levyinen tila, joka säilyy vielä 15 vuotta kunnes 1930-luvulla rakennettu osa puretaan.

  Studio Weave arkkitehtitoimisto suunnitteli tilaan Lullaby Factoryn, äänitorvista ja mielikuvituksellisista elementeistä sommitellun teoksen. Teos soittaa lempeitä kehtolauluja, joita voidaan kuunnella sairaalan radiotaajuudella ja äänitorvista sairaalan sisällä. Architectural Review palkitsi teoksen vuonna 2013 uudistuvasta arkkitehtuurista http://www.competitionline.com/en/results/158755.

 • Vendsysselsin sairaalakilpailun voitto kotiin. (7.10.2014)

  C.F. Møller suunnittelee sairaalan Hjørringiin Tanskaan.

  Kilpailu käytiin laajennuksen ja nykyisen sairaalan korjauksen suunnittelusta. Laajennus on kooltaan 14 000 m2. Laajennukseen sijoitetaan toimenpidekeskus ja vuodeosastot lapsille ja synnyttäjille sekä katolle piha lasten leikkejä varten. Tilat ryhmittyvät suurten pihojen ympärille. Ulkotilat tukevat potilaiden ja käyttäjien hyvinvointia ja paranemista. Isot ikkunat , yksikäytäväisyys ja sivukäytävät tekevät sairaalassa suunnistamisen helpoksi. Sekä sisä- että ulkotilojen suunnittelussa tavoitellaan parantavaa arkkitehtuuria.

  Projektin on määrä valmistua kokonaisuudessaan 2019. Sairaalan energiansäästötavoitteet on asetettu korkealle (energiankulutus alle 25 kWh/m2). Avarien piha-alueiden ja sadeveden käsittely hoidetaan energiaa säästäen, hiilijalanjälkeä pienentäen.

 • Saattohoitokoti Kööpenhaminaan (7.10.2014)

  Fredriksbergiin valmistuu ensi vuonna.

  Suunnittelija on tunnettu tanskalainen toimisto NORD architects, jonka käsialaa on muun muassa palkittu syöpäpotilaiden terveyskeskus Kööpenhaminassa. Saattohoitokodissa on 16 paikkaa. Se rakennetaan tiiviiseen kaupunkirakenteeseen vanhan saattohoitokodin paikalle. Rakennus on kaksikerroksinen. Se on kooltaan 2233 m2 ja kustannuksiltaan 45 miljoonaa kruunua. Avarat tilat ympäröivät pihaa, joka antaa potilaille myös tarvittavan yksityisyyden.

  Suunnittelussa ovat olleet mukana käyttäjien, asiakkaan (Diakonissestiftelsen) ja naapuruston edustajat, joiden kaikkien toiveet on pyritty toteuttamaan. Asuinalueen pienimuotoinen mittakaava on otettu huomioon suunnittelussa Tekijät uskovat parantavan arkkitehtuurin vaikuttavan myönteisesti saattohoitopotilaisiin. Lisää kuvia

 • Ikäihmisten asuntojen korjaus kannattaa! (5.10.2014)

  Saimaan ammattikorkeakoulun HEA-projekti kertoo.

  Hyvinvointia ja energiatehokkuutta asumiseen, Ikä-ihminen haja-asutusalueella -projekti jakautui kolmeen työpakettiin. Ensimmäisessä selvitettiin haja-asutusalueen ikäihmisten hyvinvointipalvelujen tarvetta ja yrittäjien kiinnostusta liikkuvien palvelujen tuottamiseen ja ideoitiin uusia palveluja asiakkaiden ja yrittäjien kanssa.

  Toisessa työpaketissa selvitettiin pientalojen esteettömyyttä ja tehtiin asuntojen kunto-, rakennus- ja ympäristöarvioita. Palveluasumisen kustannuksiin verrattuna kylpyhuoneen korjaamisen esteettömäksi todettiin parissa kuukaudessa säästävän esimerkiksi kaatumistapaturmasta seuraavat laitoskustannukset.

  Kolmannessa paketissa verrattiin eri asumisen tukivaihtoehtoja ja eri palveluasumismuotoja. Kalleimmatkin esteettömyyskorjaukset on maksettu vuoden laitoshoidon hinnalla.

  Kaikki projektin julkaisut löytyvät linkistä http://www.saimia.fi/hea/?sivu=julkaisut

 • Kuinka integroida tutkimus ja suunnittelu? (1.10.2014)

  "Ei ole rakettitiedettä", väittää Upali Nanda.

  Healthcare Design Magazinen artikkelissa kerrotaan yhä useampien suunnittelijoiden käyttävän tutkimusta suunnitelmiensa tukena. Se vaatii kuitenkin systemaattisen lähestymisen ja ahkeraa työtä koko suunnittelun ja rakentamisen ajan sekä rakennuksen valmistuttua sen arviointia samoilla kriteereillä, jotka suunnitelmalle on alunperin asetettu. Artikkelissa esitetään kuuden kohdan ohjelma tälle prosessille. Tärkein lähtökohta on asettaa projektille selkeät tavoitteet alusta alkaen. Artikkeli sisältää linkkejä yhdysvaltalaisiin tutkimuslähteisiin. Niiden lisäksi työtä vaatii olennaisen tiedon kerääminen, suodattaminen ja omaksuminen.

  Kriteerit ovat laadullisia tai määrällisiä ja yksi ominaisuus heijastuu usein moneen tavoitteeseen. Esimerkiksi päivänvalo voi vaikuttaa energiankäyttöön, tyytyväisyyteen ja mielialaan. Tavoitteiden pitäisi näkyä pitkän aikavälin hyötyinä eikä pelkästään rakennuskustannusten säästöinä. Ja lopuksi arviointi.

 • Paimion parantolan säilyttämiselle tukea (21.9.2014)

  Alvar Aalto -säätiölle apuraha.

  Yhdysvaltalainen Gettyn säätiö antaa 140 000 euroa Paimion parantolan säilyttämisen hallintasuunnitelman tekoon. Alvar Aalto -säätiön mukaan hallintasuunnitelmalla todennetaan parantolan arkkitehtoninen ja kulttuurihistoriallinen merkitys ja turvataan sen säilyminen myös tulevaisuudessa. Paimion parantola on kokonaisvaltainen taideteos, jonka sisustuksen ja esineistön suunnittelustakin vastasi pitkälti Alvar Aalto.

  Suunnitelman työstämiseen osallistuvat säätiön lisäksi Museovirasto, ELY-keskus ja kulttuurihistorian, arvorakennusten ylläpidon, UNESCO:n maailmanperinnön ja talotekniikan asiantuntijoita.

  Alvar Aalto -säätiön saama apuraha kuuluu Getty-säätiön Keeping it Modern -hankkeeseen, joka edistää modernin arkkitehtuurin säilyttämis- ja kunnostustyötä. Hankkeen ensimmäiseen kymmenikköön Paimion parantolan ohella kuuluvat muun muassa tanskalaisen Jörn Utzonin suunnittelema Sydneyn oopperatalo ja Le Corbusierin kotitalo ja studio Pariisissa.

 • Päivänvaloa leikkaussaleihin (15.9.2014)

  - ei vain potilashuoneisiin ja odotustiloihin.

  Sitä mukaa kun tutkimukset päivänvalon myönteisistä vaikutuksista ovat lisääntyneet myös henkiökunnan työ- ja taukotilojen päivänvaloon on kiinnitetty huomiota. Viimeisimpinä ovat listalle tulleet leikkaussalit ja toimenpidetilat, joissa toisinaan on välttämätöntä myös sulkea päivänvalo pois, mihin nykyinen teknologia antaa hyvät mahdollisuudet.

  Healthcare Design Magazinessa arvioidaan, että eurooppalaiset ovat edellä päivänvalollisten leikkausalien suunnittelussa, vaikka päivänvalon merkitys hyvinvoinnille tunnistettiin aikaisemmin yhdysvaltalaisissa terveydenhuollon ympäristöissä. Syynä on luultavasti eurooppalainen traditio suunnitella kapearunkoisempia rakennuksia. Päivänvalollisista leikkaussaleista esimerkkejä löytyy muun muassa Dusseldorfin yliopistollisesta sairaalasta.

 • Terveydenhuoltoon lisää miljardeja kruunuja (15.9.2014)

  Tukholman läänin maakäräjien tulevaisuuden suunnitelmassa.

  Tukholman seudulle tulee 350 000 asukasta lisää vuosina 2010 - 2020. Sekä lasten että iäkkäiden palvelutarve kasvaa. Maakäräjät on päättänyt panostaa 42 miljardia kruunua lisää terveydenhuoltoon. Nya Karolinska Solna ottaa vastaa ensimmäiset potilaansa 2016 ja valmistuu kokonaan vuonna 2018. Sen lisäksi 28 miljardia kruunua käytetään parannuksiin läänin muissa sairaaloissa, pääasiassa korjauksiin ja uudisrakentamiseen. Myös sairaalapaikkoja lisätään 650:llä.

  Sairaaloiden suunnitelmiin voi tutustua linkissä. Tällä sivustolla julkaistaan tietoa maakäräjien terveydenhuollon hankkeista.

 • Uusiutuva energia käyttöön sairaaloissa (15.9.2014)

  European Health Property Network on julkaissut oppaan.

  RES HOSPITALS -projektiin (www.res-hospitals.eu) osallistui suoraan lähes 20 sairaalaa Ranskasta, Unkarista, Italiasta, Alankomaista, Puolasta, Espanjasta ja Isosta-Britanniasta. Pilottiaineistoa tuottivat lisäksi sairaalat Saksasta, Irlannista, Ruotsista ja Yhdysvalloista. Projektin tavoitteena on auttaa sairaaloita tuottamaan puolet tarvitsemastaan energiasta uusiutuvalla energialla vuoteen 2020 mennessä. Kaukaisempana tavoitteena on päästä nollaenergiasairaaloihin. Euroopan nykyiset 15 000 sairaalaa tuottavat 5 prosenttia Euroopan hiilidioksidipäästöistä. Tämä opas on yksi projektin tuotoksista.

  Opas sisältää suuren joukon esimerkkejä, jotka eivät kaikki ole parhaita käytäntöjä, mutta niillä on pyritty tuomaan esille vaihtoehtoja ja vaikuttamaan urautuneisiin asenteisiin. Esimerkkien tarkemmat kuvaukset ovat liitteinä.

 • Kolme kiinnostavaa projektia (7.9.2014)

  Alder Heyn lastensairaala, Maggie's at Christies ja Royal Liverpool -sairaala.

  Alder Heyn lastensairaalan rakentaminen on käynnissä. Lähes 100 000 m2 kokoisen sairaalan suunnittelusta vastaa BDP. Sairaala maastoutuu rinteeseen ja nykyisen sairaalan paikalle tulee puisto. Kolmessa esityksessä kuvataan ideat joiden pohjalta suunnitelma syntyi.

  Royal Liverpool University Hospital valmistuu 2017 kaupungin ydinkeskustaan. Uusi rakennus on kooltaan 84 000 m2 ja kaikki 650 potilaat ovat yhden hengen huoneissa. Erityisesti on otettu huomioon päivänvalo, luonto ja opastuksen helppous. Rakennuksessa on tekninen kerros vuodeosastokerrosten ja muiden kerrosten välillä.

  Syöpään sairastuneille tukea tarjoavista Maggie's keskuksista esiteltiin Maggie's at Christies, joka rakennetaan Manchesteriin. Suunnittelusta vastaa Foster + Partners. Esitykseen sisältyy kiinnostava ideointivaihe.

  Projektit esiteltiin Britannian Architects for Healthin Manchesterin ja Liverpoolin kongressissa. 

 • Sairaalakortteli uuteen käyttöön (4.9.2014)

  Kuopion Sairaalakadun kilpailu ratkaistu.

  Kirsti Siven & Asko Takala Arkkitehdit työyhteenliittymänä Lujatalo Oyn kanssa voitti arkkitehtuuri- ja tontinluovutuskilpailun. Valkeisen lammen rannalla, puolen kilometrin etäisyydellä Kuopion torista sijaitsevalla alueella on vanhan lääninsairaalan rakennuksia, joista vanhin 1800-luvun lopulta. Rakennukset on suojeltu. Lisäksi korttelissa on Valkeisen sairaalan rakennuksia 1900-luvun eri vuosikymmeniltä ja Savonia ammattikorkeakoulun uudehkoja rakennuksia. Kaikki raennukset ovat joko vapautuneet tai vapautumassa tänä vuonna käytöstään.

  Tuomaristo kiittää voittanutta ehdotusta arkkitehtuuriltaan ja huolellisesti tutkituilta ratkaisuiltaan. Vanhoihin rakennuksiin on onnistuttu sijoittamaan monipuolisia asuntoja ja palveluasuntoja. Alakerroksissa on liike- ja palvelutiloja sekä kahvila- ja ravintolatiloja. Vanhaa mijöötä on pyritty säilyttämään ja visuaalinen ja kävely-yhteys Valkeisen lammelle luomaan.

 • Näin tehdään masterplan (3.9.2014)

  Architecture + Design Scotlandilta opas.

  Skotit pitivät opastaan ensimmäisenä eurooppalaisena oppaana, jolla terveydenhuollon järjestäjille annetaan työvälineet haastavien vuosikymmenien kuluessa kasvavien sairaalakokonaisuuksien hallintaan. Oppaaseen on otettu esimerkeiksi Trondheimin St Olav's hospital ja Lontoosta Springfield University Hospital. St Olavin sairaalan suunnittelu alkoi 1990-luvun alussa ja sairaala valmistui kaksi vuotta sitten. Springfieldin siraalan suunnittelu aloitettiin 2000-luvun alkupuolella ja valmista on vuonna 2017.

  Masterplan on tilaajan työväline. Opas tiivistää ohjeet kymmeneen kohtaan: osapuolten yhteinen visio, tarpeeksi joustavuutta, suunnitelmien visualisointi (3D), maisemaan/rakennettuun ympäristöön sopiminen, hyvä orientoitavuus, rakennuspaikan olosuhteet, viihtyisää vapaata tilaa, sujuva liikenne/liikkuminen, rakennusaikaisen häiriön välttäminen, realistinen vaiheistus ja kustannusarviot. Katse tulevaisuuteen. Ohje ladattavissa linkistä.

  .

 • Legot peliin (29.8.2014)

  Hvidovren sairaalan vastaanottotilojen suunnittelussa.

  Kööpenhaminan pääkaupunkiseudulle valmistuu vuonna 2020 uudistettu ja laajennettu Hvidovren sairaala. Aarhus Arkitekterne ja Schmith Hammer Lassen Architects vastaa 30 000 m2 laajennuksesta ja C F Moller nykyisen sairaalan uudistamisesta. Projektin kustannuksiksi on arvioitu 1,45 miljardia kruunua.

  Visiona on "Patienten i centrum". Suunnittelun kuluessa pidetään monia työpajoja. Heinäkuussa esimerkiksi ideoitiin uusia vastaanottohuoneita roolipeleinä legojen avulla. Potilaspaneeleja järjestetään useita vuosina 2013 - 2014. Potilaita odottavat uudistetut vuodeosastot, joilta on pääsy myös kattoterasseille. Neljän hengen potilashuoneet korvataan yhden ja kahden hengen huoneilla.

 • Hengästyttävä katsaus trendeihin (28.8.2014)

  Toronton Design and Health kongressin esitykset.

  Nelipäiväinen kongressi käsitteli terveydenhuollon ympäristöjä monipuolisesti terveellisten asuinympäristöjen lisäksi. Kansainvälisyyttä oli runsaasti Australiasta, Afrikasta, Amerikasta ja Aasiasta. Ainoa pohjoismainen projekti oli viime vuonna lopullisesti valmistunut Trondheimin St Olav-sairaala. Sairaala myös palkittiin seitsemässä eri sarjassa.

  Mielenkiintoisia esityksiä löytyy psykiatrisista sairaaloista, muistisairaitten huomioon ottamisesta suunnittelussa, lukuisia esityksiä terveydenhuollon tilojen arvioinnista (post occupancy evaluation) ja suunnitteluprosesseista, viherympäristön merkityksestä kaikissa ympäristöissä, terveistä kaupungeista ja terveydenhuollon ja kaupunkisuunnittelun yhteispelistä sekä luonnollisesti tervehdyttävistä sairaalaympäristöistä.

 • Päivänvalo on tärkeää. (28.8.2014)

  Terveempiä ja onnellisempia hoitajia.

  Päivänvalon ja ikkunanäkymien vaikutusta henkilökunnan hyvinvointiin ja jaksamiseen on tutkittu melko vähän, vaikka sairaaloissa on perinteisesti ollut paljon päivänvalottomia työtiloja. HERD Journalissa julkaistussa tutkimuksessa tutkijat vertasivat kahta akuuttisairaalan vuodeosastoa, jotka olivat potilailtaan, organisaatioltaan ja ympäristöltään samanlaisia, mutta toisessa hoitajien työtilassa oli ikkunat ja päivänvaloa kun taas vertailuosastolla ei.

  Tulokset osoittivat päivänvalon ja ikkunoiden myönteiset vaikutukset verenpaineeseen, hapenottoon, vuorokausirytmiin ja aamuvireyteen. Alkuperäiseen abstraktiin voi tutustua  HERD Journalin numerossa Summer 2014 "The Impact of Windows and Daylight on Acute-Care Nurses' Physiological, Psychological, and Behavioral Health". Koko artikkeli on maksullinen.

 • ARCH14 konferenssi Aalto yliopistossa (27.8.2014)

  Alennettu osallistumismaksu 300€ / 350€ 31.8.2014 asti.

 • Uusinta uutta Norjasta (24.8.2014)

  Toukokuussa avattu Vesterålenin sairaala vihittiin käyttöön.

  Sairaalan rakentaminen aloitettiin syyskuussa vuonna 2010. Sen koko on noin 15 000m2 ja kokonaiskustannukset 1, 07 miljardia Norjan kruunua. Potilaspaikkoja on yhteensä 69 ja lisäksi 10 tehopaikkaa ja viisi tarkkailupaikkaa. Vuodeosastojen suunnittelussa on käytetty kahdeksan yhden hengen huoneen sengetun-yksikköä. Lisäksi sairaalassa on kaksi synnytys- ja neljä leikkaussalia, röntgenosasto ja laboratorio, vastaanottotilat ja 17 paikan dialyysiyksikkö sekä potilashotelli.

  Sairaalan on suunnitellut BOARCH. Sairaala palvelee 30 000 asukkaan väestöpohjaa. Arkkitehtitoimiston ilustraatioihin voi tutustua linkissä. Käyttöönottopäivän kuvia täältä.

 • Vilkasta keskustelua Tanskassa Hillerodin sairaalasta (14.8.2014)

  Herzog & de Meuron yhdessä Lauritzon arkkitehtien kanssa voitti kilpailun huhtikuussa.

  Tanskan uusien sairaaloiden suunnittelijat on lähes aina ratkaistu suunnittelukilpailun perusteella. Menettelyä kritisoitiin uusia visioita tuottamattomaksi, vaikka tulokset ovat olleet hyviä. Pohjois-Sjellannin uuden sairaalan rakennuttajat tekivät tavallista vapaamman kilpailuohjelman ja valitsivat tiimejä, joilla ei ollut paljon tai ollenkaan sairaalasuunnittelun kokemusta. Kilpailun voitto meni vain pari pienehköä sairaalaa aikaisemmin suunnitelleelle H&dM toimistolle. Tanskan Arkitekten-lehden kesäkuun numerossa ehdotusta ja kilpailuprosessia arvioivat tilaajan ja juryn edustajat sekä voittaneen ehdotuksen tekijät.

  Sairaala on kooltaan 124 000mja 660 ss. Kustannuksiksi on arvioitu 3,8 miljardia kruunua. Se on valmis vuonna 2020. Kaksikerroksinen rakennus ympäröi alemmissa kerroksissa aulaa ja niiden päällä avautuu kaksi nauhamaista vuodeosastokerrosta maisemaan ja keskuspihalle.

 • Vaasan keskussairaalan uusin rakennus esittelyssä (13.8.2014)

  Kolmen vuoden rakennusurakka valmis ja käytössä.

  Seitsemän vuotta kului hankesuunnitelman hyväksymisestä. Henkilökunta on ollut mukana alusta asti. Myös potilasraati on saanut sanoa sanansa. Uusi Y-rakennus on kooltaan noin 15 000m2. Rakennuskustannukset olivat 36,5 miljoonaa euroa.

  Sairaalassa on valoa, väreja, maisemaa merelle ja hiljaisuutta. Värit ja maalaukset virkistävät ja ohjaavat potilaita oikeisiin kohteisiin. Uusissa tiloissa on muun muassa päivystyksen, leikkaussalien, päiväkirurgian, vastaanottojen ja vuodeosastojen  tiloja sekä auditorio ja kokoustiloja.

  Sairaalassa on käytetty uusinta teknologiaa muun muassa valaistuksessa. Kerroskorkeudet ovat olleet haasteellisia, koska yhteydet vanhan sairaalan tiloihin on pitänyt saada sujuviksi.

  Sairalan arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Tähti-Set Oy.

 • Tanskalaisarkkitehtuuria palkittiin jälleen (11.8.2014)

  Henning Larsenin toimistolle WAN palkinto.

  Odense University Hospital -suunnitelma palkittiin toteutumattomien projektien sarjassa. Kilpailijoita oli 34. Ehdotus on vuodelta 2011. Suunnitelma palkittiin visionäärisestä ajattelusta, suuren sairaalan sovittamisesta inhimilliseen mittakaavaan Tanskan maaseutumaisemaan. Se tavoittelee kestävää kehitystä niin sosiaalisessa, taloudellisessa kuin ympäristöllisessä suhteessa.

 • Rakennettu ympäristö haltuun BIMin avulla (11.8.2014)

  EuHPNn ja TNOn seminaarin esitykset saatavilla.

  Leidenissä 17.4.2014 pidetyn seminaarin esitykset ovat European Health Networkin sivuilla. Esitykset kertovat BIMin /Building Information Modelling) käytöstä hollantilaisten, ruotsalaisten ja norjalaisten kokemusten valossa. Seminaarista on tulossa lähiaikoina erillinen raportti.

 • Avoimet ovet, Nya Karolinska Solna (11.8.2014)

  Lauantaina 30 elokuuta klo 11.00 - 15.00

  Voit tutustua Euroopan suurimpaan rakennustyömaahan ja tulevaisuuden yliopistolliseen sairaalaan, joka ottaa vastaan ensimmäiset potilaansa vuonna 2016. Rakentaminen aloitettiin neljä vuotta sitten ja kokonaisuus on suunnitelmien mukaan valmis vuonna 2018. Aula Medicassa luentoja uusimmista hoitomenetelmistä.

 • Uusimpia oikeuspsykiatrian yksiköitä (11.8.2014)

  Tilojen suunnittelu on psykiatrialle yhtä tärkeää kuin teknologia somaattiselle hoidolle.

  Sanoi Frances Hagelbäck Hansson esityksessään Forum för vårdbyggnadin kevätkonferenssissa. Esitykset ovat nyt katseltavissa Forumin sivuilla ja otsikon linkissä. Projektien esittelyt ovat koonneet projektipäälliköt ja arkkitehdit. Mukana ovat Länsi-Göötanmaan yksiköt Rågården Olofstorp, Göteborgista, Brinkåsen (vårdbyggnadspriset 2013), Vänersborgista ja Falköping sekä Tukholman seudulta Helix, Flemingsberg, Huddingesta.

  Helle Vijk Sahlgrenska Akademista päätti päivän esityksellään fyysisen ympäristön merkityksestä oikeuspsykiatristen potilaiden hoidossa. Tutkimuksia on erittäin vähän. Harvojen tutkimusten mukaan potilaat kokevat, ettei laitoksessa olo paranna vaan rankaisee ja säilyttää, on turvatonta, epäluotettavaa ja epävarmaa. Uudenlaisten yksiköiden tulisi ympäristöllään muuttaa tätä kuvaa. Sen näyttämiseen tarvitaan tutkimusta. 

 • POE tulevaisuuden työkalu (4.8.2014)

  Ketteryyttä arviointiin tavoittelee Ian Forbes Sydneyn teknillisestä yliopistosta.

  Post Occupancy Evaluation (POE) on ollut esillä jo viitisenkymmentä vuotta. Sitä on arvostettu, mutta tulokset ovat jääneet enimmäkseen akateemisiksi tutkimuksiksi. Markkinoita menetelmällä olisi, erityisesti julkisessa terveydenhuollossa kehittyvissä maissa, mutta myös kehittyneissä maissa. Suunnittelijat ja laitosten omistajat ovat suhtautuneet menetelmän kehittämiseen vastahakoisesti.

  Eniten julkistettuja työkaluja on Isossa-Britanniassa (mm. AEDET, ASPECT), Yhdysvalloissa ja Australiassa. Hyödyntämisen esteenä on Ian Forbesin mukaan ollut myös yleispätevyyden tavoittelu. Forbes kumppaneineen on päätynyt kehittämään eri ympäristöihin sovitettuja "kevennettyjä" menetelmiä, EAT tool muistisairaitten yksiköihin, BUDSET tool synnytysyksiköihin ja tulossa ovat menetelmät psykiatrian tiloja ja päivystystiloja varten. Forbes ehdottaa arviointia, jossa vertailukohteena ovat nykyiset hyvät käytännöt. 

 • Muistisairaus ja näkeminen (13.7.2014)

  Stirlingin yliopistolta katsaus tutkimuksiin ja ohjeita suunnittelijoille.

  Thomas Pocklington trust on rahoittanut hankkeen, jossa on koottu tutkimuksia sekä heikkonäköisten että muistisairaitten näkemiseen ja ympäristön hahmottamiseen liittyen. Tavoitteena on ollut tuottaa ohjeita, joilla helpotetaan erityisesti kotona asumista mutta myös ryhmäkodeissa asumista silloin kun ihmisellä on ongelmia joko näön tai muistamisen tai molempien suhteen.

  Ohjeiden tekemiseen osallistuivat monet henkilöt, jotka ovat kiinnostuneita näiden ihmisten ympäristöjen parantamisesta ja toimivat heidän kanssaan. Lisäksi haastateltiin ja käytiin ryhmäkeskusteluja muistisairaitten ja heikkonäköisten sekä heidän läheistensä kanssa.

  Ohjeissa käsitellään kaikki kodin tilat ja oma piha näkemisen ja hahmottamisen kannalta, kuitenkin muistaen, että ihmiset ovat hyvin yksilöllisiä. Tutkimusmateriaali on Dementia Services Development Centren sivuilla www.dementia.stir.ac.uk.

 • Uusi psykiatrinen keskus Skejbyhyn Tanskaan (13.7.2014)

  Aarhusin uuden yliopistollisen sairaalan yhteyteen PPP-mallilla.

  Rahoittajat ja rakentajat vastaavat suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta 30 seuraavaa vuotta. Rahoittajina on eläkerahastoja. Rakentamisesta ja suunnittelusta vastaa KPC Herning A/S. Toteutus on julkisen ja yksityisen rahoituksen yhteistyömalli (public privat partnership).

  Psykiatrinen keskus valmistuu viiden vuoden kuluttua vuonna 2019. Sen koko on noin 50 000m2. Se korvaa nykyisen 150 vuotta vanhan sairaalan Risskovissa. Psykiatrisessa keskuksessa on monipuoliset avohoidon ja sairaalahoidon osastot, jotka liittyvät yliopistollisen saraalan muihin tiloihin ja kokonaisuuteen välittömästi. Keskukseen kuuluu myös oikeuspsykiatrinen yksikkö, joka on sijoitettu itsenäisesti tunneliyhteyden päähän.

  Erityisesti on kiinnitetty huomiota potilaiden yksityisyyteen ja helposti saavutettavien ulkotilojen käyttömahdollisuuksiin. KPC-tiimin yksityiskohtaisiin suunnitelmiin voi tutustua sivun alareunan linkistä.

 • Ajankohtaista Norjasta (13.7.2014)

  Kesäkuun numerossa keskustelua rakennusprojekteista.

  Mukana on artikkeli Kirkenesin sairaalan rakennuksen alkamisesta. Helsemedisinteknikk-lehden numerot vuodesta 2009 alkaen luettavissa verkossa.

 • Melusta paljon haittaa (6.7.2014)

  Yle uutisoi uusimmista tutkimuksista 2.7.2014.

  Uutisessa kerrotaan melun yhteydestä sydän- ja verisuonisairauksiin sekä meluisan työympäristön aiheuttamasta työkyvyttömyysriskistä. Ihmisistä yli kolmannes on meluherkkiä, kertoo Marja Heinonen-Guzejev tuoreessa tutkimuksessaan. Ulkomaisten tutkimusten mukaan jopa puolet onmeluherkkiä ja heissä on miehiä enemmän kuin naisia.

  Melu lihottaa aikuisia, mutta äidin altistuminen melulle saattaa pienentää sikiön painoa. Pitkäaikaisella liikennemelulla on todettu yhteys vakaviin sairauksiin. Jo melko matalat melutasot (50 - 60 dB) on haitallisia vaikuttavat. Normaali toimistomelu on 50 dB:n luokkaa. Oppiminen, muisti ja uni häiriytyvät jo 40 dB:n vaikutuksesta.

  Melun vaikutukset syntyvät stressihormoneista ja unen häiriytymisestä. Toimituksen lisäys: Melun vaikutuksista potilaisiin, muistisairaisiin ihmisiin ja henkilökuntaan terveydenhuollon  ympäristöissä löytyy myös useita kansainväiliä tutkimuksia, ks. Julkaisut ja Uutisarkisto.

 • Ei enää sairautta edistävää rakentamista! (1.7.2014)

  Tutkimusta hyödynnetään liian vähän Dagens Medicin toteaa artikkelissaan.

  Huolimatta yli 2000 tuhannesta tieteellisestä tutkimuksesta, jotka osoittavat hoitoympäristön merkityksen paranemiselle, henkilöstön hyvinvoinnille ja taloudellisesti kestävälle hoidolle tutkimus on jäänyt marginaaliin. Ruotsissa käytetään vuosittain runsaat 13 miljardia kruunua terveydenhuollon rakentamiseen, mutta vain 10 miljoonaa kruunua hoitoympäristöjen tutkimukseen ja seurantaan.

  Dagens Medicin päättelee, että osittain syy on hajautuksessa, josta seurasi myös Sprin (Social- och sjukvårdens planerings- och rationaliseringsinstitut) lopetus vuonna 2000. Perusteluna se, että Ruotsin sairaalat oli jo rakennettu.

  Valoa on kuitenkin näkyvissä. Chalmersin teknillisellä korkeakoululla ja viidellätoista maakäräjistä on yhteinen näyttöön perustuvan suunnittelun konseptiohjelma. Jönköpingin maakäräjät on sitoutunut rahoittamaan tutkimusta vuosittain. Tähtäimessä ovat eri alojen yhteiset tutkimusprojektit.

 • Valoa tutkimukselle. (1.7.2014)

  Jönköping teki sen ensimmäisenä.

  Ja ruotsalaiset tekivät sen taas. Jönköpingin maakäräjien hallitus on päättänyt perustaa tutkimusrahaston, joka jakaa vuosittain 0,5 - 1 prosenttia terveydenhuollon investointikustannuksista tutkimukseen. Lähivuosien investoinnit ovat noin 400 miljoonaa kruunua vuodessa eli tutkimukseen panostetaan 2 - 4 miljoonaa kruunua joka vuosi tästä vuodesta alkaen, jolloin panos on miljoona kruunua.

  Tämä tulee erityisesti tukemaan Jönköpingin korkeakoulun ja Chalmersin CVA:n (centrum för vårdens arkitektur) tutkimustoimintaa, toteaa professori Peter Fröst Chalmersista Göteborgista. Tavoitteet ovat sekä alueellisia että valtakunnallisia. Muiden, erityisesti suurten maakäräjien ja alueiden, odotetaan seuraavan Jönköpingin esimerkkiä.

 • Kuusi tiimiä loppusuoralle (23.6.2014)

  Bisbebjergin psykiatrisen sairaalan suunnittelussa.

  Kolmivaiheisella kilpailulla tähdätään vuoteen 2022, jolloin Kööpenhaminan pääkaupunkiseutu saa uudet ja uudistetut tilat uuden Bisbebjergin sairaalan yhteyteen. Kuudesta tiimistä suurin osa on tunnettuja tanskalaisia ruotsalaisilla ja norjalaisilla vahvistettuina. Vuoden 2015 puolivälissä näistä tiimeistä valitaan yhdestä kolmeen viimeisen vaiheen projektikilpailuun. Voittaja julkistetaan alkuvuodesta 2016. Rakentaminen alkaa vuonna 2018.

  Uusia tiloja psykiatrialle rakennetaan noin 27 000m2, vanhoja tiloja uudistetaan noin 25 000m2. Bisbebjergin psykiatrisesta sairaalasta tulee työpaikka 850 työntekijälle. Avohoidon käyntejä tulee olemaan 90 000 vuosittain. Potilaspaikkoja tulee olemaan 200 yhden hengen huoneissa. Psykiatrisen sairaalan kokonaiskustannukset ovat 1,03 miljardia kruunua. Se kuuluu Bisbebjergin yli 300 000m2:n sairaalakokonaisuuteen, joka valmistuu vuonna 2025.

 • 2013 Design & Health International Academy Awards Winners (23.6.2014)

  Palkitut julkistettu Brisbanessa Australiassa 13.6.2013.

  Voittaja ja osallistujat löytyvät uutisen linkistä. Mukana on kohteita kaikilta mantereilta, useita kansainvälisiä toimistoja ja eurooppalaisia mm. Suomesta ja Hollannista.

 • Ulos! (23.6.2014)

  Muistisairaat ja kaikki ihmiset myös laitoksista!

  Video ja tutkittua tietoa löytyy Stirlingin yliopiston Dementia Design Development Centren sivuilta. Tutkimusten mukaan D-vitamiini, auringonvalo ja päivänvalo sinänsä ovat monella tavalla välttämättömiä kaikkien ihmisten terveydelle ja hyvinvoinnille. Jo 10 - 15 minuutin toiminta pihalla tai puutarhassa ovat edullisempia muistisairaitten terveydelle kuin esimerkiksi kauppakeskuksessa kuljeskelu.

  Tutkimusten mukaan aivojen aktiivisuus esimerkiksi ulkona puuhailun ansiosta vähentää kognitiivista heikkenemistä. Parempi aerobinen kunto yhdistyy usein parempaan tilan hahmottamiseen. On myös osoitettu, että kävelyretki kolmesti viikossa parantaa kommunikointikykyjä. Aktiivisuus ja mahdollisimman paljon aikaa ulkona keskellä päivää ja erityisesti kirkkaina päivinä tuottavat parhaan tuloksen. Ulkona voi syödä, lukea lehteä kirkkaassa valossa, hoitaa ja katsella kasveja ja eläimiä, jutella tai olla itsekseen ja lisäksi se on ilmaista!

 • Lapin keskussairaalan laajennus (23.6.2014)

  Kilpailun ensimmäiseen vaiheeseen jätetty 35 ehdotusta.

  Jätettyjen ehdotusten nimimerkit on julkaistu kilpailun järjestäjän sivuilla. Kilpailun seuraava vaihe käydään 8.9. - 8.12.2014. Toiseen vaiheeseen valitaan enintään viisi ehdotusta. Toiseen vaiheeseen valituille annetaan ensimmäisen vaiheen arviointien perusteella jatkokehitysohjeet.

  Kilpailu ratkaistaan helmi - maaliskuussa 2015. Ohjelman mukaisen rakentamisen suunnitellaan valmistuvan vuonna 2020.

 • Arkkitehtuuria Australiasta (18.6.2014)

  Viileää ja tyylikästä esittelee Healthcare Design kesäkuun uutiskirjeessään.

  Australian sairaalarakentamisessa kuten terveydenhuollon järjestelmissäkin on sekä yhtäläisyyksiä että eroavuuksia niin yhdysvaltalaisen kuin eurooppalaisenkin rakentamisen kanssa. Parhaillaan siellä on meneillään intensiivisen rakentamisen kausi. Jotkin tulokset ovat kansainvälisesti tunnettuja kuten palkittu Royal Children's Hospital Melbournessa. Uusi Royal Adelaide Hospital on valmistumassa arkkitehtuurikilpailun tuloksena vuonna 2016.

  Uusi arkkitehtuuri herättää kysymyksiä lehden päätoimittajassa Kristin D. Zeitissa. Chris O'Brien Lifehouse Cancer Centre Sydneyssä, joka avattiin viime vuonna, lainaa teollista arkkitehtuuria kuten myös juuri avattu Nepean Mental Health Centre Penrithissä. Myös lääketieteen tutkimuslaitosten osalta Australia tarjoaa uutta nähtävää esimerkiksi University of Queensland Centre for Advanced Imaging ja Translational Research Institute Brisbanessa. Lisää uutisen linkissä.

 • Upouusi sairaala Vesteråleniin (12.6.2014)

  Pohjois-Norjan uusin sairaala käyttöön toukokuun lopulla.

  Sairaalan rakentaminen aloitettiin syyskuussa vuonna 2010. Sen koko on noin 15 000m2 ja kokonaiskustannukset 1, 07 miljardia Norjan kruunua. Potilaspaikkoja on yhteensä 69 ja lisäksi 10 tehopaikkaa ja viisi tarkkailupaikkaa. Vuodeosastojen suunnittelussa on käytetty kahdeksan yhden hengen huoneen sengetun-yksikköä. Lisäksi sairaalassa on kaksi synnytys- ja neljä leikkaussalia, röntgenosasto ja laboratorio, vastaanottotilat ja 17 paikan dialyysiyksikkö sekä potilashotelli.

  Sairaalan on suunnitellut BOARCH. Sairaala palvelee 30 000 asukkaan väestöpohjaa. Arkkitehtitoimiston ilustraatioihin voi tutustua linkissä. Käyttöönottopäivän kuvia täältä.

 • Ikäinstituutilta tietoa suunnittelijoille (12.6.2014)

  Materiaalia ulkotilojen suunnitteluun.

  Varttuneiden lähiliikuntapaikat-sivusto sisältää runsaasti ohjeita, jotka soveltuvat niin palvelutalojen, ryhmäkotien kuin muidenkin palvelurakennusten ulkoalueiden suunnitteluun. Ohjeet käsittelevät esteettömyyttä ja turvallisuutta, sisäänkäyntejä, luiskia ja portaita, reittejä, kaiteita ja aitoja, opastusta, valaistusta ja värejä, oleskelualueita ja kunnossapitoa sekä kasvillisuutta. Mukana on myös periaatteita iäkkäille soveltuvista harjoitteluvälineistä ja useita esimerkkejä toteutetuista liikuntapaikoista Suomessa.

  Materiaalipankista löytyy lisäksi tutkittua tietoa, kirjallisuutta ja linkkejä kotimaisiin ja ulkomaisiin lähteisiin.

 • Taide ja terveydenhuolto kumppaneina (12.6.2014)

  Tanskan alueet panostavat taiteeseen.

  Taideteokset halutaan ottaa huomioon heti suunnitteluprosessin alussa integroituina arkkitehtuuriin. Ne toimivat niin opastuksen tukena kuin stressiä vähentävinä elementteinä sairaaloiden keskeisissä tiloissa. Kaikki Tanskan alueet ovatkin tekemässä omia taidestrategioitaan. Tämä on tärkeä vaihe, koska meneillään on historiallisen laaja sairaalarakentamisen jakso.

  Viime vuosina useat tutkimukset ovat osoittaneet taiteen merkityksen osana parantavaa arkkitehtuuria. Taide on noussut samalla tavalla tärkeäksi hoitoaikojen lyhentämisessä kuin päivänvalo, näkymät luontoon ja pääsy ulkoalueille. Taide tuottaa iloa potilaiden lisäksi myös henkilökunnalle ja vierailijoille.

 • Virtuaalisti päivystyksessä ja leikkaussalissa (3.6.2014)

  Locum hyödyntää uusinta teknologiaa projekteissaan.

  Voit tutkia St. Göranin sairaalan päivystysyksikköä kaikista näkökulmista ja detaljeihin asti ja tehdä oman kiertokäynnin siellä kuten Södersjukhusetin hybridisalissakin. Tämä on mahdollista suunnittelussa käytetyn BIMin (Building Information Modelling) ansiosta. Lähes kaikki Locumin hallinnoimat sairaalatilat on tallennettu tähän muotoon. Se tekee myös tulevien muutosten suunnittelun helpommaksi kuin aikaisemmat suunnittelumenetelmät puhumattakaan säästyvästä ajasta.

 • Kaiser Permanente testaa tyyppisairaalaa Oregonissa (27.5.2014)

  Testissä erityisesti muuntuvuus paikallisiin tarpeisiin.

  Kaiser Permanentella on 38 sairaalaa ja 600 avohoidon yksikköä eri puolilla Yhdysvaltoja. Sen suunnittelutiimi on kehittänyt kattavan ohjeistuksen tyyppisairaalalle kestävästä kehityksestä väreihin ja opastukseen. Yleensä sairaalaan kuuluu kaksi kolmionmuotoista potilastornia ja neliönmuotoinen tutkimus- ja toimenpideyksikkö.

  Portlandissa Oregonissa tarvittiin kuitenkin vähemmän potilaspaikkoja ja haluttiin lähelle kaupunkikeskustaa. Tarjolla oli tavallista pienempi tontti. Toisen potilastornin paikalle päädyttiin rakentamaan puisto kaupunkilaisten käyttöön ja laajentamisvaraksi. Paikoitusta varten tehtiin pysäköintilaitos, jonka seinämä viheriöitiin suojaamaan oleskelualueita. Maaston muotoja voitiin hyödyntää lastausalueiden suunnittelussa ja vesiaiheen sijoittamiseen. Avohoidon yksikköön liitettiin yleisöpalveluja ja liiketoimintoja. Tyyppisairaala jousti hyvin, saatiin valoa ja luontoa ja aikaa säästyi 18 kuukautta.

 • Punainen lyhty merkitsee lasten päivystysyksikön (27.5.2014)

  Valokuvakierros Sacred Heart Medical Centerin uudessa yksikössä.

  Pienille potilaille tarjotaan hoidon lomassa mahdollisuus rauhalliseen toipumiseen perheen kesken valoisissa ja värikkäissä tiloissa, jotka tarjoavat puumateriaalien lämpöä ja näkymiä puutarhaan tai tilaisuus olla yhdessä muiden perheiden potilaiden kanssa ylemmässä kerroksessa.

  Tiloissa on pyritty joustavuuteen, jotta tiimien kokoa voidaan vaihdella hoidon tarpeen mukaan ja toisaalta aputilat ovat mahdollisimman lähellä kaikkia yksiköitä. Potilashuoneissa on runsaasti katseltavaa ja pelottavan näköiset hoitovälineet on sijoitettu kaappeihin. Sairaalan taidekokoelmissa on runsaasti paikallisten taiteilijoiden töitä.

 • Hyvin suunniteltu potilashuone parantaa! (23.5.2014)

  Kanadalainen artikkelisarja The Globe and Mail -lehdessä.

  Carly Weeks kuvaa teho-osatojen miljöötä Krimin sodan aikaiseksi. Laitteiden melussa, kirkkaassa valossa ja infektioille alttiina on vaikea toipua. Valoa on kuitenkin näkyvissä. Kanadassa on otettu tosissaan tutkimukset hoitoympäristön monista vaikutuksista paranemiseen. "Evidence based designiin" uskotaan. Yhden hengen potilashuoneet yleistyvät. The Canadian Standards Association suosittelee, että vähintäin 80 prosenttia potilaspaikoista uusissa sairaaloissa on yhden hengen huoneissa.

  Äskettäin valmistuneet Royal Jubilee Hospital Victoriassa ja Toronton psykiatrinen sairaala ovat voittaneet useita kansainvälisiä palkintoja. Sunnybrookin vastasyntyneiden teho-osastolla jokaisella potilaalla on oma huoneensa, oma rauhansa ja normaali vuorokausirytmi vanhempien tuen lisäksi.

  Huolimatta lukuisista tutkimuksista, jotka liittyvät infektioihin ja kaatumisiin päättäjien on vaikea ajatella 40 vuotta eteenpäin nähdäkseen hyödyt.

 • Uutta valaistusteknologiaa hyödynnetään (23.5.2014)

  Slagelsen psykiatrisessa sairaalassa.

  Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että päivänvalo vaikuttaa muun muassa hoitoaikojen pituuteen. Luonnonvalon ja aurinkoisuuden lisäksi myös keinovalon määrä vaikuttaa. Merkitystä on valon värillä ja voimakkuudella. Uusimmalla teknologialla pystytään jäljittelemään luonnonvaloa ja sen vaihteluita esimerkiksi vuorokauden ajan mukaan. Valo lisää hyvinvointia. Vaikutukset eivät rajoitu vain potilaisiin vaan myös henkilökunta hyötyy hyvin suunnitellusta valaistuksesta. Valaistuksella pyritään normaalin vuorokausirytmin säilymiseen. Valolla on myös välillisiä vaikutuksia. Sen on havaittu vähentävän ahdistusta ja stressiä.

  Valaistuksen mahdollisuuksista paranemisessa tarvitaan lisää tutkimusta. Slagelsen sairaala valmistuu vuoden 2015 elokuussa. Sairaalalla on yhdessä Statens Byggeforsknings Institutin ja Bartenbach valaistuslaboratorion kanssa laaja 30 miljoonan kruunun tutkimusprojekti aiheesta.

 • Design the Smartest ED, 7.7. - 9.7.2014 (23.5.2014)

  Nopeimmille vielä muutamia paikkoja jäljellä.

  Cambridgen Downing Collegessa moniammatillinen kurssi viimeisimmistä päivystystilojen trendeistä kokoaa asiantuntijoita Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta sekä osanottajia eri puolilta maailmaa. Internaattipaikat ovat jo täynnä. Tiedustelut linkistä.

 • Konferanse om sykehusutbygging (13.5.2014)

  Trondheimin 20.-21.3.2014 esitykset linkissä.

  Seminaariesityksissä pohdittiin standardointia toiminnan, tilojen ja toteuttamisprosessin näkökulmasta. Se on nopeuttava väline muihin uusiin välineisiin (BIM) liitettynä, mutta se vaatii nopeaa ylläpitoa. Isossa Britanniassa NHS päivittää ohjeita puolivuosittain. Mukana kiinnostava esitys tulevaisuuden leikkaussaleista.

  Trondheimin St. Olav -sairaala valmistui vuosi sitten noin kymmenen vuoden rakentamisen jälkeen.  Sairaala poikkeaa Oslon ja Akershusin yliopistollisista sairaaloista ratkaisultaan. Sen klinikat integroituvat kylänä kaupungin rakenteeseen. Arkkitehdit ovat Narud Stokke, Wiig. Sairaala on saanut useita palkintoja innovatiivisuudellaan (kestävä kehitys, energiansäästö, vuodeosastot/"sengetun", sisustus) . Sen rakennuksista Kunskapssenteret on ensimmäinen eurooppalainen passiivitalo (sairaala). Seminaari pidettiin sairaalan modernissa Tietokeskuksessa (Kunnskapssenteret)

 • Vähemmän melua lastenosastoille (13.5.2014)

  Vanhemmat ja henkilökunta hyötyvät hiljaisemmista osastoista.

  Useissa tutkimuksissa on todettu melun haitalliset vaikutukset sairaalaympäristöissä niin potilaille kuin henkilökunnallekin. Osassa lasten teho-osastoja on alettu noudattaa hiljaisen ajan sääntöä. Center for Health Design esittelee Knowledge repositoryssään tutkimuksen, jossa arvioidaan järjestelyn hyötyjä. Tiivistelmässä esitetään tutkimuksen menetelmät. Tuloksissa todetaan, että sekä henkilökunta että vanhemmat kokivat hiljaisen ajan hyödyllisenä ja rauhoittavana.

  Tutkijat esittelevät arkkitehdeille ja suunnittelijoille suunnatun konseptin melun vähentämiseksi. Koko tutkimus on esitelty tarkemmin Journal of Pediatric Nursingissä ( Volume 28 Issue 4 Pages 400-405). Tekijät ovat Cranmer, K., & Davenport, L.

 • Vihreyttä potilashuoneisiin (8.5.2014)

  Gentoften sairaalaa vuodelta 1027 uudistetaan 20 miljoonalla kruunulla.

  Kauniit vanhat julkisivut säilytetään ja kunnostetaan. Sairaala on käytössä koko uudistuksen ajan, josta osa otettiin käyttöön vuosi sitten. Toinen puoli valmistuu tämän vuoden aikana. Tavoitteena on lisätä potilaiden viihtyisyyttä ja ympäristön esteettisyyttä tulevaisuuden tavoitteet kestäviksi.

  Potilashuoneista tulee kahden ja yhden hengen huoneita, joissa on omat kylpyhuoneet. Potilashuoneisiin väriä tuovat tekstiilit ja seinää peittävä kukkaniitty. Sisäänkäynti koko sairaalaan ja päivystystilat rakennetaan kokonaan uusina.

 • Arkkitehdit stressiä poistamassa (8.5.2014)

  kirjoittaa Michelle Adelman Kanadan National Postissa.

  Torontolaisessa sairaalassa muutama vuosi sitten tehty kysely osoitti, että 76 % potilaista tunsi ahdistusta, 65 % turhautumista ja 57 % pelkoa tullessaan sairaalaan. Tiedettiin, että kokemuksiin voidaan vaikuttaa hyvällä ympäristöllä. Potilaskeskeisyys onkin vaikuttanut uusimpiin ja vielä rakenteilla oleviin sairaaloihin monin tavoin.

  St Thomas Elgin hospital voi ylpeillä lyhimmillä päivystyksen odotusajoilla. Enää ei nähdä seinänvierellä tunteja odottavia potilaita. Valoisia ja korkeita aulatiloja käytetään orientoitumisen helpottamiseksi, kuten myös ikkunanäkymiä ja luonnonvaloa. Vancouverin St. Mary's sairaalassa potilas voi uppoutua vuoristojen ja järvien maisemaan. Juravinskin syöpäsairaalassa tuloksia odotetaan puutarhaan sijoitetussa odotustilassa.

  Uusimmilla vuodeosastoilla potilashuoneiden ikkunoihin ja esteettömiin näkymiin on kiinnitetty erityistä huomiota. Samoin siihen, että henkilökunta on helppo havaita.

 • Design & Health Middle East 2013 (8.5.2014)

  osa esityksistä katseltavissa linkissä.

  Mukana visioita Lähi-Idän maiden terveydenhuollon rakentamisesta ja terveydenhuollon ympäristöjen tutkimuksesta, John Colen perusteellinen kuvaus Pohjois-Irlannin sosiaali- ja terveydenhuollon integroinnista, järjestelmistä ja laajasta uudisrakentamisesta sekä Jonathan Wilsonin kiinnostava esitys potilaan ympäristön "vihertämisestä" ja Mungo Smithin kommentteja tutkimuksen roolista terveydenhuollon ympäristöjen suunnittelussa. Lisäksi esityksiä terveiden kaupunkiympäristöjen suunnittelusta ja kestävästä kehityksestä.

 • Toimivuus, mukavuus ja kustannukset puntarissa (3.5.2014)

  Palvelujen yhdistelmät yleistyvät useissa maissa.

  Architecture + Design Scotland on verrannut kolmen erityyppisen pohjaratkaisun vaikutusta toimivuuteen, käyttömukavuuteen ja investointi- ja elinkaarikustannuksiin. Kaikki ratkaisut olivat yksikäytäväisiä, H-malli, atrium- ja pihamalli. Ratkaisuilla pyrittiin kestävyyteen ja joustavuuteen sekä päivänvaloon kaikissa tiloissa. Tilaohjelma oli kaikissa ratkaisuissa sama. Kerroksia oli kolme ja sisäänkäyntejä yksi.

  Julkaisussa poimitaan esille eri mallien edut ja heikkoudet ja kustannuserot. Kustannusten ero on suurimmillaan kahdeksan prosenttia. Jokaisesta mallista annetaan arvio, minkä tyyppiseen toimintaan se parhaiten soveltuu ja millaiset sen tulevat joustavuusmahdollisuudet ovat.

 • Hei potilas! (3.5.2014)

  Ohjeita hyvän ensivaikutelman suunnitteluun.

  Ruotsin kunnat ja maakäräjät on julkaissut 70-sivuisen ohjeen sairaaloiden ensivaikutelman merkityksestä ja siitä miten kohtaamisesta tehdään hyvä. Tarvitaan muutakin kuin esteetön sisäänkäynti. Sisääntuloalue on myös henkilökunnan työtilaa ja sillä on suuri merkitys turvallisuudelle kaikkien käyttäjien näkökulmasta. Mitä potilaat haluaisivat siellä olevan?

  Hyvä ensivaikutelma nojaa näyttöön perustuvan suunnittelun lähtökohtiin:

  • tarjolla on sosiaalista tukea, ihminen vastaanottamassa
  • tulija pystyy hallitsemaan omaa ympäristöään
  • ympäristö antaa myönteisiä elämyksiä
  • luonnon elementtejä on näkyvillä.

  Julkaisussa käsitellään mm. arkkitehtuuria, potilasvirtoja ja opastusta. Se sisältää muistilistan suunnittelijoille. Julkaisun voi tilata linkistä (275 kruunua). Sen voi myös ladata samoilta sivuilta. 

 • Turvallisuus ennen kaikkea (28.4.2014)

  Nya Karolinska Solnan johtolankana.

  Vuosittain noin 100 000 potilasta kohtaa Ruotsissa tapaturman ja 3000 tapauksessa se voi olla osasyynä kuolemaan. Kysymys on infektioiden, putoamisten ja kaatumisten, lääkitysvirheiden ja muiden vahinkojen estämisestä.

  Potilas aina ensin -periaate näkyy NKS -projektissa esimerkiksi

  • yhden potilaan huoneina, joissa on oma kylpyhuone eli lähes kaikki hoito tehdään samassa paikassa ja omaisten osallistumismahdollisuus lisääntyy
  • lyhyet etäisyydet hoidossa tarvittaviin tiloihin
  • parantunut yksityisyys merkitsee parempaa turvallisuutta
  • työtilat ovat standardisoituja, jolloin työtavoissa vältetään vaihtelua / mahdollisia virheitä
  • miellyttävät ja häiriöttömät tilat kaikille
  • erilliset kulkureitit potilaille, henkilökunnalle, materiaaleille
  • varmat tekniset järjestelmät
  • esteettömyys, fyysisessä ympäristössä ja informaatiossa, hyvä opastus.

  Turvallisuutta päivitetään koko suunnittelu- ja rakentamisprosessin ajan tarkistuslistan mukaan.

 • Huomio ensivaikutelmaan (27.4.2014)

  Locum uudistaa 17 sairaalan sisääntulot Tukholman seudulla.

  Ensivaikutelman on todettu vaikuttavan potilaiden kokemukseen hoidon tasosta. Monet sairaaloista on rakennettu noin 40 vuotta sitten ja näyttävät kuluneilta. Ensimmäisenä on vuorossa Jakobsbergin sairaala. Muut seuraavat lähivuosina.

  Uudesta konseptista tulee seudun sairaaloille yhteinen brändi. Mallia on haettu gallerioista, hotelleista ja lentokentiltä. Avainasemassa tulee olemaan jatkuvasti miehitetty vastaanottotiski, joka saa potilaat tuntemaan olonsa turvalliseksi. Potilaille tulee myös mahdollisuus ostaa tarvitsemansa lääkkeet välittömästi sairaalan apteekista tai pienemmissä sairaaloissa automaatista. Sisäänkäyntialueesta tulee palveluvyöhyke, jota käyttäessään myös vuodeosastojen potilaat kokevat olevansa hetken "ulkona sairaalasta". Esteettömyyteen ja mm. saattajien odottamiseen kiinnitetään huomiota, samoin mahdollisuuteen vetäytyä "hiljaiselle vyöhykkeelle" ja vaikka työskennellä käyttäen langatonta verkkoa.

 • Rotterdam ja Göteborg säilyttävät sairaalat keskustassa (27.4.2014)

  Erasmus MC Rotterdamissa uusii päärakennuksensa vanhan sairaala-alueen keskelle.

  Vuonna 2017 valmistuva rakennus suunnitellaan viimeisimmän tutkimustiedon, näyttöön perustuvan suunnittelun mukaan. Sairaala varustetaan korkeatasoisella teknologialla turvallisuuden, kestävyyden ja terveellisyyden suhteen. Potilas voi säädellä lähiympäristöään toiveidensa mukaan ja luonto on kaikkien saavutettavissa. Sisustusta koskevat päätökset tehdään mahdollisimman myöhään. Tavoitteena on tervehdyttävä ympäristö potilaille ja samalla hyvä työympäristö.

  Sahlgrenska universitetssjukhusetin haasteet olivat toisenlaiset. Yli 70-vuotias rakennus haluttiin säilyttää kulttuurihistoriallisesti arvokkaana alueen porttirakennuksena. Toiminnalliset tavoitteet olivat vaativat, koska rakennuksessa hoidetaan syöpäpotilaita, joiden hoidon tukena parantavalla ympäristöllä on suuri merkitys. Toimintakäytännöt uudistettiin ja monet muutokset pystyttiin kolmen vuoden prosessin kuluessa sovittamaan rakennukseen.

 • Uusinta sairaalalogistiikkaa 4.6.2014 Trondheimissa. (22.4.2014)

  Esimerkkejä Pohjoismaista ja Yhdysvalloista.

  Mitä tapahtuu tulevaisuuden sairaaloissa, lääkehuollossa, välinehuollossa ja muissa kuljetuksissa. St. Olav hospital ja Swisslog järjestävät päivän mittaisen kansainvälisen kongressin. Tutustumiskohteena on St. Olav hospitalin maailman nykyaikaisimpiin kuuluva logistiikka. Linkissä ilmoittautuminen ja muut lisätiedot.

 • Kunnon opastus toimii. (13.4.2014)

  Päivystyksessä 50 prosentin vähennys väkivaltaisuudessa.

  Lontoolainen PearsonLloydin toimisto suunnitteli uudelleen opastuksen kahteen sairaalaan. Väkivaltaisuuden väheneminen oli yllätys. Potilaiden tuskastuminen johtuu usein epätietoisuudesta, mitä tulee tapahtumaan ja milloin. Uusi opastus suunniteltiin osoittamaan heille tapahtumien järjestys ja paikat, missä kukin toimenpide tehdään. Informaatio sijoitettiin aina loogisesti samaan paikkaan ja selkeästi näkyville. Ennakoidut odotusajat ovat jatkuvasti näkyvillä. Potilaille annettavaa mobiilisovellusta opastukseen suunnitellaan.

  Suunnittelijat arvioivat, että opastuksen korjaaminen on pienten kustannusten vuoksi useimpien sairaaloiden saavutettavissa toisin kuin odotustilojen muuttaminen sisustukseltaan miellyttävämmiksi.

 • Voitto sveitsiläisille (13.4.2014)

  Herzog & de Meuron voitti Hillerødin sairaalan suunnittelukilpailun.

  Se tulee olemaan ensimmäinen Herzog & de Meuronin suunnittelema rakennus Skandinaviassa. Toimiston kumppanina on tunnettu tanskalainen sairaalasuunnittelutoimisto Vilhelm Lauritzen Architects. Kaksivaiheisen kilpailun voitti tämä konsortio.

  Sairaala tulee metsäisen alueen reunalle Kööpenhaminan pohjoispuolella, matalan korkeintaan neljäkerroksisen rakennuksen muoto on nelisakarainen lehti, jonka katolle tulee puutarhoja. Sairaala on käytössä vuonna 2020, mutta suunnitelmissa on varauduttu laajentamiseen tulevaisuudessa vuonna 2050. Sairaalan 24 osastoa luovat inhimillisen parantavan ympäristön potilaille ja työympäristön henkilökunnalle.

  Sairaala on kooltaan 124 000m2 , kustannuksiksi on arvioitu 3,8 miljardia kruunua ja yhden hengen potilashuoneita on kaikkiaan 663. Lisää tietoa.

 • Sairaalarakentamista Suomessa (11.4.2014)

  Suomen sairaalatekniikan yhdistyksen toiminnallinen jaos on koonnut tiedot.

  Tiedot on koottu vuosien 2012 ja 2013 vaihteessa ja luettavissa otsikon linkissä SSTY:n sivuilla. Hankkeista myöhäisin valmistuu vuonna 2018. Lisää tietoja sairaanhoitopiirien rakennushankkeista ja nykyisistä rakennuksista löytyy Heikki Punnosen raportista Arkkisen julkaisuissa.

 • Ketterämpiä vuodekuljetuksia (8.4.2014)

  sairaaloiden ja teollisuuden yhteistyöllä.

  Projekti kuuluu Tanskan sairaaloiden ja teollisuuden yhteiseen tuotekehitysohjelmaan. Sen ansiosta vuoteiden kuljetuksesta tulee henkilökunnalle kevyempää ja potilaille turvallisempaa, kustannussäästöjä odotetaan. Siihen sisältyy seurantajärjestelmä, joka ilmoittaa vuoteen sijainnin, varustelun, puhdistustarpeen ja missä sitä tarvitaan. Laite ei lisää vuoteen tilantarvetta kuljetettaessa.

  Tuote on koonnut kansainvälistä kiinnostusta Sydneystä Kaliforniaan. Tanskalaisten tavoite vietituotteiden edistämisestä näyttää alkavan toteutua. Vuoteiden kuljetuslaite on nyt kehittämisvaiheessa ja tuotannossa loppuvuodesta.

 • Hygienia hallintaan (8.4.2014)

  Painavaa asiaa high-tech sairaalafoorumilla.

  High-tech sairaala – Korkean hygienian hallinta sairaaloissa –projektin käytännön työ tehtiin viidessä Pirkanmaan sairaalassa. Suomessa kuolee vuosittain noin 750 potilasta, joilla on hoitoon liittyvä infektio eikä välittömästi kuoleman aiheuttavaa sairautta. Infektioista aiheutuviksi kustannuksiksi arvioidaan 200–500 miljoonaa euroa vuodessa.

  Projekti toteutettiin yhteistyössä VTT:n tutkimushenkilöstön ja sairaaloiden asiantuntijoiden kanssa. Yrityshankkeessa oli mukana lisäksi yhdeksän yritystä. Hankkeet kuuluivat Tekesin Turvallisuus-ohjelmaan. Hankkeissa tarkasteltiin leikkausosastojen ja infektio-osaston pintoja ja ilmanlaatua, ilmastointia, työasuja, leikkaus- ja muita tekstiilejä, hoitotoimintaa, puhtaanapitoa ja tiloja.

  Toiminnan ja ympäristötekijöiden yhteisvaikutukseen ja sen hallintaan tulisi kiinnittää aiempaa enemmän huomiota kokonaisvaltaisen hygienian parantamiseksi. Loppuraportit linkissä.

 • Ruotsin terveydenhuolto amerikkalaisin silmin (7.4.2014)

  Mike Apple Healthcare Design Magazinessa.

  Muutaman vuoden Ruotsissa viettänyt arkkitehti näkee Ruotsin terveydenhuollon järjestelmässä paljon hyviä puolia. Suurin osa terveydenhuollosta (90 %) on julkista ja sekä yksityinen että julkinen terveydenhuolto kustannetaan verovaroin. Hoitopolku kotihoidosta erikoissairaanhoidon huipulle on selkeä. Terveydenhuollon suunnittelu perustuu ruotsalaiseen kulttuuriin eli yhteistyöhön, yhteiseen päätöksentekoon, yhdenvertaisuuteen hoidossa ja sen saatavuudessa.

  Myös terveydenhuollon rakennusten suunnittelun kaikissa vaiheissa otetaan mukaan eri käyttäjät ja päätöksissä pyritään yhteisymmärrykseen. Samat trendit vievät terveydenhuoltoa Atlantin molemmin puolin; painopiste avoitoon, harvempia ja erikoistuneempia keskuksia, sairausryhmiin tai elinryhmiin erikoistuneita osastoja perinteisten sijaan. Vaikka terveydenhuolto on julkista ja alueellista, suunnittelusta vastaavat yksityiset toimistot. Mike Applen opinnäyte saatavilla Arkkisessa.

 • EuHPN uudistuu (1.4.2014)

  European Health Property Networkille uutislehti.

  Uutislehti ilmestyy neljännesvuosittain. Tilaa annetaan jäsenten omille projekteille ja kysymyksille. Jäsenorganisaatioiden määrä on noussut seitsemääntoista. Mukana on erityyppisiä organisaatioita mm. yliopistoja. Painopiste on edelleen akselilla Iso-Britannia - Irlanti - Hollanti.

  Seuraava kokous ja työpaja on 1 - 3. lokakuuta 2014 Edinburgissa, aiheena 'Thinking differently about healthcare buildings: innovative infrastructure planning and design to improve the quality and safety of care’.

  Puhujina mm. Dr Jason Leitch , Skotlannin hallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköstä ja tunnettu arkkitehti Blair Sadler, joka on ollut perustamassa Pebble -ohjelmaa ja on mukana Center for Health Designin hallituksessa Yhdysvalloissa.

 • Trondheimin St. Olavs hospital (1.4.2014)

  Norjan uusin yliopistosairaala.

  Maaliskuun lopulla pidetyn seminaarin esitykset on julkaistu linkissä www.sykehusplan.no. Sairaala valmistui vuosi sitten noin kymmenen vuoden rakentamisen jälkeen. Suunnittelu oli aloitettu vuonna 1995. Sairaala poikkeaa Oslon ja Akershusin yliopistollisista sairaaloista ratkaisultaan. Sen klinikat integroituvat kylänä kaupungin rakenteeseen. Arkkitehdit ovat Narud Stokke, Wiig. Sairaala on saanut useita palkintoja innovatiivisuudellaan (kestävä kehitys, energiansäästö, vuodeosastot/"sengetun", sisustus) . Sen rakennuksista Kunskapssenteret on ensimmäinen eurooppalainen passiivitalo (sairaala).

  Seminaariesityksissä pohdittiin standardointia toiminnan, tilojen ja toteuttamisprosessin näkökulmasta. Se on nopeuttava väline muihin uusiin välineisiin (BIM) liitettynä, mutta se vaatii nopeaa ylläpitoa. Isossa Britanniassa NHS päivittää ohjeita puolivuosittain. Mukana kiinnostava esitys tulevaisuuden leikkaussaleista.

 • Paljon rakentamista, vähän tutkimusta! (20.3.2014)

  Vuosittain investoidaan rakentamiseen noin 13 mrd kruunua ja tutkimukseen noin promille.

  Centrum för vårdens arkitektur ja Sahlgrenska akademin selvittivät hoidon ja hoivan ympäristöjen tutkimukseen käytetyt voimavarat. Hyvä ympäristö takaa tehokkaan ja turvallisen hoidon, hyvän työympäristön ja potilaille kokemuksen hyvästä hoidosta. Kansainvälisesti tutkimusta ja näyttöön perustuvaa suunnittelua (EBD) hyödynnetään laajasti. Selvityksen mukaan Ruotsissa näyttöön perustuvasta suunnittelusta ja oikein suunnitelluista hoitoympäristöistä ei ole otettu kaikkea mahdollista hyötyä.

  Selvityksen tekijät odottavat, että yliopistojen ja korkeakoulujen tutkimukselle luodaan infrastruktuuri, jolla hoitoympäristöjen systemaattista arviointia ja seurantaa viedään eteenpäin ja tuloksia hyödynnetään käytännössä. Nyt on tavallaan viimeinen hetki, koska lähivuosina investoidaan niin paljon hoidon ja hoivan ympäristöihin ja seuraukset ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen.

 • www.sykehusplan.no toimii (20.3.2014)

  Verkkohyökkäyksen jälkeen portaali on jälleen saatavilla.

 • Sairaalatekniikan päivien 2014 luennot (19.3.2014)

  katseltavissa SSTY:n sivuilla linkissä.

 • Vanhasta uutta Espanjassa (17.3.2014)

  Kuinka kierrätettiin 1950 - 60 -luvun sairaala nykyaikaan.

  Barcelonan lähelle Mollet del Vallesiin tarvittiin uusi sairaala korvaamaan vanhaa huonokuntoista kaupungin keskustassa. Kilpailu uuden sairaalan suunnittelusta järjestettiin vuonna 2004 ja uusi rakennettiin kaupungin reunalle. Vanha olisi todennäköisesti purettu, ellei taloudellinen tilanne olisi muuttunut. Vanhojen rakennusten käyttö edellytti kuitenkin mm. energiatehokkuuden ja kaikkien installaatioiden uusimista. Rakennuksista päädyttiin korjaamaan akuutti kuntoutussairaala kaupungin ja lähistön asukkaille.

  Pohjaratkaisut voitiin säilyttää melko ennallaan (1 ja 2 potilaan huoneita). Paikoitus- ja lastausalueena ollut piha muutettiin potilaiden, henkilökunnan ja kaupunkilaisten avoimeksi olohuoneeksi. Lännen ja idän puoleiset julkisivut suojattiin alumiinipanelein liialta lämmöltä. Kustannukset olivat noin puolet uudisrakentamisen kustannuksista. Sairaalan koko on 6500 m2. Suunnittelija on Mario Corea Arquitectura.

 • Lastensairaala sveitsiläisittäin (17.3.2014)

  Saksalaiselle Architects von Gerkan, Marg and Partnersille kansainvälisen kilpailun voitto.

  Lastensairaalan päivystysyksikkö ja 85 sairaansijaa sijoittuu Lausannen yliopistollisen sairaalan nykyisten rakennusten keskelle. Maaston ansiosta kuusikerroksinen  lisärakennus ei pimennä liikaa nykyisiä rakennuksia. Lapsille saadaan suojaisia oleskelupihoja ja samoin muille käyttäjille helposti saavutettavia terasseja. Illustraatioita ja leikkkauspiirustuksia Archdailyn linkissä. Rakennuksen koko on noin 40 000 m ja sen suunnitellaan valmistuvan vuonna 2019.

  Suuren monessa maassa toimivan gmp:n partnerina oli sveitsiläinen B Ferrari & Associés SA .

 • Pikakatsaus viime vuoden palkittuihin (17.3.2014)

  American Institute of Architects poimii esille trendejä.

  Eri kategorioissa palkittiin 12 projektia, joissa on mukana alle ja yli 25 miljoonan dollarin rakennuksia, kalusteita, konsepteja ja kokonaissuunnitelmia. Niihin voi tutustua muutamalla kuvalla, esittelyllä ja tuomariston arviolla. Esille nousevia teemoja ovat sairaaloiden integroituminen muuhun yhteisöön, uusi teknologia / innovaatiot, ympäristön hallinta (stressin poisto) kalusteilla, valon ja luonnon hyödyntäminen, ympäristön mittakaavan huomioon ottaminen ja samankätisten toistuvien potilashuoneiden käyttö.

 • Public Health Group Durbanissa Etelä-Afrikassa (17.3.2014)

  Seminaari Kansainvälisen arkkitehtliiton XXV mailmankongressin yhteydessä.

  Healthcare otherwhere -esitykset ovat kolmena päivänä maailmankongressin esitysten lomassa. PHG:n jäsenet voivat osallistua koko kongressin tapahtumiin 3. - 7.8.2014. Ennen maailmankongressia PHG:n jäsenillä on mahdollisuus osallistua ekskursioon Kapkaupunkiin 30.7.-1.8. ja sairaaloihin Durbanin lähellä 3.8.2014. GUPHAn (Global University Program in Healthcare Architecture) oma seminaari pidetään 2.8.2014. PHG:n vuosikokous on 7.8. varsinaisten kongressipäivien jälkeen.

  Rekisteröinti kaikkiin tapahtumiin samassa linkissä verkossa 25.7.2014.asti. Alustava ohjelma. Osallistumismaksu (4500 randia) nousee 30.4.2014 jälkeen.

 • Viimehetken ilmoitus (16.3.2014)

  Konferanse om sykehusutbygging Trondheimissä 20.-21.3.2014.

  Konferenssin ilmoittautumisaika on mennyt umpeen, mutta ottamalla yhteyttä järjestäjään osallistumisen pitäisi vielä onnistua. Konferenssin järjestää Arkitektforum for helsebygg yhdessä Norsk sykehus og helsetjenesteforeningenin kanssa. Ohjelma ja muut tarkemmat tiedot linkissä.

 • Hvidovren sairaalaan testauslaitos (14.3.2014)

  Älykästä teknologiaa sairaalalogistiikkaan testataan.

  Testauslaitos aloitti helmikuun lopulla 2014 ja toiminta kestää vuoden 2015 keväälle. Projektissa on mukana viisi sairaalaa, tutkimuslaitoksia ja teollisuutta. Kustannukset ovat noin 23 miljoonaa kruunua. Projektilla pyritään älykkäisiin kuljetus- ja jakeluteknologioihin, jotka olisivat aina korkeintaan 25 metrin etäisyydellä käyttäjistään.

 • Suomalaiset voitokkaina Kiinassa (14.3.2014)

  Tengbom Eriksson Architects voitti kansainvälisen kutsukilpailun sairaalasta Kunshanin kaupunkiin.

  Kunshan on kahden miljoonan asukkaan nopeasti kasvava kaupunki. Kysymyksessä on suurin sairaalaprojekti, johon suomalaiset arkkitehdit ovat ulkomailla osallistuneet. Toteutuessaan sairaalassa tulee olemaan ensimmäisessä vaiheessa 1500 potilaspaikkaa ja toisen vaiheen jälkeen yhteensä 2000. Sairaalan pinta-ala 180 000 m2 ja kaikkine opetus- ja tutkimustiloineen 240 000 m2 . Se on kooltaan noin kolme kertaa Meilahden sairaalan kokoinen.

  Tengbom Eriksson Architects on osa tunnettua ruotsalaista Tengbom -ryhmää. Upsalan maineikas Psykiatrins hus, joka kuuluu osana Akademiska sjukhusetiin, on Tengbomin toimiston käsialaa.

 • Uutta tilojen suunnittelusta muistisairaille (14.3.2014)

  Dementia Services Development Centren julkaisuissa.

  Uusimmat Stirlingin yliopiston DSDC:n julkaisuista käsittelevät ympäristön, valon ja valaistuksen sekä sisustuksen merkitystä muistisairaille. Useat julkaisuista antavat ohjeita heidän asuinympäristöjensä sekä sairaaloiden ja päivystysyksiköiden suunnitteluun. Tulossa on julkaisu, jossa käsitellään psykiatrian tilojen suunnittelua ottaen huomioon myös muistisairaat potilaat.

  Muutamat julkaisuista ovat ladattavissa verkosta.

 • Uusia ohjeita suunnitteluun ja rakentamiseen (5.3.2014)

  Yhdysvalloissa terveydenhuollon ja hoivan tiloille joka neljäs vuosi.

  Facilities Guidelines Institute julkaisee uudet ohjeet terveydenhuollon rakennusten suunnitteluun ja rakentamiseen sekä hoidon, hoivan, asumisen ja kuntoutuksen tilojen suunnitteluun ja rakentamiseen. FGI:n ohjeet tunnetaan yleisesti myös AIA:n (Yhdysvaltojen arkkitehtiliiton) suunnitteluohjeina. Muutokset mm. monipuolisissa  turvallisuuskysymyksissä ja toiminnoissa edellyttävät jatkuvaa seurantaa. Uudet ohjeet julkaistaan maaliskuun aikana.

  Ohjeiden laatimiseen on osallistunut yli 125 eri  alojen asiantuntijaa neljän vuoden aikana. Asiantuntijat työskentelevät toimikuntina (vrt. Rakennustietosäätiö Suomessa). Ohjeiden käyttäjät ehdottivat lähes 2000 tarkistusta ja noin 1200 kommenttia näihin ohjeisiin. Seuraavan päivityksen laadinta on jo alkanut. Ohjeet ovat maksullisia.

 • Lapin keskussairaalan laajennus (3.3.2014)

  Kilpailuohjelma saatavilla SAFA:n sivuilta, asiakirjat kilpailun sihteeriltä.

  Kilpailu käydään kaksivaiheisena. Ensimmäinen vaihe yleisenä ideakilpailuna 3.3.2014 - 9.6.2014 ja toinen vaihe yleisenä suunnittelukilpailuna 8.9.2014 - 8.12.2014. Kilpailu on avoin kaikkien maiden kansalaisille. Yhden osallistujista pitää edustaa maansa arkkitehtien liittoa.

  Kilpailun järjestäjän sivut. Uuden sairaalakokonaisuuden suunnitellaan olevan kaytössä vuonna 2020.

 • Tanska fokuksessa (27.2.2014)

  Finpro uutisoi Tanskan sairaalahankkeista mahdollisuuksia liike-elämälle.

  Tanskassa on meneillään tai tulossa noin 40 sairaalaprojektia eli noin 6,7 miljardin euron investoinnit. Teknologiahankintoihin käytetään siitä noin 20%. Supersairaaloiksi nimettyjä on viisi: Aalborgin, Aarhusin ja Odensen yliopistosairaalat sekä Goedstrupin ja Pohjois-Sjaellandin sairaalat. Näistä Odensen (853 potilaspaikkaa) rakentaminen alkaa vuonna 2015, Glostrupin (103 uutta potilaspaikkaa) 2016 ja Pohjois-Sjaellandin (662 potilaspaikkaa) vuonna 2017.

  Finpro järjestää suomalaisille yrityksille Matchmaking -tapahtuman Kööpenhaminassa 25.3.2014. Näihin ja muihin tanskan sairaalaprojekteihin voi tutustua linkissä http://www.godtsygehusbyggeri.dk/

 • Mitä Suomen terveydenhuolto rakentaa. (25.2.2014)

  Erikoissairaanhoidon hankkeet vuodesta 2000 vuoteen 2021.

  Heikki Punnonen on koonnut sairaanhoitopiirien käytössä olevista rakennuksista, vuosina 2000 - 2012 tehdyistä investoinneista ja vuosille 2012 - 2021 suunnitelluista suurista investoinneista kattavan tietopaketin. Mukana on myös luettelo lähivuosina käytöstä poistuvista sairaalarakennuksista.

  Raportissa peilataan myös rakennuskannan tilaa muuttuvaan toimintakenttään, sosiaali- ja terveysalan uudistukseen sekä omistajuuden muutoksiin. Esimerkkeinä käsitellään Keski-Suomen keskussairaalan, Tampereen yliopistollisen sairaalan ja Keski-Pohjanmaan sairaalan strategioita muuttuvaan terveydenhuollon kenttään. "Sairaalaremontissa säästäminen on epäterveellistä" on saanut oman artikkelinsa.

 • Lapin keskussairaalan suunnittelu (20.2.2014)

  Yleinen suunnittelukilpailu alkaa 3.3.2014 ja päättyy 9.6.2014.

  Kilpailun järjestää Lapin sairaanhoitopiirin kuntayhtymä. Kilpailuasiakirjat saatavilla 3.3.2014 alkaen.

 • Manchesteriin uusi Maggie's (19.2.2014)

  Foster + Partners arkkitehdit suunnittelevat.

  Rakennuslupa on haettu vuonna 2016 valmistuvalle Maggie's Centrelle, joka nousee syövänhoitoon ja tutkimukseen erikoistuneen The Christie keskuksen vierelle. Foster + Partners on yksi maailman tunnetuimmista toimistoista, jonka tuotantoa ovat esimerkiksi Hong Kongin lentoasema ja Lontoon "The Gherkin" toimistorakennus. Maggie's keskukset tarjoavat tietoa, tukea ja terapiaa syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen.

  Uusi rakennus sijoittuu puutarhan keskelle ja erityistä huomiota tässä kuten muissakin Maggie'seissa on kiinnitetty valoon, luonnon läheisyyteen ja yhdessäolon mahdollisuuksiin. Keskeltä kohoava kattorakenne tuo luonnonvaloa kaikkiin tiloihin. Katetut ja suojatut ulkotilat mahdollistavat ulkonaolon kaikilla säillä. Rakennukseen liittyy myös kasvihuone. Puutarhanhoito tuo monipuolisuutta sosiaalisiin tilanteisiin. Yksikerroksisen rakennuksen materiaaliksi on valittu puu.

 • Painavaa asiaa Ruotsista. (10.2.2014)

  Hoitoympäristön asiantuntijat yksissä kansissa.

  Studentlitteratur on julkaissut lähes 400-sivuisen kirjan, johon on koottu parinkymmenen Ruotsin parhaimpiin asiantuntijoihin kuuluvan kirjoittajan artikkelit. Tavoitteena on ollut käsitellä yhdessä fyysisistä ja psykososiaalista ympäristöä. Aiheet kattavat niin teho-osaston kuin kotiympäristön, psykiatriset sairaalat ja luontoympäristön. Kirjassa käsitellään suunnittelun merkitystä alkuvaiheista lähtien ja suunnittelun tulevaisuuteen ulottuvia vaikutuksia.

  Kirjoittajia ovat mm. Peter Fröst suunnitteluprosessista, Helle Wijk hoitoympäristöistä, Isabell Fridh tehohoidon, Stefan Lundin psykiatrian ja Marie Elf tulevaisuuden kestävistä ympäristöistä, Anna Bengtsson ja Patrick Grahn luonnon vaikutuksista ja Britt-Maj Wikström taiteen annista hoidolle.  Uutisen linkistä on luettavissa kirjan sisällysluettelo.

 • Miksei sairaaloiden ulkotiloja käytetä? (7.2.2014)

  Tutkimus etsi syitä.

  Monissa tutkimuksissa on todettu, miten paljon hyötyä yhteydestä luontoon, puutarhaan ja ulkotiloihin on niin potilaille, henkilökunnalle kuin perheenjäsenille ja vierailijoille, mutta usein vaikuttaa siltä, ettei ulkotilojen käyttö ole aktiivista. Kolmessa teksasilaisessa sairaalassa selvitettiin viiden ulkotilan käyttöä, käytön mahdollisia esteitä ja tyytyväisyyttä ulkoympäristöön.

  Vastauksissa kaivattiin mukavia varjoisia istuskelupaikkoja ja siirrettäviä tuoleja. Monet perheistä eivät tienneet, että puutarha on käytettävissä ja miten sinne päästään. Henkilökunta toivoi ulkotiloja vain omaan käyttöönsä. Koko artikkelin voi lukea (maksullisena) HERD Journalin linkistä 

 • Hotelli vai sairaala? (6.2.2014)

  Design-hotelli vastasyntyneille.

  Södersjukhusetin potilasrakennuksesta tehtiin 72 paikan potilashotelli. Kahden ja yhden hegen potilashuoneet vastaavat modernin neljän tähden hotellin tasoa. Sairaalatekniikka puuttuu kuitenkin rakennuksesta, jonka saneeraus on siksi  ollut edullista. Kummassakin kerroksessa on palvelu / apua saatavilla koko vuorokauden, toisessa kerroksista on turvana kätilö. Huoneista 24 on perhehuoneita. Asiakkaat ovat vauvoja / perheitä, jotka haluavat viettää synnytyksen jälkeen pari päivää lähellä sairaalaa. Potilashotelli keventää sairaalan kuormitusta ja antaa perheille viihtyisän ympäristön. Väritykseen, sisustukseen ja viihtyisyyteen on panostettu paljon.

  Mikäli vapaita huoneita on, potilashotelli ottaa vastaan myös muita hotellivieraita. Årstavikenin potilashotelli on kivenheiton päässä Södersjukhusetin pääovelta vehreässä puistossa ja näköala aukeaa lahdelle. Hotellivieraat maksavat kahden hengen huoneesta noin 1600 kruunua, potilaat 300 kruunua.

 • Yhteispohjoismainen seminaari Espoossa 19.-21.11.2014. (4.2.2014)

  Lisää tietoa otsikon linkissä.

 • Sairaalasta jotain uutta (31.1.2014)

  Suomalaisarkkitehdit voittoisina Norjassa.

  Emmi Keskisarja ja Miia-Liina Tommila voittivat yhdessä norjalaisten kollegojensa Tone Bergenin ja Silje Klepsvikin kanssa kilpailun Dikemarkin psykiatrisen sairaalan alueen kaavoittamisesta uuteen käyttöön. Sairaala sijaitsee Suur-Oslossa ja kuuluu Askerin kuntaan. Osa vanhasta rakennuskannasta on suojeltua ja nyt jo tyhjillään sairaalatoimintojen siirryttyä muualle.

  Juryn mukaan "voittajaehdotuksen metodologinen lähestymistapa ja älykäs maisemanlukutaito takaavat alueen korkeatasoisen muutoksen."  Ehdotus antaa uuden näkökulman suojeltuun rakennuskantaan. Voittanut ehdotus oli myös tilaajan Askerin kunnan suosikki. He odottavat, että kilpailuehdotus luo Dikemarkin alueelle uuden huomisen.

  Kilpailu kuului Europan-kilpailuihin, joka on eurooppalainen alle 40-vuotiaille arkkitehdeille tarkoitettu kilpailusarja.

 • Tutustu Tanskan suurimpaan sairaalaprojektiin (28.1.2014)

  Aarhusin yliopistosairaala kohoaa vähitellen.

  Rådgivergruppen DNU esittelee runsaan aineiston sivuillaan. Projekti alkoi vuonna 2005 ja rakentaminen vuonna 2012. Uusia osia otetaan käyttöön vaiheittain vuosina 2015 - 2018. Koko projektin kustannusarvio on 6,35 miljardia kruunua.

  Sairaalan suunnittelukilpailun voittivat vuonna 2007 C F Moller ja Cubo Arkitekter, jotka muodostavat DNU rådgivergruppenin  ytimen. Uusi sairaala yhdistetään vanhan sairaalan kanssa kokonaisuudeksi, kyläksi katuineen ja aukioineen. Koko sairaalan pinta-ala tulee olemaan 400 000 m2, josta uusi osa on 250 000 m2. Sairaalaa suunnitellaan näyttöön perustuvan suunnittelun periaatteilla.

 • EuHPN workshop Budapest 2013 (28.1.2014)

  17 esitystä avautuu linkissä.

  Mukana Skandinavian maiden, Suomen, Brittein saarten, Maltan, Italian ja Itä-Euroopan maiden esityksiä. Aiheina mm. psykiatrian,  syövänhoidon ja päivystyksen ympäristöt, LEAN-periaatteet, energiansäästö ja eri maiden terveydenhuollon järjestelmät.

 • Tunnustusta arkkitehtuurille (28.1.2014)

  Ehdotuksia otetaan vastaan1.4.2014 asti.

  Tunnustukset jakaa International Academy of Design and Health Torontossa Kanadassa 10:nnen Design and Health maailmankongressin yhteydessä 12.7.2014. Kilpailussa on 11 kategoriaa, joista yksi tutkimusprojekteille. Kilpailun säännöt, osallistumisohjeet ja arvosteluperiaatteet löytyvät otsikon linkistä kuten myös kansainvälisen juryn jäsenet. Ehdotuksia voivat jättää yksityiset henkilöt tai erilaiset yhteisöt ja organisaatiot. Hankkeet saavat olla yksityisiä tai julkisia.

  Edellinen ja toistaiseksi ainoa suomalainen voittaja on vuodelta 2009 Viola-koti Tampereelta kategoriassa Elderly care / End of life care. Viola-kodin on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Erkki Helamaa ja Keijo Heiskanen.

 • Lisää valoa potilashuoneisiin! (21.1.2014)

  Uusia tutkimuksia esillä HDC2013 kongressissa.

  Vuonna 2002 tutkijat totesivat, että silmän takaosassa on kolmas laji reseptoreita, jotka vaikuttavat muuhun kuin näkemiseen; vireystilaan, kivun tuntemiseen, uneen, mielialaan, kokemuksiin ja vuorokausirytmiin. Graig Zimring kertoi mm. tutkimuksesta, jossa lääkityksen tarve saatiin laskemaan 22 prosenttia 46 prosentilla selkärankakirurgisista potilaista, kun potilashuoneiden valaistusta lisättiin. Luennoitsijat pohtivat kustannus-hyötyanalyyseja, joilla päättäjille voidaan perustella paremman valaistuksen tarve. Näitä ovat esimerkiksi vähemmän kaatumisia, potilaiden ja läheisten parempi viihtyvyys ja energian säästö.

  Tutkijat olivat kehittäneet 14 kohdan listan tekijöistä, jotka osoittavat valaistuksen hyödyt. Teknologioiden kehitys tuo yhä uusia mahdollisuuksia valaistuksen säätämiseen. Yksi voi olla RFID, joka hoitajan tullessa huoneeseen yöllä, sytyttää vain minimivalaistuksen. Linkki Rosalyn Caman esitykseen artikkelissa.

 • Taidetta sairaalassa (21.1.2014)

  Seinäjoen keskussairaalan uusimman osan Y-talon tiloissa 20 teosta.

  Pääaulassa pyörii tasatunnein Eero Eskelisen ja Mia Purasen Sirocco. Se on Seinäjoen kaupungin järjestämän valtakunnallisen taidekilpailun tulosta. Teos synnyttää mielikuvia Pohjanmaan lakeuksien tuulimyllyistä. Myös muilla teoksilla on liittymä pohjalaisuuteen tekijän ja toisinaan myös aiheen kautta. Paikallinen taidekoulu Oiva on tuottanut visuaalista vitamiinia yhdystunnelissa kulkijoille. Seinäjoen kaupunki on sijoittanut kokoelmistaan teoksia Y-taloon. Y-talossa on myös kaksi tilaa, joissa taiteilijat voivat esitellä teoksiaan veloituksetta.

  Teosten luettelo on Y-talon verkkosivuilla. Teoksista on ilmestynyt kuvateos "Terveydeksi, taidetta Y-talossa. Kirja sisältää kuvien ohella tekijän tai jonkun muun aihetta tuntevan kuvauksen teoksista. Kuvataiteen lisäksi Y-talossa järjestetään tapahtumia.

 • HDC2014 San Diegossa Kaliforniassa 15.-18.11.2014 (15.12.2013)

  Abstraktit jätettävä viimeistään 24.1.2014.

  Healthcare Design Conference (HDC) Pohjois-Amerikan suurin vuotuinen alan tapahtuma, johon liittyy myös näyttely. Osallistujia on ollut noin 3500. Aiheet käsittelevät tällä kertaa:

  • näyttöön perustuvan suunnittelun tutkimuksia, raportteja ja tapauskuvauksia
  • potilasturvallisuutta ja -tyytyväisyyttä
  • huippusairaaloita / kestävän kehityksen käytäntöjä
  • poliklinikoita
  • tilojen uudistamista / korjaamista / muuttamista
  • sairaalasuunnittelun ja johtamisen innovaatioita 
  • suunnittelun haasteita ja ratkaisuja
  • teknologian vaikutuksia
  • suunnittelua hyvinvoinnin näkökulmasta
  • erikoisalojen laitosten ja osastojen suunnittelua
  • rahoitusta ja toimintaa
  • klinikoiden näkökulmaa
  • kansainvälisiä trendejä ja käytäntöjä
 • Helsinkiin uusi sairaala 250 miljoonalla eurolla (15.12.2013)

  Valmistumista saadaan odottaa vuoteen 2020.

  Sairaanhoitopiirin päätös rakentamisesta 12.12.2013. Sairaala korvaa Töölön traumasairaalan ja lisäksi tuo tiloja kirurgian erikoisaloille ja syöpäklinikalle. Töölön sairaala on odottanut päätöstä uusista tiloista jo kymmenen vuotta. Rakentamisen alkuun menee silti vielä viitisen vuotta. Sairaala on näillä näkymin sairaanhoitopiirin kallein investointi. Kalleuteen vaikuttavat esimerkiksi 16 korkeatasoista leikkaussalia sekä teho- ja tehovalvontapaikat. Yhden hengen potilashuoneita kylpyhuoneineen rakennetaan noin puolelle potilaista toisin kuin esimerkiksi Ruotsin uusimmissa sairaalaprojekteissa, joissa rakennetaan pelkästään yhden hengen huoneita.

 • Tulossa Lapin keskussairaalan laajennuksen suunnittelukilpailu (4.12.2013)

  Yleinen kotimainen kilpailu käynnistyy talvella 2014. Lisää tietoa SAFA:n sivuilla myöhemmin.

 • Toisenlainen potilashuone! (2.12.2013)

  Tengbom Arkitekter ja Skanska tekivät sen.

  CVA:n kesätapahtumassa julkistettiin potilashuone, jota tutkittiin jo Nya Karolinska Solnan suunnittelussa. Kehittelyä vietiin eteenpäin Tengbomin kanssa. Ajatus perustuu toistuvaan vinoon pohjaratkaisuun. Potilashuone on samankokoinen kuin muut nykyisen käytännön mukaiset yhden hengen huoneet eli 20 m2 ja 5 m2 kylpyhuoneelle. Huone jäsentyy yhdysvaltalaisten tutkimusten mukaisesti potilaan, perheen ja henkilökunnan alueisiin.

  Potilas saa aktiivisemman roolin kuin perinteisessä huoneessa. Hän näkee hyvin ulos ja käytävälle. Hän pääsee helposti ja turvallisesti kylpyhuoneeseen. Kylpyhuone on esteetön, mutta ei tarpeeksi tilava suihkupaarille. Skanskan mukaan kehitetty malli on rakennusteknisesti monin tavoin edullinen. Yksiköistä voidaan koota 24 - 28 potilaan toimivia osastoja. Innovaatio vaikuttaa yhdysvaltalaista edeltäjäänsä paremmalta. Kokeilemaan toivoo Skanska!

 • Arkkitehtuuri ja taide hoitorakennuksissa (2.12.2013)

  CVA:n teemapäivän satoa, viisi hienoa esitystä katseltavissa.

  Nykyisessä yhteiskunnallisessa kehityksessä on yhä haastavampaa saada aikaan paras mahdollinen yhteinen tulos arkkitehtuurista, hoidosta ja taiteesta kun prosessit, rakenteet ja toimijat näyttävät erkanevan toisistaan yhä kauemmas - niin tavoitteiden, asenteiden kuin arvojen näkökulmasta.

  Hoito ei ole pelkästään lääketieteellinen prosessi yhtä vähän kuin taide ja arkkitehtuuri pelkästään esteettisiä ja tilallisia tuotteita. Kaikki kolme tarvitsevat toisiaan. Esitykset valottavat yhteistä näkökulmaa ja miten yhdessä voitaisiin toimia.

 • Vårdbyggnadswiki avattu! (2.12.2013)

  CVA ja Forum vårdbyggnad kirivät tiedon jakamisessa.

  Centrum för vårdens arkitektur (Chalmers) on juuri avannut portaalin, jossa jaetaan tietoa ruotsalaisista terveydenhuollon ja vanhustenhuollon ympäristöistä. Portaali on hieno osoitus uudesta tiedon jakamisen kulttuurista. CVA toteuttaa wikiä yhdessä Forum vårdbyggnad-yhdistyksen kanssa.

  Käyttäjät voivat viedä sinne materiaalia omista projekteistaan, prosesseista ja tutkimuksesta. Tarkoitus on vahvistaa kehitystä ja tiedonvaihtoa niin alan sisäisesti kuin alan ulkopuolelle. Jo nyt sivuilla on vaikuttava määrä materiaalia 2000-luvun ruotsalaisesta hoitoympäristöjen suunnittelusta ja arkkitehtuurista; kuvia ja kuvauksia 34 projektista, parista tutkimuksesta ja prosessista. Projektit on luokiteltu mm. toimintojen, käyttäjien, ympäristön ominaisuuksien tai suunnitteluvaiheen mukaan.

  Sivujen käyttäjiltä odotetaan palautetta sisällöstä ja rakenteesta. Käyttäjät vastaavat oman materiaalinsa laadusta ja käyttöoikeuksista.

 • Vanhusten palveluasuminen. (2013) RT-kortti ilmestynyt (2.12.2013)

  RT 93-11134 ohjekorttia saa nyt Rakennustiedosta.

  Kortissa on ohjeita vanhusten palvelutalojen ja ryhmäkotien suunnitteluun ja esimerkkejä eri tiloista. Myös rakennuksen kalusteisiin ja varusteisiin kiinnitetään huomiota. Ohjeet on tarkoitettu ensisijaisesti uudisrakentamiseen, mutta niitä voidaan käyttää soveltaen korjausrakentamiseen. Kortti sisältää runsaasti kuvia uudehkoista suomalaisista palveluasumiskohteista.

 • Logistiikka ja tukipalvelut fokuksessa (2.12.2013)

  Hämeenlinnan Terveys ja talouspäivien 2013 luennot linkissä.

 • Kierros St.Göranin akuuttivastaanotolla (2.12.2013)

  Näin Locum käyttää virtuaalimalleja ja BIMiä.

  Locum päätti pari vuotta sitten käyttää BIMiä (building information modeling) rakennuskantansa hallinnoinnissa ja suunnittelussa. Locum vastaa runsaan kahden miljoonan neliömetrin kiinteistöistä Tukholman seudulla. BIMin ansiosta kaikki rakennukset detaljeja, installaatioita ja materiaaleja myöten ovat esiteltävissä myös käyttäjille 3D-kuvina ja videoina kuten esimerkiksi artikkelin akuuttivastaanotto ja Södersjukhusetin hybridileikkaussali.

  Niin todellista tilakokemusta kuin Seinäjoen CAVEssa ei tällä menetelmällä saavuteta, mutta toisaalta tiloja voidaan katsella vaikka puhelimen näytöltä. Locum on yhdessä suunnittelijoiden kanssa BIMin käyttöä kehitellessään pystynyt tehostamaan projektien aikatauluja ja vähentämään virheitä. Suunnittelusta on tullut myös yhä interaktiivisempaa yhdessä käyttäjien kanssa.

 • Forum vårdbyggnad jakoi vuoden 2013 palkinnot (27.11.2013)

  Ensimmäinen palkinto Brinkåsenin oikeuspsykiatrian laitokselle.

  Yksi palkittu ja neljä kunniamainintaa valittiin 33 ehdotuksen joukosta. Palkinnon tarkoituksena on nostaa esille hyvän arkkitehtuurin ja hyvän toiminnan yhdistelmiä. Palkintolautakunta kiittää voittanutta ehdotusta hienosta toiminnallisesta ideasta, innovatiivisesta arkkitehtonisesta ratkaisusta ja huolellisesta tilasuunnittelusta. Ratkaisun 14 toisiinsa linkittyvää rakennusta antavat mahdollisuuden rakentamiseen ilman aitoja. Vapaa puistoalue rakennusten välissä tukee monipuolista hoitomiljöötä ja mittakaava poistaa laitosmaisuutta.

  Muut neljä maininnan saanutta rakennusta / hoitoympäristöä olivat Malmön yliopistollisen sairaalan naistenklinikan laajennus ja peruskorjaus, Malmön yliopistollisen sairaalan infektioklinikan värikäs rakennus, Tubberödshus, vanhusten asuinalueen korjaus Tjörnissä sekä Villa Agadir, uutta vanhusten asumista Lidingön vanhaan teollisuusmiljööseen. Linkissä palkintolautakunnan perustelut.

 • Upeinta sairaala-arkkitehtuuria? (20.11.2013)

  Mukaan on valittu 30 ilahduttavaa esimerkkiä.

  Valinnasta vastaa Masters in Public Health, jonka mukaan nyt on nousemassa uusi sairaalasuunnittelun aalto. Se ottaa huomioon kokonaisvaltaisesti ympäristön parantavat mahdollisuudet. Suuri osa esimerkeistä on Yhdysvalloista tai yhdysvaltalaisten suunnittelijoiden töitä. Lastensairaaloita on joukossa peräti kuusi, saman verran kuin eurooppalaisia kohteita. Pohjoismaista ovat päässeet mukaan Akershusin yliopistollinen sairaala ja Upsalan yliopistollisen sairaalan psykiatrian klinikka. Muut eurooppalaiset kohteet ovat Britanniasta, Skotlannista, Espanjasta ja Portugalista.

  Koosteen avulla voi tutustua kohteiden kuvamateriaaliin ja projektitietoihin suunnittelijoiden omilla sivuilla. Monet kohteista ovat saaneet kansainvälisiä palkintoja. Joukossa on sekä suuria että pieniä sairaaloita viime vuosilta. Joitain hienoja vanhoja kohteita (Monterey, 1962) on laajennettu.

 • Seitsemästoista Maggie's avattu Aberdeenissa (18.11.2013)

  Suunnittelusta on vastannut norjalainen Snøhetta.

  Videoretki linkissä. Maggie's keskukset tarjoavat tukea ja neuvontaa syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen. Keskukset sijaitsevat lähellä sairaaloita, mutta kuitenkin erillisissä rakennuksissa. Keskusten rakentamisen alkusysäyksen antoi vuonna 1995 syöpään menehtynyt Maggie Keswick Jenks, jonka perheen perustama rahasto loi pohjan keskusten verkostolle.

  Maggie's Aberdeen sijaitsee kukkulalla Aberdeen Royal Infirmary in Scotland -sairaalan vierellä. Ulkokuori on kuin betoninen kotilo tai sileä kivi, jonka aukoista mennään sisälle ja näkyvät puiset vaihtelevat sisätilat. Lisää kuvia. Suunnittelijat arvostavat poikkeuksellista tehtävää, jossa oli mahdollista paremmin kuin yleensä toteuttaa arkkitehtuuria emotionaalisen ja psyykkisen hyvinvoinnin tuottamiseksi.

 • Järvenpään terveystalo käyttäjälähtöisesti (13.11.2013)

  Suunnittelussa hyödynnetään virtuaaliteknologiaa.

  Asiasta uutisoi Rakennuslehti 13.11.2013. Suunnitteluryhmä on valittu. Ryhmässä on mukana UKI arkkitehdit, joka on aikaisemmin osallistunut Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin käyttäjälähtöisiin Seinäjoen Framin virtuaalilaboratoriota hyödyntäneisiin HospiTool- ja HospicaseY -hankkeisiin.

  Terveystalon on määrä valmistua vuonna 2016. Hankkeessa kehitetään myös uutta hankintamallia osana Tekes -projektia  (Virtuaalisen suunnittelun ja rakentamisen malli).

 • Hoitologistikko - sairaaloiden muutosagentti. (13.11.2013)

  Apua työvoiman vähenemiseen Tekesin tukemasta hankkeesta.

  Hoitologistikko-hankkeessa on kehitetty leikkaus-, päivystys- ja muiden toimenpidepainotteisten osastojen tarvikelogistiikkaan malli, joka keskittää hoitotarvikkeisiin liittyvän logistiikan uuden hoitologistikko-toimenkuvan ympärille. Mallin kehittämiseen on käytetty eri alojen, mm. kokoonpanoteollisuuden ja vähittäiskaupan parhaita toimintatapoja.

  Tutustu Katri Niirasen esitykseen Päijät-Hämeen keskusleikkausosaston Hoitologistikko-pilotista ja Arja Toivosen hankekuvaukseen Arkkisen julkaisuissa.

  Sairaalan materiaalivirroista yli 20 % kohdistuu leikkausosastoille, joilla uusien toimintamallien vaikutus olisi erityisen suuri. Useat sairaanhoitopiirit ovat käynnistämässä hankkeita mallin käyttöönottamiseksi. Päätösseminaariin osallistui edustajia 17 sairaanhoitopiiristä. Hoitologistikko linkissä ja Uudenmaan pikakuljetus Oy:n esitteessä.

 • WAN-palkinnot vuonna 2013 (13.11.2013)

  psykiatrialle Ruotsissa ja saattohoidolle Britanniassa.

  World Architecture News palkitsi projektien sarjassa White arkkitehtien Boråsin uuden psykiatrian klinikan, joka valmistuu vuonna 2013. Huomion arvoista tuomarien mielestä oli, miten luonto tulee rakennukseen sisälle ja luo ympäristön ilman psykiatristen laitosten entisiä rasitteita. Lisää kuvia.

  Valmistuneiden projektien sarjassa palkittiin North London Hospice, saattohoitokoti, jonka suunnittelijat on AHMM (Alford Hall MOnaghan Morris). Tuomarien mukaan saattohoitokoti vastaa hienosti saattohoidon tarpeisiin, vaatimattomasti, yksinkertaisesti ja tyylikkäästi. Se ottaa kauniisti paikkansa muodoillaan ja materiaalleillaan ympäristössään. Lisää kuvia.

 • Uusia tanskalaisia suunnitteluohjeita (8.11.2013)

  Region Midtjyllandin sivuilla.

  Uusissa ohjeissa käsitellään vastaanotto- ja toimenpidehuoneita, MR-, CT-skanner- ja röntgenkuvaushuoneita sekä psykiatrian potilashuoneita.

 • "Things that make you think about other things" (8.11.2013)

  Britannian Architects for Health ilottelee.

  Se jakaa sivuillaan slidesharessa 23 tänä vuonna arkkitehtien eri tilaisuuksissa pitämää esitystä. Mukana on kovaa asiaa rahoituksesta, tutkimuksista, sairaalan koosta ja kustannuksista ( Steve Wright), henkilökunnan viihtyvyydestä ja potilasturvallisuudesta, uusista ajatuksista, taiteesta ajattelun moottorina ja projektikuvauksia mm. Avanti arkkitehdeilta ja C.F. Molleriltä. Britannian lisäksi esityksiä on mm. Saksasta ja Tanskasta.

 • SUMU:n uudet sivut avautuneet (6.11.2013)

  Testaa muistisi tai etsi tietoa!

  Suomen muistiasiantuntijoiden uusilta sivuilta löydät tietoa ajankohtaisista aiheista, koulutuksista, muistisairauksien ja depression testimenetelmistä, hoitotestamentista ja julkaisuista. Muistikonsultti vastaa kysymyksiisi muutamassa päivässä. Voit lukea MEMO-lehteä. SUMU odottaa myös kommenttejasi uusista sivuista.

 • Maaseutu houkuttelee (6.11.2013)

  Baseball-legendan nimikkosairaala uudistaa palveluja.

  Neljännes Yhdysvaltojen väestöstä asuu maaseudulla, mutta vain kymmenen prosenttia lääkäreistä työskentelee kaupunkien ulkopuolella. Ty  Cobbin paikallissairaala Georgiassa luo uutta mallia sekä palvelujen että rakennetun ympäristön avulla. sairaala on toteutettu Public Private partnership -periaatteella. Siellä työskentelevät lääkärit omistavat siitä suurimman osan. Sairaala ei ole pelkästään paikka, johon tullaan sairaana vaan se on koko yhteisön keskus, josta haetaan terveyttä, hyvinvointia ja tietoa. Sen 56 potilaspaikkaa korvaavat kaksi vanhaa isompaa sairaalaa. Lisäksi siellä on vastaanotto- ja toimenpidetilojen lisäksi naisten terveyskeskus ja vastasyntyneiden teho-osasto.

  Paikallisten taiteilijoiden työt on tuotu runsain mitoin luomaan stressiä vähentävää kiinnostavaa ympäristöä. Luonto ja valoisuus häivyttävät ulko- ja sisätilan eroa. Potilashuoneiden täyskorkeat ikkunat korostavat yhteyttä. Linkissä paljon kuvia.

 • UIA-PHG:n Kanadan seminaari (5.11.2013)

  tarjosi huikean valikoiman kiinnostavia esityksiä.

  Kanadan arkkitehtiliiton ja sisustusarkkitehtien liiton kongressin ja näyttelyn IIDEX Canadan yhteydessä Torontossa 24 - 29.9.2013 pidetty seminaari oli laajuudeltaan ja monipuolisuudeltaan ainutlaatuinen. Lähes kaikkia esityksiä voi katsella linkin sivuilta. Esityksissä käsitellään terveydenhuollon ja vanhustenhuollon ympäristöjä eri maanosien ja kulttuurien näkökulmista.

 • Taide terveydenhuollossa (31.10.2013)

  Public Art Online on julkaissut katsauksen.

  Katsaus sisältää lähinnä brittiläisiä  tutkimusraportteja vuosilta 2000 - 2010 ja linkkejä muihin lähteisiin. Linkeistä pääsee tutustumaan alkuperäisiin julkaisuihin. Raporteissa käsitellään erilaisia terveydenhuollon ympärisristöjä mm.psykiatrisia sairaaloita.

 • Stirlingin standardit (31.10.2013)

  Hyviä ympäristöjä muistisairaille.

  Linkin oikeasta alalaidasta löydät Stirlingin yliopiston Dementia Services Centren (DSDC) tiivistetyt ohjeet ympäristön ominaisuuksien parantamiseksi (Stirling Standards): rauhoittavuutta ja rentoutumista, turvallisuutta (kaatumisvaara), turvallisuutta (infektiot), ympäristön tunnistettavuutta, näkemisen helppoutta, runsaasti tekemistä, ulkona oleskelua, helppoa ruokailua, hyvää unta.

 • Visio tulevaisuudesta (31.10.2013)

  Archdaily haastattelee Arupin suunnittelijoita.

  Phil Nedin (Britannia), Bill Scrantom (Yhdysvallat) ja Katie Wood (Australia ja Kanada) keskustelevat näkemyksistään terveydenhuollon tulevaisuudesta ja vaikutuksista rakennettuun ympäristöön. Juuri nyt palvelujen käyttäjissä on kaksi sukupolvea IT-lukutaitoiset ja -taidottomat (vanhat), joiden tarpeet ja mahdollisuudet eroavat toisistaan. Kaksijakoisuus poistuu aikaa myöten, mutta muutokset vaativat rakennetuiltakin ympäristöiltä muuntumiskykyä. Tyypillinen jalusta ja torni -rakenne sairaaloissa on aikansa elänyt. Sen huomaa uusista sisäkadun ympärille rakentuneista sairaalamalleista. Muuntumiskyky tarkoittaa myös sairaalakäytöstä luopumista.

  Tulevaisuuden sairaala on yhä lähempänä teho-osastomaisuutta perinteisten menetelmien väistyessä ja hoitoaikojen lyhentyessä entisestään. Tulevaisuuden suunnittelijan täytyy ymmärtää terveydenhuollon kokonaisuutta ja pitkää aikaväliä Lean-prosessin kautta.

 • KÄKÄTE-projekti julkaisee (31.10.2013)

  ikäihmisten ympäristöistä ja teknologiasta artikkeleita ja raportteja.

  Vanhustyön keskusliiton ja Vanhus- ja lähimmäispalvelujen liiton yhteisen Käyttäjälle kätevä teknologia -projektin tuotoksiin voit käydä tutustumassa uutisen linkissä. Teknologian ohella julkaisuissa on tietoa myös ympäristöstä ja ikäihmisten omista kokemuksista eri asioiden suhteen. Projekti on käynnissä vielä vuoden 2014. Viimeisimpiä julkaisuja on tämä Ikääntynyt ja teknologia – kokemuksiani teknologian käytöstä. KÄKÄTE-tutkimuksia 2/2013.

 • Tesso numero 7 on ilmestynyt (30.10.2013)

  Terveysriskit hallintaan, toimitilat kuntoon.

  Sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteisen sosiaali- ja terveyspoliittisen aikakauslehden teemanumerossa artikkelit mm. Kuopion yliopistollisen sairaalan rakennushankkeista ja Sipoon Suvirinteen asukkaiden elämästä luonnon helmassa. Lehti on luettavissa linkissä.

 • Muistiliiton uudistettu sivusto (30.10.2013)

  sisältää runsaasti tietoa turvallisuudesta.

  Sivusto auttaa muistisairaan kodin, asiointiympäristön ja hoivaympäristön turvallisuuden parantamisessa. Se sisältää useita tarkistuslistoja, joilla turvallisuusriskejä voidaan vähentää. Tietopankki on tarkoitettu muistisairaan itsensä lisäksi hänen läheisilleen ja ammattihenkilöstölle.

  Tietopankkia kasvatetaan hyödyllisillä linkeillä ja vähitellen myös vinkkipankilla, johon pankin käyttäjät voivat lähettää itse hyödyllisiksi kokemiaan vinkkejä.

 • Jeroen Bosh sairaala potilasystävällisimmäksi Hollannissa (29.10.2013)

  EGM arkkitehtien tavoite.

  Sairaala on Hollannin suurin opetussairaaloiden jälkeen, mutta se jakautuu neljään pitkään rakennusmassaan, joita yhdistää vaihteleva bulevardi. Rakennusten välissä on erilaisia puutarhatiloja. Sisääntulon jälkeen noustaan heti seuraavalle tasolle, josta näkymät ulos auttavat orientoitumaan eri osastoille. Suunnitteluun on osallistunut yli 50 käyttäjäryhmää ja prosesseja on uudistettu esim. back-office periaatteella. Päivänvaloa, hauskoja sisustuselementtejä ja helposti saavutettavia ulkotiloja on runsaasti.

  Linkissä voi tutustua 39 kuvan sarjaan sairaalan arkkitehtuurista.

 • De Hogeweyk: muistisairaitten yhteisö (29.10.2013)

  "Medical Innovations Summitissa"  inspiroiva luento.

  Hollantilainen De Hogeweyk on kerännyt viime vuosina runsaasti huomiota sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa upeana esimerkkinä muistisairaitten hyvästä elämästä ja elinympäristöstä. Jannette Spering luennoi Lontoossa viime kesänä De Hogeweykin synnystä ja tavoitteista.

  De Hogeweyk onnistuu tarjoamaan normaalin elämän 152 asukkaalleen turvallisesti. Asukkaiden päivät ovat täynnä toimintaa eikä yhteisön sisällä rajoituksia liikkumiselle ja elämisen tavoille aseteta. "Kylässä" on asumisen lisäksi normaaliin lähiyhteisöön kuuluvia palveluja mm. valintamyymälä, teatteri ja ravintola sekä monipuoliset ulkotilat. Asukkaat asuvat samantyyppiseen elämäntapaan tottuneiden kanssa yhteisessä pikku kodissaan ja voivat siten jatkaa omia totuttuja tapojaan. Kokemuksia on seurattu niin asukkaiden, henkilökunnan kuin läheisten näkökulmasta. Kaikkien kannalta ne ovat hyvin myönteisiä. CNN:n video.

 • Tukholman seutu uudistaa (29.10.2013)

  Terveydenhuollon rakennuksiin 2,9 miljardia euroa.

  Tukholman seudun maakäräjät on tehnyt investointiohjelman seuraaville kymmenelle vuodelle. Maakäräjät, terveydenhuollon tuottajat ja Locum uudistavat samalla koko terveydenhuollon rakenteen. Uudistusten keskiössä ovat potilaan tarpeet. Suuria strategisia investointeja ovat Södertäljen sairaalan, Södersjukhusetin, Danderydin sairaalan ja S:t Göranin sairaalan projektit, joihin investoidaan 1,6 miljardia euroa. Muiden sairaaloiden tiloja laajennetaan ja rationalisoidaan 1,3 miljardilla.

  Pienempiä sairaaloita uudistetaan, koska niiltä edellytetään tulevaisuudessa nykyistä vaativampia palveluja. Vuodeosastojen muuttaminen kohti yhden potilaan huoneita omine kylpyhuoneineen on iso projekti. Potilasturvallisuuteen ja hyviin tuloksiin tarvitaan tuottavaa, joustavaa ja parantavaa hoitoympäristöä. Locum tähtää koko kiinteistönhallinnassaan uusimpien virtuaaliteknologioiden kuten BIMin (building information modelling) käyttöön.

 • Vankilasta kuntoutussairaalaksi (28.10.2013)

  Bidgepoint Hospital portti kaupunkiin.

  1860-luvulla Toronton ulkopuolelle rakennettu vankila ja vähäosaisten laitos palveli myös tarttuvien tautien sairaalana ennenkuin sitä 2000-luvun alussa alettiin muokata uuteen malliin. Alue oli suojeltu historiallisena. Tarvittiin kymmenen vuoden suunnittelu ja neljä arkkitehtitoimistoa toteuttamaan uusi sairaala ja kuntoutuslaitos. Kahta lukuunottamatta vanhat rakennukset saivat väistyä uusien tieltä. Sairaalan hallinto on 1864 rakennetussa osassa ja johtajan asunnosta on tehty lasten palliatiivisen hoidon yksikkö.

  Projektin toteuttamisessa ja ylläpidossa on käytetty PPP-mallia, joka oli Kanadassa vasta alkamassa. Potilaspaikat (464) ovat uusissa huoneissa, joissa on paljon ikkunapintaa ja kapea erkkerimäinen kolmimetrinen ikkuna. Sairaalan alin kerros ja puisto ovat kaupunkilaisten yhteistä olohuonetta monine palveluineen. Uusista tiloista tehdään riippumaton evaluointi vanhoihin tiloihin ja kolmanteen laitokseen verraten.        

 • Kolme tiimiä kisaa Hillerodin sairaalan suunnittelusta (23.10.2013)

  Kilpailu ratkeaa maaliskuussa 2014.

  Kansainväliset tiimit ovat  BIG+WHR+Arup, C. F Møller+Alectia+Ramboll ja Herzog and de Meuron+Vilhelm Lauritzen Architects. Yksi Tanskan suurimmista sairaaloista nousee Pohjois-Sjellantiin Kööpenhaminan lähelle. Se on kooltaan 124 000 m2 ja valmistuu vuonna 2020.

  BIGin johtama tiimi kuvaa ehdotustaan "parantavaksi sairaalaksi", joka pyrkii potilaan hyvään kokemukseen. CF Mollerin ehdotuksessa jury arvosti tiimin kokemusta ja selkeää toiminnallisuutta. Kolmannen tiimin ehdotus oli panostanut luontoyhteyteen. Kaikista potilashuoneista näkyy sisäpihalle tai maisemaan, ja koko ratkaisu perustuu kaareviin osiin, joita kattavat kattopuutarhat.

 • Muistisairas sairaalassa (10.10.2013)

  Stirling Universityn virtuaaliset ohjeet.

  Dementia Services Development Centre (DSDC) näyttää sivuillaan nyt myös, miten akuuttisairaalasta tehdään ystävällinen ympäristö muistisairaalle ihmiselle. Sivuilla on ennestään voinut retkeillä virtuaalisessa kodissa. Esimerkeissä näytetään 15 sairaalan tilaa ja kerrotaan interaktiivisesti, miten vähentää ympäristön pelottavuutta ja outoutta, kun asiakkaista iso osa on muistisairaita.

  Ohjeissa kerrotaan tiivistetysti ympäristön tärkeimmät piirteet: valaistus, värit ja kontrastit, paikkojen tunnistaminen ja opasteert, pääsy pihalle sekä yhdessä olon tilat. Esimerkeissä näytetään vielä, kuinka neljän hengen huoneen voi muuttaa hieman paremmaksi muistisairaalle. Hyvin suunnitellulla ympäristöllä tuetaan muistisairaan mielekästä ja turvallista elämää. Virtuaalisairaala on toteutettu Robert Bosch säätiön tuella. Siihen voi tutustua myös saksankielisenä versiona.

 • UIA-PHG:n viimeisin uutiskirje (183) (4.10.2013)

  luettavissa linkissä.

  UIA-PHG:n sivuston uusi osoite on www.uia-phg.org . Sivuilta löytyvät jäsenet, uutiskirjeet, tietoja tulevista ja menneistä tapahtumista. UIA-PHG:n uusi puheenjohtaja on George J. Mann, Professor of Health Facilities Design; College of Architecture, Texas A&M University.

  Sivuilla on yhteenveto Oslon keväällä 2012 pidetyn seminaarin esityksistä sekä Sao Paulon VI Congress ABDEH – Brazil (Brazilian Association for Development of Hospital Building)  esityksistä 2013 tammikuulta.

 • Oslo 2013 - Future Healthcare (3.10.2013)

  IHF:n maailmankonferenssin sivuilla on

  kaksi arkkitehtuuriin liittyvää esitystä: yhdysvaltalaisen Dan Noblen ja sveitsiläisen Andreas Meisterin esitykset.

 • Uusi sosiaali- ja terveyskeskus Pyynikille (3.10.2013)

  Projektiuutiset 4/2013 esittelee.

  Kuparia, lasia ja paljon valoa on Pyynikin rinteeseen tukeutuvassa Tampereen läntisen alueen uudessa sosiaali- ja terveyspalvelujen keskuksessa. Keskus kokoaa alueen terveydenhuollon, mielenterveystyön ja sosiaalitoimen palvelut yhteen ja korvaa vanhentuneita toimitiloja.

  Rakennuksen bruttoala on noin 19 000 m2 ja investointikustannus 33 miljoonaa euroa. Rakennuksen suunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto Sigge Oy. Omistaja on Danske Bank, mutta ylläpidosta vastaa kaupungin tilakeskus. Tampereen kaupunki toimii tiloissa vuokralaisena 20 vuoden sopimuksella ja kymmenen vuoden optiolla.

  Valoisa pääaula kokoaa kampamaisen rakennuksen siivet yhteen. Huolimatta isosta koostaan rakennus liittyy  alueen pienimuotoiseen rakennusperinteeseen. Kaikkiin viiteen kerrokseen päästään maantasosta. Oma haasteensa oli 1960-luvulle asti kaatopaikkana toimineen tontin puhdistus käyttökuntoon. Energiatehokas rakennus on luokkaa A.

 • Tanska ottaa haltuun tulevaisuutta (2.10.2013)

  Tiedon jakamisella parhaaksi.

  Godtsygehusbyggeri on tiivistänyt 12 sivun artikkeliin tavoitteet ja painopistealueet, joihin 41,4 miljardin kruunun sairaalarakentamisohjelmalla pyritään. Alueiden ja projektien yhteistyöllä haetaan synergiaa. Godtsygehusbyggeri-sivusto on tiedonjaon ydin. Yhteisillä tavoitteilla säästetään voimavaroja ja saadaan projekteista paras mahdollinen tulos.

  Painopistealueet ovat: potilas toiminnan keskiössä, uudet johtamistavat, päivystyksen organisointi, helpompi ja nopeampi diagnostiikka, leikkausosastojen ja avohoidon prosessit, toimistot ja liikkuvat työpisteet. Ohjelmaan kuuluu lukuisia konkreettisia projekteja kuten robotit, lääkkeidenjakoprosessi, putkipostistandardit, potilashuoneen IT-yhteydet ja uusi potilasvuode psykiatrisille potilaille. Kotimainen teollisuus ja sairaalat ovat aloittaneet 14 yhteisprojektia, joilla haetaan innovatiivisia tuotteita kotimarkkinoille ja vientiin, mukana esim. potilaiden, henkilökunnan ja tuotteiden jäljitettävyys.

 • Australialaisia ohjeita (25.9.2013)

  Mukavia ympäristöjä muistisairaille ihmisille.

  Dementia Enabling Environments on sivusto, jolla australialaiset asiantuntijat kertovat, mitä tehdä kotona, dementiakodissa ja pihaympäristöissä, että elämä sujuisi paremmin. Sivuilla on havainnolliset esimerkit ympäristöistä ja kysymysmerkkejä klikkaamalla saa lisää tietoa.

  Australialaisittain kymmenen suunnitteluperiaatetta muistisairaan hyvän elämän tueksi ovat: turvallisuus, inhimillinen mittakaava, näkyminen ja näkeminen, pois tarpeettomat ärsykkeet, myönteisiä elämyksiä, mukavaa tekemistä, tunnistettavia tuttuja paikkoja, yksin- ja yhdessäoloa, yhteys yhteiskuntaan, arvokas oma elämäntapa. 

 • Briteiltä ohjeita terveydenhuollon rakentamiseen. (25.9.2013)

  Uusimmat NHS:n verkkosivuilla.

  Muutaman vuoden tauon jälkeen Department of Health on tuottanut tänä vuonna noin 15 ohjetta eri toimintayksiköille. Ohjeet on tarkoitettu NHS:n (National Health Service) uusien, peruskorjattavien tai muutettavien toimintayksiköiden suunnitteluun ja suunnittelun ohjaukseen. Ohjeet ovat perusteellisia ja mukana on paljon kaavioita ja mitoittavia piirroksia. Uusissa ohjeissa on runsaasti viitteitä tutkimuskirjallisuuteen.

  Ohjeissa on sekä ydintoimintoja kuten vuodeosastoja, teho-osastoja, poliklinikoita ja päivystysyksiköitä että tutkimus- ja toimenpideyksiköitä (radiologia, päiväkirurgia, patologia jne) koskevia ohjeita. Samoilta sivuilta pääsee katsomaan myös teknisiä ohjeita (Health Technical Memoranda, HTM) esimerkiksi akustiikasta, laitteiden steriloinnista jne.. Linkistä löytyvät ohjeet vuodesta 2001 alkaen.

 • Luontonäkymät hoidon tukena (24.9.2013)

  Neljä syöpäsairaalaa keskikaupungilta.

  Monia syöpäpotilaita hoidetaan nykyisin polikliinisesti. Silti kemoterapia tai sädehoito ovat kovia kokemuksia fyysisesti ja psyykkisesti. Luontoympäristön kipuja ja stressiä helpottavasta ja lääkityksen tarvetta vähentävästä vaikutuksesta on paljon näyttöön perustuvaa tutkimusta. Tiiviissä kaupunkiympäristössä luonnon tuominen potilaiden ja henkilökunnan ulottuville vaatii suunnittelijoilta ylimääräisiä ponnistuksia.

  Healthcare Design Magazinessa on esitelty AtlanticCare Oncology Institute New Jerseystä, Hughes Cancer Center Pennsylvaniasta, SUNY Upstate Medical University Cancer Center New Yorkista ja Monter Cancer Center Long Islandilta. Kaikissa suunnittelijat ovat löytäneet keinot ohittaa rakennusten välittömän urbaanin näkymän ja pysäköintialueet ja tuoda luonnon vihreyden, vesiaiheet tai vuoriston potilaiden ulottuvville. Päivävalo, viherkatot, istutukset ja luontoon liittyvät taideteokset tukevat vaikutelmaa. Linkissä 13 kuvaa.

 • Energiansäästöä sairaaloihin (23.9.2013)

  Kymmenen prosentin säästöihin ilman investointeja!

  Kahdeksan Euroopan maan yhteisprojektissa tutkitaan miten säätöjen, ohjausten ja käyttäjien koulutuksen avulla voidaan vaikuttaa energiankulutukseen. Suomesta ovat mukana VTT ja Seinäjoen keskussairaala, joka on suomalainen pilottikohde. Muut mukana olevat maat ovat projektin vetäjä Itävalta, Saksa, Belgia, Slovenia, Tsekki, Kroatia ja Norja. Pilottikohteita (pääosin sairaaloita) on kaikkiaan kahdeksan.

  VTT on projektissa tutkijaosapuoli. Mittauksia sairaaloissa tehdään vuoden ajan. Seinäjoella saneerauskohteissa käytetään energiatehokasta valaistusta ja ilmastoinnin ohjausta. Uudesta tekniikasta halutaan kaikki hyöty käyttöön. Energian säästö ei saa vaarantaa käyttäjien viihtyvyyttä. Kolmivuotinen projekti päättyy vuonna 2014. Lisätietoja projektista saa osoitteesta www.re-co.eu. Uutisotsikko avaa Terveys ja talous -lehden, jossa on Jari Hakalan artikkeli aiheesta.

 • Paranna muistisairaan ihmisen ympäristöä. (18.9.2013)

  Akuuttisairaaloissakin neljännes asiakkaista on muistisairaita.

  The KIng's Fundin EHE-ohjelma (Enhance the Healing Environment) on ollut käynnissä kymmenen vuotta. Kaikkiaan parannuksia tehtiin 26 yksikössä. Projekteja veti joku yksikön henkilöstöstä, mutta mukana oli myös suunnittelun ammattilaisia. Yksittäisten projektien kustannukset vaihtelivat noin 50 000 punnasta 350 000 puntaan. Parannukset kohdistettiin käytännössä todettuihin ongelmakohtiin. Kaikki projektit ja niiden tulosten arvioinnit on esitelty uutisen linkistä löytyvässä raportissa. Hankkeessa kehitettiin myös muistisairaitten ympäristön arviointimenetelmä, joka on raportin lopussa.

  Parannusten todettiin vaikuttaneen selvästi väkivaltaisuuden ja agressiivisuuden määrään, kaatumisiin ja putoamisiin, potilaiden ja henkilökunnan tapaan käyttää tiloja, potilaiden mielekkään toiminnan määrään sekä henkilöstön sairauspoissaolojen määrään.

 • Haluatko käydä sairaalamuseossa? (17.9.2013)

  Kanadalainen museo löytyy linkistä.

  Tietoa terveydenhuollon historiasta ja hieman arkkitehtuuristakin.

 • Torontoon täysin digitaalinen sairaala (17.9.2013)

  Humber River Regional Hospital valmistuu 2015.

  Se on Pohjois-Amerikan ensimmäinen sairaala, jossa käytetään uusinta teknologiaa alkaen ilmoittautumisesta kioskilla. Tiedot saapumisesta välittyvät esim. lääkärille ja laboratorioon ja potilasasiakirjat päivittyvät heti. Kaikki tiedot ovat saatavilla potilaan vuoteen vierellä sekä potilaalle että hoitavalle henkilökunnalle. Potilas voi pitää yhteyttä läheisiinsä, hallita huoneensa valaistusta ja lämpöä sekä katsella ohjelmia päätteeltään. Teknologian avulla asiantuntijoita voidaan konsultoida potilaan viereltä. Älyvuode hälyttää, jos potilaan tila muuttuu vaarallisesti.

  Uudessa 158 000 m2 sairaalassa on 656 paikkaa. Suunnittelussa on käytetty lean-periaatteita ja säästetty 20 prosenttia henkilökunnan kävelyajoista. Vihreä sairaala käyttää 40 prosenttia vähemmän energiaa kuin nykyiset sairaalat. Lisää kuvia työmaalta ja suunnitelmista.

 • Pari esimerkkiä Skotlannista (16.9.2013)

  Laatua ja tehokkuutta tiloihin.

  Skotlannissa julkistettiin tulokset projektista, jossa kahdelta suunnittelutoimistolta tilattiin suunnitelmat, jotka olisivat toimivia, tehokkaita ja kohtuullisia kustannuksiltaan ja toteutettavissa sosiaali- ja terveyskeskuksiksi todellisissa olosuhteissa. Suunnitteluun osallistuivat oikeat tilaajat ja loppukäyttäjät.

  Tehtävään osallistuivat BDP ja Gareth Hoskins Architects. Tuloksia on tarkoitus hyödyntää Skotlannin vastaavissa tulevissa hankkeissa. Suunnitelmien vertailusta on tehty julkaisu, joka on luettavissa uutisen sivulta. Julkaisu sisältää: ideat ja ratkaisut, joita voidaan soveltaa uusissa hankkeissa, ohjeissa ja arvioinneissa, suunnitteluprosessin  ja käytttäjien osallistamisen parannukset sekä vertailumateriaalia tilatarpeiden ja kustannusten arviointiin.

  Hyvällä suunnittelulla saadaan tehokasta tilankäyttöä, viihtyisiä työtiloja ja säästetään rakennuskustannuksia. Toteutukseen valittiin Gareth Hoskinsin suunnitelma.

 • Miljardin dollarin työmaa (16.9.2013)

  Virtuaaliretki Parkland Memorial sairaalaan.

  Vuoden kuluttua valmistuva sairaala rakennetaan suureksi osaksi julkisin varoin ja on juuri saanut varmistuksen rahoituksestaan. Sairaala on suurin käynnissä olevista sairaaloiden rakennusprojekteista. Se korvaa vanhan sairaalan tilat. Siihen on tulossa 865 potilaspaikkaa. Koko sairaalan pinta-ala on runsaat 250 000 m2 , josta päivystysyksikön koko noin 9 000 m2 .

  Uutisesta pääsee tutustumaan suunnittelun avuksi tehtyihin mallihuoneisiin sekä niissä käytettyihin materiaaleihin ja kalusteisiin. Kuvissa nähdään potilashuoneen, synnytyshuoneen, vastasyntyneiden tehohuoneen, päivystyksen tutkimushuoneen ja kylpyhuoneen mallit sekä työmaalla kahvio, potilashuone, piha ja julkisivun lasiseinä, johon puiden muotoon on kuvattu 40 000 yksityisen lahjoittajan nimet.

 • Mosaiikkia NKS:n paikoitustaloon (16.9.2013)

  Ensimmäinen taideteos vihittiin 30. elokuuta.

  Se on osa Ruotsin suurinta julkista taidekokoelmaa, joka syntyy Nya Karolinska Solnan rakentamisen myötä. Kokoelmaan kuuluu 20 rakennuksiin kiinteästi toteutettua teosta ja noin 30 muuta teosta. Ager Medicinae -teoksen taiteilija on Kristoffer Zetterstrand. Teos kuvaa lääketieteen kehitystä. Viivakoodilukijalla teoksesta löytyy nettisivuosoitteita, joilla saa lisää tietoa teoksen sisällöstä.

  Linkistä pääsee kurkistamaan NKS:n työmaalle .

 • Hyvä ympäristö houkuttaa (16.9.2013)

  KIlpailu työvoimasta kiihtyy Yhdysvalloissa.

  Terveydenhuollon työntekijöistä 10 000 täyttää 65 vuotta joka päivä. Jäljelle jäävillä alkaa olla yhä enemmän varaa valita työpaikkansa. Tutkimuksen mukaan runsaat 80 prosenttia on valmis harkitsemaan työpaikan vaihtoa hyvän tilaisuuden ilmestyessä. Mitkä ovat työpaikan parhaita houkuttimia? Välittömästi arvioituna se saattaa olla teknologialtaan korkeatasoinen sairaala, mutta pitemmällä tähtäyksellä se on koko työympäristö.

  Työnantaja osoittaa arvostusta työntekijöilleen esim. hyvillä julkisilla tai muilla liikenneyhteyksillä, valoisilla työtiloilla, viihtyisillä sisä- ja ulkotiloilla tai vaikka viikottaisilla lähiruokamarkkinoilla sairaalan pihalla; "ekstra" palveluilla, joita käyttävät niin potilaat kuin henkilökuntakin. Hyvä ergonomia, uusiin liikkuviin työtapoihin (älypuhelimet, taulutietokoneet) soveltuvat työasemat ja yhteydet lisäävät työn joustavuutta ja työssä viihtymistä. Henkilökunnan stressiä vähennetään uusin keinoin.

 • Lato-leikkaussali tulee - vai tuleeko? (13.9.2013)

  Sairaalahygieniapäivillä kiinnostava luento.

  Pirkanmaan sairaanhoitopiirillä on tulevana vuosikymmenenä yksi maan suurimmista tilojen rakentamis- ja uusimisohjelmista. Se koskee myös leikkaussaleja. Uusia malleja on arvioitava tiukasti myös hygienian näkökulmasta. TAYS:n infektiolääkäri Pertti Arvola on pohtinut luennossaan lato-mallin, jossa monta leikkausyksikköä sijoitetaan samaan tilaan, etuja ja haittoja. Hän toteaa, että tutkittua tietoa on vielä varsin vähän, vaikka lato-saleja on rakennettu jo parin kymmenen vuoden ajan mm. Saksassa ja Isossa-Britanniassa.

 • Uusinta uutta oikeuspsykiatriaan (13.9.2013)

  Tanskassa luotetaan luonnon voimaan.

  KHR Arkitekter voitti Region Hovedstadenin järjestämän suunnittelukilpailun Roskildeen rakennettavasta Sct. Hansin oikeuspsykiatrisen yksikön laajennuksesta. Siitä tulee Tanskan suurin oikeuspsykiatrinen keskus, kun se otetaan käyttöön vuonna 2018. Suljettuja potilaspaikkoja tulee olemaan 126 (kaikkiaan 180)  ja työpaikkoja 300. Suunnittelijat ovat onnistuneet luomaan huipputurvallisen yksikön ilman "piikkilankaa ja kaltereita". Monipuoliset piha-alueet ja ympäröivä luonto lahtineen tekevät kokonaisuudesta avoimen vaikutelman turvallisuudesta tinkimättä. Luonto on läsnä vuodeosastoille asti. Ulkoalueilla voidaan kasvattaa vihanneksia ja kasvihuoneissa eksoottisia kasveja,  elleivät eri urheilulajit tai terapiat kiinnosta potilaita.

  Laajennuksen koko on 25 000 m2 (40 000 m2:n alueella) ja kustannuksiksi on arvioitu noin 550 miljoonaa kruunua (2012). Rakentaminen alkaa vuonna 2015. Uutisen linkistä löytyy lisää materiaalia projektista.

 • Sairaalasuunnitteluun työkaluja (13.9.2013)

  Vahti-ohjelmisto huonekorttien pohjaksi.

  Terveys ja talous -lehden numerossa 2 / 2013 esitellään Suomen sairaalatekniikan yhdistyksen Toiminnallisen suunnittelun jaoksen projektina toteutettu web-pohjainen sovellus, joka toimii sähköisenä työkaluna huonekorttien laadinnassa. Huonekortti on työväline sairaaloiden rakentamisen hankeryhmille, erityisesti suunnitteluun osallistuville eri alojen konsulteille. Vahti tuottaa tila- ja yksikkökohtaisen vaatimus- ja tavoitetiedon keskitettynä ja ajantasaisena arkistona. Se on helppokäyttöinen työkalu, jolla tulevat käyttäjät voivat tuoda esille toiminnan vaatimat tarpeet.

  Työkalun kehittäjät ovat tyytyväisiä käyttöliittymän ohjeisiin ja graafiseen ulkoasuun. Projektissa yhdenmukaistettiin tilanimikkeistö, josta tulevat jatkossa hyötymään monet suunnitteluun ja tilahallintaan liittyvät tahot. Jatkoprojektissa kehitetään standardihuonekortit kolmelletoista tilalle, jotka liitetään Vahti-järjestelmään.

 • Espoon sairaalan rakentaminen alkaa. (3.9.2013)

  Lapio painetaan maahan Jorvin sairaalan vieressä.

  Rakennus valmistuu alkuvuodesta 2016. Potilaspaikat lisääntyvät 270:llä. Rakennuksen suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta vastaa Lujatalo Oy. Urakkahinta on 123 miljoonaa euroa.

  Laajennus korvaa alunperin Puolarmetsän sairaalan yhteyteen kaavaillun Orkidea-sairaalan , jonka kustannukset arvioitiin liian korkeiksi. (Toimittajan lisäys.)

 • St. Olavs Universitetssykehuset palkittiin (2.9.2013)

  Kunniamaininta tuli liittymisestä kaupunkirakenteeseen.

  Sairaala palkittiin tavasta, jolla se liittyy Trondheimin kaupungin rakenteeseen kuin yhtenä kaupunginosana useine kortteleineen. Toisin kuin monet vastaavat suuret toiminnalliset kokonaisuudet sairaala jakautuu rakennuksiin, joiden väliin jää monimuotoisia eloisia kaupunkitiloja. Enimmillään kolme- neljäkerroksiset rakennukset ovat korkeampia kuin valtaosa Trondheimin puisista asuinrakennuksista. Kuitenkin korttelirakenne ja väylä, joka kulkee alueen halki ja jonka varrelle sijoittuu kahviloita ja muita kaikille avoimia tiloja, sovittavat saraalan yhteiseen mittakaavaan. Ulko- ja sisätilat yhdistyvät ensimmäisen kerroksen avoimuuden ansiosta. "Pääkadulta" aukeaa näkymiä sisäpihoille. Ulkoalueiden suunnittelu on viimeisteltyä. Sairaalan rakentaminen on kestänyt yli kymmenen vuotta ja monimuotoisuudessa näkyy useiden arkkitehtien kädenjälki.

 • Lastensairaala floridalaisittain (29.8.2013)

  Väriä ja valoa Nemoursissa.

  Kuvasarja Orlandoon noin vuosi sitten valmistuneesta sairaalasta. Sairaalan tavoitteet ovat perhekeskeisyys, kodin ja sairaalan yhteistyö, avohoidon ja sairaalahoidon integrointi sekä ympäröivä luonto osana sairaalan tiloja.

  Perheen mukana olo näkyy potilashuoneissa, joissa läheiset voivat yöpyä ja hoitaa lasta. Huoneet ovat identtisiä, lukuunottamatta joitain poikkeuksia varustuksessa. Olosuhteita voidaan säädellä teknologian avulla lapselle parhaiten soveltuviksi. Sairaalassa on yksikkö, jossa vanhemmat opastetaan käyttämään kotona jatkohoidossa mahdollisesti tarvittavia laitteita. Monipuoliset pihat, puutarhat ja terassit tukevat lasten ja vanhempien hyvinvointia.

  Sairaala on kooltaan noin 58 500 m2 ja sen rakennuskustannukset olivat noin 250 000 dollaria. Suunnittelusta vastasi Perkins + Will (Boston) ja rakentamisesta Skanska. Sairaala on saanut kestävän kehityksen LEED Gold -sertifikaatin energiankäytöstään ja rakennusmateriaaleistaan.

 • Hybridileikkaussalit tulevat (29.8.2013)

  CT- ja MRT-laitteet muuttavat suunnittelua.

  Hybridileikkaussalissa yhdistyvät toimenpide- ja tutkimustilan vaatimukset. Nykyaikaisten kuvantamislaitteiden sijoittaminen leikkaussaleihin vaatii tarkkuutta. Laitteet vaikuttavat tilatarpeisiin, mitoituksiin ja jopa toimintayksiköiden sijainteihin. Yhdistelmä tukee potilasturvallisuutta ja lyhentää toipumisaikoja. Kuvantamislaitteiden mukana leikkaussaliin tulee runsaasti lisää teknologiaa, laitteita ja toimenpiteeseen osallistuvia henkilöitä. Osa laitteista edellyttää oheistiloja leikkaussalin läheisyyteen. Leikkausalien suunnittelu vaatii laitetoimittajilta saumatonta yhteistyötä. Uusien 3D- ja mallinnusmenetelmien käyttöä suositellaan.

  Yhdysvalloissa arvioidaan hybridisalien määrän lisääntyvän 15 %:lla vuoteen 2016 mennessä. Aiheesta on julkaistu kolmen artikkelin sarja, joka löytyy uutisen linkistä. Facility Guidelines Institutin "2014 Guidelines for Design and Construction of Health Care Facilities" julkaisee suunnitteluohjeet.

 • Viherympäristö parantaa (28.8.2013)

  NHS Scotland on julkaissut oppaan.

  Sairaaloiden sisäpihat ovat usein laiminlyötyjä, kauhtunutta ruohoa kasvavia ja käyttämättömiä tiloja. Niiden  monet hyödylliset ominaisuudet on unohdettu. Niitä voitaisiin käyttää ulkoiluun, kuntoharjoituksiin, aistien iloksi, päivänvalon ja esteettisten elämysten lisäämiseen. Luonnon ja päivänvalon terveyttä hyvinvointia lisäävistä vaikutuksista on runsaasti tutkittua tietoa usean vuosikymmenen ajalta. Ulkoympäristöstä saadaan helposti myös käyttäjien yhteisöllisyyttä ja sosiaalisuutta vahvistava tekijä.

  Raportissa on runsas kuvitus ja esimerkkejä toteutuksista. Sen havainnolliset ohjeet soveltuvat monentyyppisiin terveydenhuollon ja asumisen ympäristöihin uutta rakennettaessa tai vanhaa korjatessa. Julkaisija NHS haluaa palauttaa luonnon takaisin 2100-luvun terveydenhuollon ja hyvinvoinnin maailmaan.

 • Kokeile itse liikkumisen esteitä (21.8.2013)

  Habitaressa 18. - 22.9.2013 Ahead-areenalla useita työpajoja. 

  Invalidiliiton demoradalla voi käydä, samoin Kuuloliiton kanssa toteutetulla Aistiklinikalla.  Avaavan työpajat tarkastelevat esteettömyyttä ja vanhenemista eri kulmista.

 • 9th Design & Health World Congress, Brisbane 2013 (20.8.2013)

  Esitykset katseltavissa linkissä.

  Yli kolmekymmentä esitystä, joista suurin osa australialaisia. Esityksissä on mukana myös Melbournen palkittu The Royal Childrens' Hospital, ikääntyvien asuinympäristöjä ja muistisairaitten ympäristöjä.

 • Käväise Almedalin pilvessä (20.8.2013)

  Västra Götalandin kesäseminaari videona.

  Kaikki maakäräjät Ruotsissa tunnistavat tutkimuksen merkityksen uusien tilojen suunnittelussa, mutta tukevatko poliitikot sitä, kysytään tunnin mittaisessa tietoiskussa. Ohjelmassa esiintyvät Peter Fröst Chalmersista, Helle Vijk Göteborgin yliopistosta sekä Elsa Ivarsson, Lennart Ring, ja Barbro Friden Sahlgrenskasta/ Västra Götalandsregionista.

  Seminaari kuvaa Chalmersin teknillisen korkeakoulun ja terveydenhuollon organisaatioiden yhteistyön kehittymistä.  Se on tapahtunut vähitellen parissa kymmenessä vuodessa. Valtakunnallinen tietopankki SPRI (Hälso- och sjukvårdens utvecklingsinstitut) lakkautettiin 1990-luvun kustannuspaineissa. Centrum för vårdens arkitektur (CVA) perustettiin noin viisi vuotta sitten. Samaan aikaan tutkimuksen merkitys suunnitteluratkaisuille ymmärrettiin yhä paremmin. CVA:n tehtävänä on hyvien hoitoympäristöjen suunnittelukoulutuksen ohella näyttöön perustuvien ratkaisujen edistäminen ruotsalaisessa kontekstissa.

 • Prosentti tai kaksi taiteeseen (19.8.2013)

  Taide parantaa ympäristön laatua.

  Tukholman läänin maakäräjät on perustamisestaan lähtien vuodesta 1971 panostanut taiteeseen hoitolaitoksissa kaksi prosenttia rakennuskustannuksista. Muussa julkisessa rakentamisessa panostus on prosentin luokkaa eivätkä kaikki kunnat noudata sääntöä ollenkaan. Taiteen merkitys ihmisen hyvinvoinnille on vahvistettu monilla tutkimuksilla. Taiteen muodot noudattelevat aikansa trendejä, 1930-luvun monumentaalisista veistoksista on siirrytty nykyisiin eri tekniikoin toteutettuihin teoksiin esimerkiksi video- tai ääni-installaatioihin ja jopa performanssiteoksiin. 

  Nykyisin teokset ovat usein osa ympäristön kokonaisuutta eivät enää lähinnä "koristeita". Uutta on myös se, että viime vuoden alusta kaikkiin yli kolmen miljoonan rakennushankkeisiin haetaan teoksia avoimella haulla, johon kaikki ammattitaiteilijat voivat tarjota töitään. Ruotsin ennätyksen tulee tekemään Nya Karolinska Solna, jonka taidehankkeisiin on varattu 118 miljoonaa kruunua.

 • EU-maat haasteissa terveydenhuollon järjestelmiensä kanssa (12.8.2013)

  Eurohealth No 2 /2013 ilmestynyt.

  Monissa maissa etsitään lääkettä uusista integroiduista terveydenhuollon malleista, maksujärjestelmistä ja kannusteista. European Observatoryn julkaisemassa lehdessä kuvataan kahdeksan erilaista tapaa ratkaista kysymys.

  Ison-Britannian, Kanadan, Moldovan ja Hollannin terveydenhuoltojärjestelmien viimeaikaista kehitystä arvioidaan omissa artikkeleissaan. Isossa-Bitanniassa arvioidaan julkisen järjestelmän kustannusten karanneen käsistä ja uhkaavan järjestelmän kestävyyttä. Moldovassa on toteutettu kaikki kattava perusterveydenhuoltojärjestelmä, jonka infrastruktuuria kirjoittajat arvioivat. Kanadan osalta artikkelin kirjoittaja arvioi syitä siihen, miksi Kanadan perusterveydenhuolto häviää vertailussa monen muun maan järjestelmiin. Syyksi hän arvioi lääkäreiden riippumatonta asemaa. Neljännessä artikkelissa arvioidaan hollantilaisen järjestelmän muuttumista markkinavetoiseksi kilpailumalliksi. Artikkeleihin sisältyy kiinnostavia taulukoita.

 • Puiset sisäpinnat lämmittävät ihmismieltä (12.8.2013)

  Marjut Wallenius Helsingin sanomien vieraskynässä.

  Puun tekniset ominaisuudet ovat erinomaisia. Se hengittää, on ekologinen, helposti muotoiltava ja akustisesti hyvä materiaali. Se myös parantaa sisäilman laatua.

  Puulla on lisäksi paljon psykologisia vaikutuksia. Puu vähentää stressiä sekä luonnossa metsässä että sisätilojen materiaalina. Puupinta tuntuu lämpimältä, kodikkaalta ja rauhoittavalta. Puujäljitelmä ei stressimittauksissa vaikuttanut samalla tavoin kuin aito puumateriaali. Suotuisia vaikutuksia on mitattu toimistoissa, kouluissa ja vanhusten tuetussa asumisessa, jossa havaittiin  vanhusten keskinäisen vuorovaikutuksen ja ympäristön huomioimisen lisääntyvän, kun puumateriaaleja oli ympäristössä enemmän.

  Puun käyttöä rakennusmateriaalina tutkitaan paljon Norjassa, Japanissa, Kanadassa ja Itävallassa. Systemaattista tutkimusta kaivataan lisää. Puuta voidaan pitää terveyttä ja elpymistä tukevana materiaalin, vaikka ei tiedetä tarkkaan, mihin vaikutukset perustuvat.

 • Vihreä rakentaminen nostaa kustannuksia, vai nostaako? (9.8.2013)

  LEED-sertifikaatti on käytössä jo 150 maassa, myös Suomessa.

  LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) -sertifikaatin myöntää U.S. Green Building Council. Sairaalarakentaminen energiasyöppönä on yksi merkittävistä soveltamisalueista. Viisi vuotta sitten Yhdysvalloissa tehty tutkimus osoitti, että vihreästä rakentamisesta aiheutuvat investoinnin lisäkustannukset ovat kohtuulliset, noin 2,4 %.

  Kun käsitykset vihreän rakentamisen korkeista kustannuksista säilyivät sitkeästi, tutkimus uusittiin 15 sertifikaatin saaneessa, vuosina 2010 - 2012 rakennetussa sairaalassa. Näistä 13 osoitti vain alle prosentin lisäkustannusta suurissa yli 10 000 m2:n sairaaloissa ja keskimäärin 2,1 % pienemmissä sairaaloissa. Vain alle kolmannes oli seurannut käyttökustannusten kehitystä valmistumisen jälkeen. Kustannusten seuranta olisi tärkeää vihreän rakentamisen edistämiseksi. Tuloksia esitellään HCD 2013 -kongressissa.

 • "Ottakaamme hengiltä NHS:n suunnittelijat!" (8.8.2013)

  Tämä ja paljon muuta löytyy AfH:n sivuilta.

  European Health Property Network EuHPN) ja Architects for Health (AfH) pitivät 20.5.2013 jäsenilleen kongressin otsikolla "How can we do more with less?" European Investment Bankin Steve Wright varoitti monimutkaisten järjestelmien ja supersairaaloiden vievän vähenevät voimavarat huomaamatta, ellemme ole valveilla kaiken aikaa. Toisaalta tanskalaiset arkkitehdit kertoivat innolla Tanskan suuresta sairaalarakentamisen ohjelmasta. Pienen mittakaavan sairaalat olivat Saksan ja Ison-Britannian arkkitehtien suosiossa. Andy Black tuuletti otsikon sanomalla NHS:n (National Health Service) suunnittelijoita kritisoiden järkevän ajattelun puutetta.

  Puheenvuoroihin liittyvä 17 esityksen tietopaketti on vapaasti luettavissa AfH:n sivuilla.

 • Vastasyntyneiden tehon suunnittelukilpailu (8.8.2013)

  Institute for Patient Centered Design Inc. palkitsee voittajat Orlandossa.

  Kolmen parhaan ehdotuksen tekijät ja muutama kuva ehdotuksista esitellään uutisen linkissä. HCD 2013:ssa (16-19.11.2013) on tilaisuus tutustua tarkemmin ehdotuksiin ja virtuaalimalliin.

 • Virtuaalilaboratorioon! (8.8.2013)

  Vieraile vastasyntyneiden teholla HCD 2013 -kongressissa.

  Institute for Patient-Centered Design, Inc. järjesti viime vuonna ideakilpailun perhe- ja potilaskeskeisistä teho-osaston tiloista. AI  (Architecture Interactive) on toteuttanut kongressin yhteyteen laboratorion, jossa osanottajat voivat testata virtuaalitilan käyttöä puolentoista tunnin sessioissa. Luonnollisen kokoisessa tilamallissa voi liikkua ja siirrellä esineitä. Mallin lähtökohtana on BIM (Building Information Modelling), joka koko ajan yleistyy suunnittelijoiden työvälineenä.

  Virtuaalitila muistuttaa Seinäjoen ammattikorkeakoulun CAVE-laboratoriota, mutta AI tarjoaa asiakkailleen liikkuvan palvelun asiakkaan toivomassa paikassa.

 • Restorative environment: Design with wood -seminaarin esitykset (28.6.2013)

  Kymenlaakson ammattikorkeakoulun sivuilla.

  Mukana esimerkkejä tanskalaisen C.F. Møllerin arkkitehtitoimiston sairaalaprojekteista.

 • Uusinta teknologiaa ja tutkimusta (28.6.2013)

  Tanskan sairaalarakentamisessa.

  Danske Regioner ja Dansk Industri järjestivät 20.6.2013 teemapäivän, jossa esiteltiin sairaaloiden ja teollisuuden yhteistyötä ja innovaatioita uusissa sairaalaprojekteissa. Lisäksi käsiteltiin projektien rahoitusta ja teollisuuden vientimahdollisuuksia. Mielenkiintoiset esitykset löytyvät Godtsygehusbyggerin sivuilta.

 • Sairaalatekniikan päivien 2013 luentomateriaali (28.6.2013)

  Mukana Phil Nedinin (Arup Consulting) luento

  The sustainable framework for the delivery of efficient and effective healthcare.

 • Sheffieldin yliopisto hakee tutkimusassistenttia (RA) (28.6.2013)

  Hakuaika päättyy 15.7.2013.

  Työtä arkkitehdille professori Sarah Wigglesworthin moniammatillisessa ryhmässä. Tutkimusalueena vanhustenhuollon ympäristöt. Lisätietoa linkeistä http://www.bd4jobs.com/job/317923/research-associate/ ja https://jobs.shef.ac.uk/sap/bc/webdynpro/sap/hrrcf_a_unreg_job_search?sap-client=400&sap-syscmd=nocookie&sap-wd-configId=ZHRRCF_A_UNREG_JOB_SEARCH (Reference UOS006660)

 • Forum vårdbyggnad kevätkonferenssin esitykset (27.6.2013)

  Mukana uusimpia vanhusten asuinalueprojekteja ja Upsalan palliatiivinen keskus.

 • Avoimuutta australialaisittain (27.6.2013)

  New Bendigo Hospital verkossa.

  Victorian osavaltion kaikkien aikojen suurin sairaalaprojekti houkuttelee asukkaita osallistumaan sosiaalisen median keinoin. Uuden sairaalan rakennusalueen valmistelu on aloitettu purkamalla vanhoja tarpeettomaksi jääviä osia 630 miljoonaa Australian dollaria maksavan projektin tieltä. Uudessa sairaalassa tulee olemaan 618 paikkaa, kymmenen leikkaussalia ja monipuoliset toimenpide- ja klinikkapalvelut noin 300 000 asukkaalle.

  Sairaala otetaan käyttöön vuonna 2016. Rahoitusmalli on Public Private Partnership. Sairaalan suunnittelua valmisteltiin tutustumalla viimeisimpiin teknologioihin ja trendeihin useissa Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa. Pohjoismaista Norja oli hyvin edustettuna Akershusin ja St Olavin sairaaloilla. Tutustumismatkojen tuloksia esitellään sairaalan verkkosivuilla, joilla voi tutustua myös tulevan sairaalan suunnitelmiin kahdeksalla videolla. Lisäksi asukkaille järjestetään keskustelutilaisuuksia ja ekskursioita työmaalle.

 • Espoon uusi vanhustensairaala alkuun syyskuussa. (27.6.2013)

  Tilat rakennetaan Jorvin sairaalan kylkeen.

  Lujatalo voitti 123 miljoonan euron projektin. Arkkitehtisuunnittelusta vastaavat VPL-arkkitehdit, Arkkitehdit Tommila Oy ja Arkkitehdit Martikainen Oy. Lujatalo vastaa rakennuksen ylläpidosta kymmenen vuoden ajan kymmenen miljoonan euron lisähinnalla. Rakennus otetaan käyttöön vuonna 2016. Potilaspaikkoja on 255 ja lisäksi tilat päivä- ja kotisairaalalle, geriatrian poliklinikalle, saattohoitoyksikölle, suun terveydenhuollon yksikölle sekä apuvälinekeskukselle. projektin koko pysäköintirakennuksineen on 68 600 m2 .

 • Norja investoi 60 miljardia sairaaloihin (26.6.2013)

  Uutisia Helse/Medisin/Teknikkin verkkolehdessä.

  Norja on toteuttanut useita suuria sairaalaprojekteja viime vuosina, mm. Akershusin, St Olavin ja Oslon yliopistolliset sairaalat. Lähivuosina vauhti vain kiihtyy. Lehdessä esitellään yhteenveto tulevien vuosien investoinnesta, Moren ja Romsdalin projektit sekä haasteellinen Nordlandssykehusetin uudistaminen, "sydämensiirto".

  Lisäksi Knut H. Bergsland on kirjoittanut laajan artikkelin näyttöön perustuvasta suunnittelusta ja tanskalaiset Julie Melgaard, Stine Fausing Thomsen ja Pernille Weiss Terkildsen sairaalaympäristön merkityksestä potilaiden hoitoon.

 • Ihminen on kekseliäs (17.6.2013)

  Joskus kekseliäisyys kohdistuu oudosti.

  Health Care Design Magazinen artikkelissa kerrotaan, että tutkimusten mukaan vain 30 prosentissa potilaskontakteista Yhdysvalloissa henkilökunta muistaa pestä kätensä. Taistelu sairaalainfektioita ja "superbakteereja" vastaan kovenee, kun Medicare-maksuissa sairaaloille on alettu ottaa huomioon infektioiden määrä. Sairaala menettää tuloja, jos henkilökunta käyttäytyy huolimattomasti. Nykyteknologialla on pystytetty seurantamenetelmiä, jotka perustuvat erilaisiin tunnistimiin. Käsienpesun unohtamisesta voit saada palautteen vaikka Intiasta. Mutta kukapa pitäisi huomauttelusta. Vyötärötasolle sijoitetun tunnistimen voi ohittaa vaikka ryömimällä.

  Kuitenkin North Shore University Hospitalin seuranta osoitti käsienpesutiheyden nousseen 10 prosentista 88 prosenttiin annetun palautteen ansiosta. Palautteen antaminen vaatii taitoa. Myös suunnittelijat voivat vaikuttaa henkilökunnan käyttäytymismalleihin ja infektioiden esiintyvyyteen.

 • Hyvä hygienia sairaaloissamme vain kuviteltua? (17.6.2013)

  Kysyy Keskisuomalainen pääkirjoituksessaan 7.6.2013.

  Noin joka kahdeskymmenes vuodeosastojen potilas saa sairaalassa ollessaan infektion. Vaikeaa ripulia aiheuttavaa Clostridium difficile -sairaalabakteeria esiintyy Suomen sairaaloissa toiseksi eniten Euroopassa. Kavala bakteeri tuottaa desinfektioaineita kestäviä itiöitä, jotka säilyvät pitkään kosketuspinnoilla, vuodevaatteissa, lattioilla, ovenvetimissä jne.. Elimistöön takaisin joutuessaan itiöt tuottavat nopeasti lisää bakteeria. Huolellinen käsienpesu on toimiva lääke leviämisen ehkäisyyn.

  Infektion saaneen potilaan sairaalassaoloaika pitenee keskimäärin viikolla. Infektio voi olla 25 - 50 prosentilla vaikeasti sairaista ja teho-osastojen potilaista. Sairaalainfektio johtaa 700 - 800 potilaan kuolemaan vuosittain. Siivouksen henkilöstökuluissa säästämisestä voi tulla jälkeenpäin iso lasku potilaiden kärsimysten lisäksi, toteaa pääkirjoitus. 

 • Viimeisin Maggie's cancer centre avattu (14.6.2013)

  Newcastlen sairaalan vierelle.

  Suunnittelija on tunnettu brittiläinen arkkitehti Ted Cullinan. Keskus on Iso-Britannian 16. syöpäpotilaiden tukikeskus. Rakennus on toteutettu kolmella miljoonalla punnalla. Materiaalit, monipuoliset pihat ja kattopuutarhat tuovat luonnon lähelle ja antavat mahdollisuuden tehdä yhdessä kotoisia asioita, joita erityisesti naispotilaiden on huomattu arvostavan. Olohuone, keittiö ja kirjasto ovat keskuksen tärkeimmät tilat. Pihalla on pieni paviljonki rauhallisiin keskusteluihin. Maaston muodot suojaavat käyttäjien yksityisyyttä.

  Rakennuksen toteutuksessa on noudatettu kestävän kehityksen periaatteita (BREEAM). Kuvia ja piirustuksia alkuperäisen uutisen sivulta.

 • Psykiatriaa keskellä Marseillea. (13.6.2013)

  Hôpital de la Conception houkuttelee yleisöä arkkitehtuurillaan.

  Sen on suunnitellut SCAU architectes. Noin vuosi sitten valmistunut sairaala kuuluu osana 1980-luvulla rakennettuun Marseillen yliopistolliseen sairaalaan. Se sijaitsee yhdellä kaupungin pääbulevardeista ja integroituu vaihtelevalla arkkitehtuurillaan ympäristön mittakaavaan huolimatta suuresta koostaan. Sisäpihat jakavat yksinkertaisen pohjarakaisun osiin, joissa lähes kaikki tilat saavat luonnonvaloa. Kaksinkertainen julkisivu säätelee sekä auringonvaloa että yksityisyyttä.

 • Uuden lastensairaalan rakennuttaminen käynnistyy (13.6.2013)

  Tavoitteena on maailman paras lastensairaala.

  Se tarjoaa huippuluokan hoidon lisäksi viihtyisyyttä, turvallisuutta, muunneltavuutta ja tehokkuutta. Uuden Lastensairaalan Tuki -säätiö valitsi Sweco PM:n rakennuttaja- ja valvojakonsultiksi. Meilahden alueelle nykyisen lastenklinikan ja naistenklinikan väliin sijoittuva sairaala aukeaa Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017. Se korvaa vuodesta 1940 käytössä olleet "historialliset" Lastenlinnan ja Lastenklinikan sairaalat. Hankesuunnitelma valmistuu tämän vuoden kuluessa. Kustannusarvio on 160 miljoonaa euroa. Seuraavaksi hankkeelle valitaan suunnittelijat.

 • Käyttäjät kehittämään Kainuun uutta sairaalaa (13.6.2013)

  Odotetaan nopeaa palvelua kauniissa ympäristössä.

  Uutisoi Yle Kainuu toukokuulla. Uuden sairaalan suunnittelu etenee vauhdilla. Oikeat loppukäyttäjät ovat mukana suunnittelussa. He näkevät ja kokevat, missä ovat käyttäjää kiusaavat asiat nykyisin ja voivat kertoa, mitä tavoitella uudistuksessa. Taide ja miellyttävä ympäristö ovat tärkeitä haastatellun kehittäjän mukaan. Niistä syntyy myönteinen ensikokemus palvelusta.

  Kainuun uusi sairaala yhdistää erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon. Yhdeltä luukulta kaikki palvelut. Saman katon alta saadaan ennen pitkää kenties muitakin palveluja. Monipuoliset palvelujen yhdistelmät ja käyttäjälähtöisyys toteutuvat meilläkin.

  Päätökset suunnittelun etenemisestä on tehty. Uutta tai uudistettua tilaa tehdään noin 33 000 m2 runsaalla 100 miljoonalla eurolla. Uuden sairaalan käyttöönotto alkaa vuonna 2018. 

 • Odensen yliopistollinen sairaala (OUH) (12.6.2013)

  Suunnitelmat ovat Region Syddanmarkin sivuilla.

  Kilpailun ratkettua kaksi vuotta sitten tanskalais-ruotsalaisen Medic OUH A/S konsortion voittoon suunnittelussa on edetty  pitkälle. Rakentamisohjelman (Byggeprogrammet) voi ladata otsikon linkistä. Rakentaminen alkaa 2015 ja sairaalaan muutetaan 2021-2022. Projekti on Tanskan suurimpia sairaalaprojekteja. Sen kustannukset ovat lähes 7 miljardia Tanskan kruunua, bruttoala noin 237 000 m2 ja potilaspaikkojen määrä lähes 1000. Psykiatrialle on varattu toista sataa paikkaa ja noin 25 000 m2.

  Sairaala on valmistuttuaan täynnä uutta teknologiaa. Se on täysin digitaalinen, kuljetukset hoidetaan mahdollisimman automaattisesti. Henkilökunta ei joudu käyttämään niihin aikaansa. Kaikissa potilashuoneissa on lämpöpumppu ja wc:t toimivat imutekniikalla kuten lentokoneissa. Vuodeosastolla on tilaa potilaspaikkaa kohti 35 m2. Käyttäjät ovat kommentoineet suunnitelmia aktiivisesti mm. mallihuoneiden avulla.

 • Køgen yliopistollinen sairaala laajenee kolminkertaiseksi (12.6.2013)

  C.F. Møller Danmark A/S:n johtama tiimi voitti suunnittelukilpailun.

  Sairaalan koko on 177 000 m2, josta uusi osa noin 130 000 m2. Kustannukset ovat noin neljä miljardia Tanskan kruunua. Rakentaminen alkaa 2015 ja käyttöönotto 2018 - 2021. Vuodepaikkoja on noin 900, henkilökuntaa noin 3000, opiskelijoita ja tutkijoita noin 600.

  Nykyinen sairaala on rakennettu 1983 - 1988, suunnittelija C.F. Møller. Matala ja tiivis perusratkaisu säilyy, samoin selkeät kulkuyhteydet ja keskusaula. Laajentaminen on luontevaa. Käytettävillä teknisillä järjestelmillä (mm. talotekniikka hajautetaan) varaudutaan seuraaviin muutoksiin. Logistiikan automaatiolla vapautetaan henkilökunta hoitotyöhön.

  Terveyttä edistävä ympäristö on ykköstavoite. Vanhat vuodeosastot korvataan uusilla. Lisää valoa ja luontoa tuodaan sisälle. Potilashuoneet avautuvat joko maaseutumaisemaan tai meren lahdelle. Pihoilla käytetään mm. vesiaiheita. Lisää kuvia

 • Äideille, lapsille ja päivystyspotilaille uudet tilat Hvidovren sairaalaan (10.6.2013)

  Schmidt Hammer Lassen architects voitti kutsukilpailun.

  Konsortiossa on mukana Aarhus arkitekterne kuten Helsingborgin sairaalan kilpailussa, jonka voitto tuli myös heille. Hvidovren sairaala on yksi Kööpenhaminan suurimmista sairaaloista, bruttoalaltaan noin 250 000 m2. Se on otettu käyttöön 1976. Maanpäällisiä kerroksia on enimmillään kolme. Sairaalan alla on paikoituskerros, josta päästään suoraan sairaalan eri osiin. Lukuisat sisäpihat tuovat valoa alempiin kerroksiin, aina paikoitustasolle asti. 

  Laajennuksen koko on noin 30 000 m2 ja kustannuksiksi on arvioitu noin miljardi Tanskan kruunua. Rakentaminen alkaa 2016 ja sairaala otetaan käyttöön vuonna 2019. Ehdotus oli juryn mielestä ylivoimaisesti paras seitsemästä ehdokkaasta. Se noudattelee aikaisemman rakennuksen mittakaavaa ja kunnioittaa sen innovatiivisuutta, mutta luo sairaalalle selkeän sisäänkäynnin ja empaattisen vastaanottavan tunnelman. Vihreät pihat ja päivänvalo toimivat orientoivina elementteinä.

 • Mary Marshall, prof. em. Stirlingin yliopistosta (31.5.2013)

  valmistelee ohjeita muistisairaiden ympäristöjen suunnitteluun.

  Ympäristöllä on erityinen merkitys, kun on kysymys muistisairaiden elämän laadusta, hän sanoi äskeisessä Design in Mental Health -konferenssissa . Erityisen huolestuttava on Britanniassa näkyvä kehitys; muistisairaiden yksiköistä tehdään loputonta vaeltelua tukevia "kilparatoja", vaikka pitäisi olla päinvastoin. Heille pitäisi tarjota syitä pysähtyä ja saada myönteisiä kokemuksia. Tunnistettavat paikat vähentävät ahdistusta. Muita ongelmia ovat meluisuus ja raikkaan ulkoilman/ ulko-oleskelun ja auringon valon puute. Britanniassa arvioidaan, että noin 25 % yleissairaaloiden potilaista on muistisairaita. The King's Fundin ohjelma Enhancing the Health Environment on parantanut sairaaloiden tilannetta. Konferenssin osanottajien mukaan "värillinen maali ei maksa enempää kuin magnolian värinen".

 • Muistisairaat osaksi yhteiskuntaa (30.5.2013)

  on hollantilaisen DeHogeweyk -kylän tavoite.

  Daily Mail kuvaa 152 asukkaan kylää nettilehdessään. Kylän asukkaat ovat kaikki muistisairaita, mutta heidän ympäristönsä ja elämäntapansa on hyvin lähellä tavallista elämää. Kylässä on 23 asuntoa, joissa kussakin asuu kuudesta seitsemään asukasta. Jokaisella heistä on oma huoneensa, joka on sisustettu oman tyylin ja toiveiden mukaan. Jokainen sijoittuu asuntoon, joka parhaiten vastaa heidän elämäntapaansa heidän parhailta vuosiltaan. Asukkailla on vapaus liikkua kylänsä alueella. Turvallisuuden takaamiseksi teknologiaa käytetään tarvittaessa. Kylässä on mm. kauppa, teatteri ja kampaamo - täyttä elämää.

  Kylän historia alkoi noin 20 vuotta sitten, kun paikallisen hoivakodin työtekijät huomasivat, että uusittavan kodin täytyy olla erilainen, kertoo Yvonne van Amerongen, yksi kuudesta perustajasta. De Hogeweyk on herättänyt kiinnostusta mm. Saksassa, Japanissa ja Britanniassa. Sveitsiin ollaan perustamassa omaa 50-luvun tyylistä kylää.

 • Vähentääkö kupari infektioita? (29.5.2013)

  kysytään New England Journal of Medicinessä.

  Näin osoittaa kaksi uutta tutkimusta. Toisessa mitattiin bakteeripitoisuutta teho-osastojen vuoteiden laidoista, joden materiaalit olivat joko muovipäällysteisiä tai kuparisekoitteella päällystettyjä. Kuparisekoitepäälysteillä bakteerimäärä pysyi pinempänä ainakin 6,5 tunnin ajan. Toisessa verrattiin kahdeksan tavallisen teho-osaston huoneen potilaita kahdeksan huoneen potilaisiin, joissa potilaiden ja henkilökunnan usein koskettelemat pinnat ja esineet olivat kupasekoitteista materiaalia. Tutkimukseen osallistui 614 potilasta. Ero MRSAn ja VREn esiintyvyyksien välillä oli selvä kuparisekoitteisia kosketuspintoja sisältäneiden huoneiden hyväksi. Tutkijat edellyttävät kuitenkin jatkotutkimuksia. Lehden Journal Watch toteaa, että yksi kumpaankin tutkimukseen osallistuneista tutkijoista työskentelee Copper Development Associationissa. Suomessa aihetta on tutkinut Hjelt-instituutti.

 • Uusi päivystysvastaanotto FAM otettu käyttöön (23.5.2013)

  Vendsysselin sairaalassa Hjørringissä.

  Se on ensimmäinen Pohjois-Jyllannin kolmesta päivystysvastaanotosta. Noin sata miljoonaa kruunua maksanut laajennus on kooltaan 3 800 m2. Laajennuksesta 1 400 m2 sisältää akuutti- ja ambulanssipotilaiden vastaanoton ja triagen sekä 1 800 m2 muita tiloja, mm. 32 potilaan tarkkailutilat ja tarvittavat henkilökunnan työskentelytilat. Kaikki akuuttipotilaat tulevat sairaalaan saman oven kautta. Laajennuksen pääsuunnittelija on Arkitema KS. Kuvia

 • Sairaalahygienipäivien 2013 luennot (22.5.2013)

  luettavissa SSHY:n sivuilla.

  Luennoissa on mukana mm. TAYS:in infektiolääkäri Pertti Arvolan luento kirurgian tulevaisuuden tilaratkaisuista. Luennossa pohditaan myös monipaikkaisia saleja, ns. lato-mallia. Hän toteaa, että mallista ei juuri ole näyttöön perustuvia arvioita, mutta mallin kokeileminen voisi olla perusteltua.

 • "Green design" säästää energiaa (22.5.2013)

  UPMC East Pittsburgissa vähensi energian kulutusta 18 %.

  UPMC East on paikallisssairaala, jossa on 156 potilaspaikkaa, seitsemän leikkaussalia, teho-osastot, päivystyspalvelut ja korkeatasoiset diagnostiikka- ja syövänhoitopalvelut. USAn terveydenhuollon energiankulutuksen vähentäminen 20 %:lla säästäisi yli miljardi dollaria vuodessa.

  UPMCn säästöt saatiin aikaan analysoimalla rakennukselle suunnittelun alussa edullisin suuntaus liian auringonsäteilyn vähentämiseksi. Säteilyn vähennys (17%) kevensi talotekniikan järjestelmiä ja tuo säästöjä joka vuosi. Suuret ikkunat tuovat luonnonvalon hyödyt ja vähentävät keinovalaistuksen tarvetta. UPMCn suunnittelijat valitsivat nykykäytäntöä pienemmät potilashuoneet ja ovat vakuuttuneita niiden toimivuudesta, koska ne on suunniteltu huolellisesti 3D- ja mock up - malleja käyttäen. Pienemmästä huoneesta huolimatta läheinen voi yöpyä siellä.

  Sadevesiä hyödyntävällä käsittelyjärjestelmällä säästetään ja on luotu parantava viherympäristö.

 • Virtuaaliretki lontoolaiseen lastensairaalaan (15.5.2013)

  Sairaalassa potilaana oleva Adam esittelee nuoren käyttäjän näkökulman.

  Great Ormond Street Hospital (GOSH) kierretään yksiköittäin. Tutuksi tulevat niin kuvaushuone kuin sairaalakoulukin sekä sairaalan kanssa toimivat lasten vanhempien majoitusmahdollisuudet. Työntekijät esittelevät yksiköitään. Kuvien ja selostuksen rinnalla on lyhyt ja selkeä teksti. Joissain tiloissa voi tehdä 360 asteen kierroksen. Retki on tarkoitettu tekemään sairaala tutuksi etukäteen ja vähentämään sairaalakäynnin aiheuttamaa jännitystä.

 • Helsingborgin sairaalaan suuri laajennus (15.5.2013)

  Tiloja aikuispsykiatrialle, poliklinikoille ja laboratorioille - 35 000 m2.

  Tanskalainen schmidt hammer lassen architects voitti kutsukilpailun yhdessä Aarhus Arkitekternen, NNE Pharman ja maisema-arkkitehtien Kragh & Berglundin kanssa. Toimisto on voittanut äskettäin myös kilpailut Aalborgin yliopistollisen sairaalan suunnittelusta (osana Indigo konsortiumia) ja Koldingin sairaalan suunnittelusta.

  Ratkaisu perustuu inhimilliseen mittakaavaan, selkeisiin ja joustaviin pohjaratkaisuihin, ympäristön vaihtelevuuteen, runsaaseen päivänvaloon ja näkymiin vihreille pihoille. Rakennuksen osia yhdistää keskushalli, joka kaupunkimaisena katuna ja luo selkeän yhdistävän liikenneverkoston toiminnoille. Alempiin kerroksiin sijoittuvat poliklinikat ja laboratoriot, ylempiin psykiatriset osastot, jotka avautuvat ympäröivään Oresundin kaupunkimaisemaan sekä alempien kerrosten viherkatoille ja suojaisille sisäpihoille. Julkisivujen jaottelu mahdollistaa tilojen muuntelun tulevaisuudessa.

 • Forma framtidens äldreboende -seminaarin esitykset (8.5.2013)

  löytyvät Chalmersin sivuilta.

  Mukana on neljän työryhmän ehdotukset ja esityksiä eri pohjoismaitten ajankohtaisista tutkimuksista ja näköaloista sekä runsaasti esimerkkejä ratkaisuista.

 • Saattohoitokoti Pohjois-Lontooseen (7.5.2013)

  Valo ja materiaalit luovat rauhallisen tunnelman.

  Allford Hall Monaghan Morris (AHMM) ovat palkitun rakennuksen suunnittelijat. Saattohoitokoti on sovitettu lähiön asuinrakennusten materiaaleihin ja mittakaavaan. Arkkitehtuuri on konstailematonta tiiltä ja puuta. Saattohoitokotiin voi kävellä suoraan sisälle yhteisiin aula- ja kahvilatiloihin. Koti tarjoaa asiakkailleen neuvontaa, opastusta, terapiaa ja hoitoa. Kodissa on myös pieni kampaamo. Kokemusten jakaminen on tärkeä osa toimintaa ja ympäristön kodikkuus vastapainona sairaaloiden kliinisyydelle tuo elämään toivoa ja myönteisyyttä. Rakennukseen liittyy myös kaksi huolellisesti suunniteltua piha-aluetta. Uutisen linkissä voi tutustua myös pohjaratkaisuihin. 

 • Kymmenen esimerkkiä Isosta-Britanniasta (6.5.2013)

  Itsenäinen asuminen on mahdollista vanhana ja sairaanakin.

  Design Council esittelee ratkaisuja julkaisussaan " Homes for our old age: independent living by design". Korkean iän lisäksi tuen tarvetta aiheuttavat köyhyys, muistisairaudet ja yksinäisyys. Ikääntyminen ei saa enää merkitä vain hoidon ja hoivan tarpeen täyttämistä vaan itsenäistä elämää. Julkaisu esittelee eri tavoin toteutettuja asumisratkaisuja, joihin saa tarvitsemansa määrän palveluja ympäri vuorokauden ja kaikkina viikonpäivinä. Esitellyt yksiköt ovat erikokoisia, eri suunnittelijoiden töitä, eri tavoin rahoitettuja ja omistettuja, myös palvelujen tuottamismuodot vaihtelevat. Yhteistä on kuuluminen ympäröivään yhteisöön. Hyvä suunnittelu takaa sen, että jokainen voi asua kotonaan, vaikka avun tarve kasvaa. Ratkaisujen esittelyt sisältävät asukkaiden ja henkilökunnan palautteet sekä arviot asioista, jotka olisi voitu tehdä paremmin.

 • Visuaalista vitamiinia (2.5.2013)

  Trondheimin yliopistollisessa sairaalassa.

  Noin 2 000 teosta lähes 400 taiteilijalta on kokoelma, jonka kanssa potilaat, henkilökunta ja opiskelijat ovat kosketuksissa joka päivä. Florence Nightingale oli vakuuttunut taiteen ja ympäristön vaikutusta paranemiseen jo 150 vuotta sitten teoksessaan Notes on Nursing. Lukuisat tutkimukset ovat myöhemmin osoittaneet ajatukset oikeiksi. St Olavin sairaalan kokoelmaa on rakennettu vuodesta 2000 sairaalan suunnittelun ja rakentamisen rinnalla. Useat teoksista liittyvät tilojen arkkitehtuuriin ja ovat osa sisustusta.

  Uutisen linkistä pääsee tutustumaan tarkemmin vitamiineihin, taiteilijoihin ja tekemään kierroksen sairaalan sisä- ja ulkotiloissa.

 • Kogen yliopistollisen sairaalan kilpailu ratkeamassa. (23.4.2013)

  Projekti on yksi Tanskan suurimmista.

  Ideakilpailu julistettiin syyskuussa. Kilpailun viimeisessä vaiheessa on mukana kaksi suunnitteluryhmää C.F. Møller A/S:n johtama ryhmä ja Aarhus arkitekterne a/s, jota johtaa Schmidt hammer lassen architects k/s. Molemmat ryhmät ovat tanskalaisia.

  Rakentaminen alkaa vuonna 2015 ja uusiin tiloihin muutetaan 2021. Kustannusarvio on 4 miljardia kruunua. Se on Sjellannin historian kallein rakennusprojekti. Sairaalassa tulee olemaan noin 900 paikkaa ja 189 000 m2. Se palvelee 290 000 asukasta, noin kolmasosaa sjellantilaisista.

  Uudesta sairaalasta odotetaan alueen kiintopistettä, joka on välittömässä vuorovaikutuksessa ympäristönsä asukkaiden kanssa. Siltä edellytetään joustavuutta muuttuviin tarpeisiin. Suunnittelussa käytetään kaikkea tietoa terveyttä edistävästä arkkitehtuurista (Helende arkitektur), valon, äänen, värien, taiteiden, musiikin ja luonnon vaikutuksesta. Sairaala tukee tulevaisuudessa alueen elinvoimaisuutta.

 • Valosta terveyttä (23.4.2013)

  Useille iäkkäiden ympäristöille on tyypillistä heikko valaistus.

  Environments for Aging -konferenssissa keskusteltiin valaistuksen vaikutuksista ja mahdollisuuksista iäkkäiden ympäristöissä. Vuorokausirytmi vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin. Hämärässä elimistö ei saa kunnollista viestiä vuorokauden vaihteluista. Erityisesti pitkäaikaishoidon laitoksissa ja palveluasumisessa on tavallista, ettei päivällä ole kunnolla valoisaa eikä yöllä oikeasti pimeää. Sekaantunut unirytmi heikentää terveyttä.

  Valon spektrin siniset osat ylläpitävät vuorokausirytmiä, mutta iän mukana sinisen valon aistiminen heikkenee silmän linssin "kellastuessa". Valon pitäisi sisältää enemmän sinistä aallonpituutta. Liika sinisyys tekee puolestaan "sairaan näköiseksi". Nykyisellä tekniikalla valaistus voidaan säätää tarkoituksenmukaiseksi esimerkiksi tuomalla yhteisiin oleskelutiloihin  runsaasti valoa ja valaisimia, jotka lisäävät valaistusta päiväsaikaan myös pilvisinä päivinä

 • Meluton ympäristö parantaa hoitoa (19.4.2013)

  Hyvä huoneakustiikka on tärkeä potilaalle ja hoitajalle.

  Ecophonin oppaassa kerrotaan perusasioita hyvästä ääniympäristön suunnittelusta. Terveydenhuollon tiloissa pinnat ovat usein kovia hygieniavaatimusten vuoksi ja lisäävät ihmisten, laitteiden ja koneiden äänten kuuluvuutta ja voimakkuutta. Ihminen on sairaana vielä herkempi melun haittavaikutuksille kuin terveenä esimerkiksi teho-osastoilla ja heräämöissä. Samoin hoitohenkilökunta stressaantuu kiireisenä ympäristön melusta.

  Melun vaikutuksia sekä paranemiseen että työhyvinvointiin on tutkittu useissa eri terveydenhuollon tiloissa. On osoitettu, että hyvässä ääniympäristössä mm. paraneminen nopeutuu, lääkityksen tarve vähenee, unen laatu paranee ja uudelleen sairaalaan joutuminen vähenee. Henkilökunta voi paremmin akustisesti hyvässä ympäritössä ja tiedonvälitys potilaiden kanssa paranee. Avoimet työ- ja toimistotilat ovat yleistyneet myös terveydenhuollossa ja hyvin hallittu ääniympäristö on entistä tärkeämpi. 

 • Tulevaisuuden vanhukset Tukholmassa asuvat näin. (19.4.2013)

  White arkitekter voitti kilpailun Norra Djurgårdsstadenin korttelista.

  Micasa Fastigheter i Stockholm järjesti kutsukilpailun vanhusten asumista sisältävästä korttelista, joka kuuluu osana uuteen kaupunginosaan "Spårväg Cityyn". Alue on jopa Euroopan mittakaavassa suurimpia kaupunkikehittämisen projekteja, jonne tulee kaikkiaan 10 000 asuntoa ja 30 000 työpaikkaa.

  Kilpailun kohteeseen rakennetaan hoidon ja hoivan yksikköjä sekä senioriasuntoja. Ratkaisujen pitää tulevaisuudessa muuntua tarpeiden mukaan sekä olla kestävän kehityksen mukaisia ja energiatehokkaita. Voittaneessa ehdotuksessa tavoitteet yhdistyvät. Ehdotuksessa on käytetty puuta, ja asukkaat voivat olla yhteydessä ulkotiloihin eri tavoin. Hoidon ja hoivan yksiköiden yhteiset tilat on jaettu monipuolisiin vyöhykkeisiin. Sisääntulokerroksen galleria antaa mahdollisuuden nauttia ulkotiloista edes menemättä ulos. Palkintolautakunnan päätöksessä on arvioitu kaikki neljä ehdotusta.

 • Femtio funderingar om äldres boende (19.4.2013)

  Yhä useampi vanhus kaipaa hyvää asumista.

  Ruotsin maakäräjät ja kunnat ovat julkaisset artikkelikokoelman, jossa käsitellään isoja ja pieniä kysymyksiä vanhusten asumisesta. Kysytään millaisia olisivat heidän asumisensa kestävät ratkaisut, kuka oikeastaan on vanha ja miten he asuvat nyt ja tulevaisuudessa? Toisessa osassa käsitellään rakentamisprosessia, kolmannessa erityisesti vanhuksille tarkoitettuja asumismuotoja (trygghetsboende) ja neljännessä erityisasumista (vård- och omsorgsboende), jossa koti on sekä koti että työpaikka. Kirjan päättää kolmen hyvän esimerkin esittely Tukholmasta, Bjuvista ja Göteborgista.

 • Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma käyntiin (18.4.2013)

  Valtioneuvosto on 18.4.2013 tehnyt periaatepäätöksen ohjelmasta vuosille 2013 - 2017 (pdf)

 • "Sairaala on aina aikansa tunnusmerkki" (12.4.2013)

  sanovat Nya Karolinska Solnan suunnittelijat

  haastattelussa Locumin Rum-lehden numerossa 1/2013. Kaksi avainsanaa näytävät olevan toiminta ja joustavuus, mutta ympäristöstä ja arkkitehtuurista on tullut yhä merkittävämpiä. Sairaalat integroituvat aivan toisin kaupunkirakenteeseen kuin 50 vuotta sitten. Nya Karolinska tulee olemaan kaupunginosan ytimessä sen sijaan, että se olisi sairaala kaupungin laidalla. Odensessa Tanskassa rakennetaan samankokoista yliopistollista sairaalaa yliopiston kampukselle.

  Molemmille on asetettu toiminnallisten vaatimusten lisäksi suuret vaatimukset hyvästä miljööstä. Vaatimuksia lisää noin kymmenen vuoden aika suunnittelun aloituksesta käyttöönottoon. Anna Montgomery vertaa logistisia haasteita varasto- ja lentokenttäjärjestelmiin yhdistettyinä potilaita rohkaiseviin, viihtyisiin ympäristöihin, jotka nykyisten tutkimusten mukaan parantavat tuottavuutta. Mahdollinen visio on myös sairaalan jakautuminen itsenäisesti toimiviin eri kokoisiin yrityksiin.

 • Luonnonvaloa ja viimeisintä teknologiaa (10.4.2013)

  UCLA Outpatient Surgery and Medical Building (CA, USA) on saamassa LEED Gold -ympäristösertifikaatin.

  Klinikka on yliopiston ja kaupunkilaisten yhteinen poliklinikka- , päiväkirurgia- ja syövänhoitokeskus. Sen koko on noin 5 000 m2. Suunnittelussa ja rakentamisessa on lähdetty siitä, että päivänvalo, luonnollinen ilmanvaihto ja luonnon materiaalit edistävät potilaiden paranemista ja tukevat lääkäreiden, muun henkilökunnan ja opiskelijoiden työtä.

  Rakennuksen ulkokuori on pääasiassa lasia ja betonia. Kahta päämassaa yhdistää avara atrium, joka tuo päivänvalon rakennuksen sisälle ja ohjaa tulijat oikeisiin kohteisiin. Rakennusta ympäröivät puutarhat ovat sekä käyttäjien että ohikulkijoiden keitaita. Lähes kaikkiin tiloihin, mm. heräämöt ja valmistelutilat, on saatu vähintäin kattoikkunasta luonnonvaloa. Odotus- ja tutkimustiloissa on käytetty runsaasti puumateriaaleja. Automaattinen paikoitujärjestelmä on lyhentänyt siihen kuluvan ajan pariin minuuttiin. Kuvagalleria.

 • "Uusia ratkaisuja on arvioitava" (9.4.2013)

  Marte Lauvsnes Helse|Medisin|Teknikk -lehdessä "sengetunista".

  Norjassa on käytetty viisivuotiskaudella 2005 - 2009 sairaalainvestointeihin 42 miljardia kruunua. Tämän lisäksi myös kunnat ovat käyttäneet rahaa terveydenhuollon rakennuksiinsa. Kuitenkin systemaattinen uusien ratkaisujen arviointi puuttuu.

  Esimerkiksi monet uusista suurista sairaaloista ovat toteuttaneet vuodeosastonsa "sengetun"-yksiköiden pohjalta eli osasto kootaan useasta (7 - 9) yhden hengen potilashuoneen klustereista, joita on yleensä kolme yhdessä. Jokaisessa yksikössä on oma hoitajien työasema ja muut tarpeelliset tilat. Ratkaisun tärkein periaate on hoitajan välitön läheisyys potilaaseen. Lauvnes näkee, että systemaattista tietoa pitäisi kerätä potilaiden kokemuksista, uusien mobiilien työvälineiden ja dokumentoinnin vaikutuksesta hoitoprosesseihin ja lääkäreiden työhön. Tähän mennessä esimerkkejä ja kokemuksia on kertynyt riittävästi tutkimusta varten.

 • Norjan ensimmäinen ympäristösertifioitu sairaala (9.4.2013)

  Sykehuset Vestfold.

  Sairaala alkoi vähentää ilmastointivaikutuksiaan vuonna 2011. Sertifiointi on toteutettu ISO14001 standardin mukaan.

 • EuHPN 2012 Workshopin esitykset linkissä (26.3.2013)

  Uusia pohjoismaisia projekteja esillä.

  Kööpenhaminassa 22. - 24.10.2012 pidetyn tapahtuman monipuolisiin esityksiin voi tutustua EuHPN:n sivuilla. Esityksistä tehdään myös kooste, joka julkaistaan myöhemmin samoilla sivuilla.

  Tanskalaisten ja ruotsalaisten terveydenhuollon projektien lisäksi 25 esityksessä oli myös mm. hollantilaisia, brittiläisiä ja irlantilaisia projekteja, esityksiä infrastruktuurista, näyttöön perustuvan suunnittelun roolista ja kehitystrendeistä sekä pari esitystä projektien arvioinneista (POE, post occupancy evaluation).

 • CHD on avannut yli 2500 artikkelin "aarrearkun", (26.3.2013)

  josta on helppo hakea tietoa tutkimuksista.

  The American Institute of Architects' Academy of Architecture for Health ja The Academy of Architecture for Health Foundation ovat tukeneet kokoelman toteuttamista. Knowledge Repository on avoin kaikille käyttäjille. Kokoelma sisältää artikkeleita, joissa näyttöön perustuvasti osoitetaan fyysisen ympäristön ominaisuuksien vaikutuksia potilaiden hoidon tuloksiin sekä terveydenhuollon että hoivan ympäristöissä. Osasta artikkeleita on tehty tiivistelmät.

 • Tulevaisuuden asumista vanhuksille (21.3.2013)

  Micasa Fastigheter ja Sveriges Arkitekter julkistivat tänään kilpailevat ehdotukset.

  Kilpailuun oli kutsuttu neljä pohjoismaista arkkitehtiryhmää: ArkitemaDOT AB, Marge Arkitekter AB yhdessä Land Arkitektur AB:n, Tyréns AB:n ja SINTEF-health Research:in kanssa, Tegnestuen Vandkunsten a/s yhdessä ADEPT Aps:n, SLA A/S:n ja Tyréns AB:n kanssa sekä White Arkitekter AB (Göteborg), joiden tuli esittää suunnitelmat Östermalmin Norra Djurgårdsstadeniin rakennettavalle alueelle. Kilpailu kattaa noin 150 hoiva- ja turva-asuntoa (trygghetsboende). Rakentaminen alkaa 2016 ja asumaan päästään 2018.

  Kilpailuehdotuksiin voi tutustua uutisen linkistä. Voittaja julkistetaan 10.4.2013. Tavoitteena on kestävän kehityksen mukaista rakentamista ja asumista iäkkäille ihmisille.

 • Houghton Primary Care Centre palkittiin (21.3.2013)

  kestävän kehityksen BREEAM -palkinnolla 2012.

  Se on ensimmäinen sosiaali- ja terveydenhuollon rakennus, joka ylsi luokkaan Erinomainen. BREEAM -luokituksia on myönnetty vuodesta 1990 kaikkiaan 250 000 rakennukselle. Arvioinnissa otetaan huomioon energiankulutus koko elinkaaren ajan, rakennusmateriaaleissa, rakentamisessa sekä toiminnassa. Rakennukseen on sovellettu uusinta teknologiaa. Kehitystyössä on ollut mukana mm. Cambridge University. Energiankulutus on minimoitu käyttämällä maalämpöä sekä lämmitykseen että viilennykseen. Rakennuksen keskellä kulkee lämmönsiirtoseinä (thermal wall), joka toimii kuin sarja savupiippuja pitäen lämpötilan rakennuksessa miellyttävänä ympäri vuoden. Katto on maisemoitu ja sadevedet käsitellään kestävästi. Alueella on sähköautojen latauspisteet.

  Toiminta on järjestetty yhden oven periaatteella. Samasta paikasta saadaan sosiaali- ja terveyspalvelut ja rakennus on myös yhteisön vapaa-ajan keskus kahviloineen ja monitoimitiloineen. P+HS Architects. 

 • Etua potilaskeskeisestä tilasuunnittelusta? (19.3.2013)

  Voidaanko hyödyt osoittaa tutkimuksilla?

  Jennifer Kovacsin mukaan potilaskeskeinen suunnittelu on tärkeämpää kuin koskaan. Tutkimuksilla on osoitettu, että potilaskeskeisyys tuottaa laatua sekä hoitoon että ympäristöön. Mc Graw Hill Research Foundation ja HOK (New York) tunnistavat kolme aluetta, joilla vaikuttavuus on voitu osoittaa: vuodeosaston pohjaratkaisu hoitajien työhön vaikuttavine etäisyyksineen, hoitajien työasemien sijoittaminen potilashuoneiden lähelle ja perheen mahdollisuudet osallistua läheisensä hoitoon. Perheen osallistuminen edellyttää yhden hengen potilashuoneita ja riittävää mitoitusta.

  Olisi saatava lisää tutkimuksia, joissa on verrattu tilannetta vanhoissa ja uusissa tiloissa mittaamalla vaikutuksia. Että tutkimuksia tulisi lisää, niiden tekemisen pitäisi olla houkuttelevaa / palkitsevaa.

 • Cure, Care and Architecture Otaniemessä (19.3.2013)

  Teemu Kurkelan luento keskiviikkona 27.3.2013, klo 13.00 - 14.00

  Aalto-yliopiston tiloissa luentosali A1, Miestentie 3, Otaniemi. Luento on apulaisprofessuuriin liittyvä opetusnäyte ja englanninkielinen. Tilaisuuteen ovat tervetulleita opiskelijat, henkilökunta ja aiheesta kiinnostuneet.

 • Viisi trendiä laitosmaisuuden poistamiseen (15.3.2013)

  USA:n sairaalat hakevat potilaiden, vieraiden ja henkilökunnan tyytyväisyyttä

  ja samalla nopeampaa paranemista sekä lisää tuottavuutta. Vanhoihinkin rakenteisiin saadaan uutta potkua vähentämällä stressiä kodikkuudella, yhteisillä oleskelutiloilla, ulkotiloilla, rauhallisilla puhelu- ja nettitiloilla sekä potilashuoneiden miellyttävällä sisustuksella. Potilaalta voidaan kysyä etukäteen hänen tapojaan ja toiveitaan ja varustaa huone henkilökohtaisesti sekä antaa potilaan tarvitsemaa informaatiota kuten hotellit tekevät asiakkailleen. Avainsana on henkilökohtaisuus. Potilashuoneiden kalusteisiin on syntymässä uusia kalustemalleja, jotka vievät vähemmän tilaa ja muuntuvat tarpeiden mukaan esim. läheisten yöpymistä helpottaviksi malleiksi. Infektioiden vähentäminen on mahdollista kalusteiden ja tilojen suunnittelun ja materiaalien avulla. Myös isokokoisten potilaiden tarpeisiin pystytään vastaamaan paremmilla kalustetyypeillä.

 • Inspiraatiota Godtsygehusbyggeriltä! (8.3.2013)

  Tanskalaiset jakavat tietoa avokätisesti.

  Sivustolle on nyt lisätty eri sairaaloiden ratkaisuja inspiraatioksi toisille projekteille. Mukana on jo valmistuneita esimerkkejä ja toisia, joiden valmistumiseen menee vielä vuosia. Toistaiseksi kuvattuja tilatyyppejä on 26, osa somaattisten ja osa psykiatristen sairaaloiden tiloja. Tilojen vaatimukset/ominaisuudet on kuvattu tarvittaessa hyvinkin tarkkaan. Tietoja on mitoituksesta, sisäilmasta, turvallisuudesta, saavutettavuudesta, hygieniasta, ääniympäristöstä, valaistuksesta, pävänvalosta, materiaaleista, varusteista jne.. Myös tutkimuslähteisiin on viitattu silloin kun sitä pidetään tärkeänä.

  Tilaratkaisujen rinnalla annetaan inspiraatioksi aiheisiin liittyviä artikkeleita teemoittain; tilaratkaisut ja mitoitus, arkkitehtuuri, IT ja logistiikka, potilaskeskeisyys, työympäristö, tekniikka ja ympäristö. Artikkeleihin on tiivistetty oleellisimmat asiat ja annettu linkkejä eteenpäin lisätietoihin.

 • Almas hus Oslossa odottaa vierailijoita (8.3.2013)

  Muistisairaan elämää helpottavia esimerkkejä

  tilasuunnittelusta, hyvinvointiteknologiasta, älykkäistä ratkaisuista ja apuvälineistä on koottuna Alman kotiin. Näihin voi tutustua sekä GERIAn sivuilla että Oslossa Alman talossa. Ratkaisut on kuvattu huoneittain ja ne on tarkoitettu erityisesti tukemaan kotona asumista huolimatta muistisairaudesta. Norjassa on meneillään sama kehitys kuin Suomessa. Iäkkäiden ja samalla muistisairaiden määrä kasvaa. Dagbladet kuvaa tilannetta artikkelissaan, joka avautuu GERIAn sivulta.

 • Kuvataidepalvelut tuovat hoitolaitoksiin elämyksiä ja toiminnallisuutta (6.3.2013)

  Väitöstilaisuus Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa 7.3.2013, klo 12.00.

  Filosofian maisteri Pia Strandman-Suontausta väittelee Mediakeskus Lumen Sampo-salissa, Hämeentie 135 C. Väitöskirjan nimi on Vapautta ja vaikuttavuutta. Hän korostaa taidekokemuksen yksilöllisyyttä ja henkilökohtaisuutta. Taiteiden ei pitäisi hoitolaitoksissa lähteä vain kuntoutuksen ja hoivan tarpeista vaan yksilön tarpeista. Väitöskirjan referenssitiedot löytyvät Arkkisen julkaisuista.

 • Muistisairaiden oma kylä "De Hogeweyk" (5.3.2013)

  Melkein kuin asuisi tavallisessa rivitalossa.

  De Hogeweykissä on asukkaita yhteensä vähän yli 150. Asuntoja on 23 ja jokaisessa on yksi kaksio ja seitsemän yhden asukkaan huonetta. Asunnot muodostavat enimmillään kaksikerroksisen rivitalokorttelin, jossa on erilaisia pihoja ja palveluja kuten valintamyymälä, kahviloita ja ihmisten tavalliseen elämään kuuluvia asioita. Seitsemää asukasta kohti on yksi työntekijä, joilla on erilaisia rooleja kuten myymälän hoitaja, siivooja tai läheinen henkilö. Asukkaan omaan yhteisöön kuuluu 6 - 8 henkilöä, joilla on samoja harrastuksia tai muu yhdistävä tekijä.

  Elämä yhteisössä sujuu normaalisti ja näyttää normaalilta. Kortteli on tavallisten asuintalojen keskellä. Se on osittain myös muiden asukkaiden käytettävissä. Turvallisuuteen on kuitenkin kiinnitetty erityistä huomiota. Laajat liikkumismahdollisuudet ovat rauhoittaneet asukkaita ja tutkimusten mukaan lääkkeiden käyttöä on voitu vähentää. Arkkitehdit ovat Molenaar&Bol&VanDillen. 

 • Portugalilainen vanhainkoti kisaa Mies van der Rohe -palkinnosta (5.3.2013)

  Missä viipyvät suomalaiset palkittavat hoivan rakennukset?

  Alcaser dol Salin suunnittelija on Aires Mateus Architects. Ulkoa valkoiset rakennukset kätkeytyvät hiekkakumpujen väliin ja noudattelevat maaston korkeuksia. Julkisivun muodot valoineen ja varjoineen synnyttävät eloisan vaikutelman ja suojaavat ikkunoita suoralta auringonvalolta. Myös sisätilat ovat pääasiassa valkoiset ja vaalean harmaat. Suunnittelijat ovat perehtyneet vanhusten elämään; sääntöihin, tarpeisiin ja arvoihin. Kysymys on mikroyhteiskunnasta, missä tarvitaan sekä yksityisyyttä että sosiaalista elämää. Liikkumisen helppous on ollut yksi tavoitteista. Kaikista asuinhuoneista pääsee suoraan ulos omalle pihalle tai niihin kuuluu parveke. Pihan istutukset jatkuvat maastoon "uppoutuvan" päärakennuksen katolle, jonne voi ulottaa kävelyretkensä. Tilojen ankara minimalistisuus ja kontrastittomuus herättävät sekä epäilyjä että ihastusta tulevaisuuden kestävästä arkkitehtuurista.

 • GERIA jakaa tietoa muistisairaitten ympäristöistä (5.3.2013)

  Se on vuoden alusta ollut osa Oslon kunnan terveydenhuollon organisaatiota.

  Se vahvistaa osaamista muistisairaitten hoidossa ja vanhusten psykiatrisessa hoidossa. GERIA on toiminut vuodesta 2005. Sen sivuilla on runsaasti ajankohtaista tietoa muistisairaitten ympäristöjen suunnittelusta; kodeista, sairaskodeista ja ulkotiloista sekä apuvälineistä. Osa julkaisuista on luettavissa suoraan sivuilta, osa tilattavissa. Suurin osa materiaalista on norjankielistä.

 • Chalmersin ARCH12 konferenssin esitykset (28.2.2013)

  Roger Ulrich: Skandinavia hyötyy terveydenhuollon rakennusten tutkimuksesta.

  Esityksessään hän kuvaa terveydenhuollon rakentamisen painopisteitä maailmanlaajuisesti. Kilpailu projekteista ja niiden suunnittelusta kasvaa. Uudet toteuttamistavat ja rahoitusmallit valtaavat alaa. Uudet asiakkaat ovat entistä vaativampia laadun suhteen. Näyttöön perustuva suunnittelu (systemaattinen tutkimus- ja käytännön tieto) on kilpailuvaltti jo monessa maassa.

  Konferenssin sessioiden aiheina olivat vanhusten hoito ja asuminen, sairaalasuunnittelu ja parantava arkkitehtuuri. 

 • Hyvä miljöö vähentää työntekijöiden kuormitusta (28.2.2013)

  Sanoo Roger Ulrich Sunt Liv -lehdessä.

  Hän on hämmästellyt joa ikaisemmin, miten vähän on tutkittu hoitoympäristön vaikutusta psykiatrisiin potilaisiin. Östra sjukhuset Ruotsissa on hyvä esimerkki toisenlaisesta asenteesta. Kun potilaiden stressiä vähennetään hyvällä ympäristöllä he voivat paremmin. Tämä vähentää myös henkilökunnan stressiä ja he jaksavat puolestaan hoitaa potilaitaan paremmin. Kaikki voittavat.

  Tullessaan ensimmäisen kerran Östra sjukhusetiin se oli hänestä paras psykiatrinen sairaala, jossa hän koskaan oli käynyt. Käynnin seurauksena hän yhdessä psykiatrian ylilääkäri Lennart Borgrenin ja Chalmersin opiskelijoiden kanssa aloitti tutkimuksen tilojen vaikutuksesta. Tutkimus vahvisti hoitoympäristön stressiä vähentävien piirteiden merkitystä; päivänvaloa, tilaa vetäytymiselle omaan rauhaan, hiljaista ympäristöä jne.. Potilaiden omat kommentit parantavasta ympäristöstä ovat myös olleet arvostavia. Artikkelissa on linkkejä muihin aihetta käsitteleviin artikkeleihin.

 • NACHRI:n ja N.A.C.H:n sivuilla kiinnostavaa tietoa (26.2.2013)

  lastensairaaloiden suunnittelusta ja rakentamisesta.

  Yhdysvaltalaiset kansalliset lasten terveydenhuollon organisaatiot järjestävät vuosittain kansainvälisen Facilities Design konferenssin, jonka esityksiin voi tutustua yhdistysten sivuilla. Vuoden 2012 konferenssin Facilities Design + Capacity esitykset ovat nyt nähtävillä.

 • Rakentamista Tukholman alueella (22.2.2013)

  Locumin asiakaslehdessä ajankohtaisia artikkeleja.

  RUM-lehden numerossa 4:2012 kerrotaan mm. oikeuspsykiatrian uudesta Helix-rakennuksesta Huddingessa, yhden hengen potilashuoneen vaikutuksista hoidon laatuun ja hoitotyöhön sekä Ruotsin ensimmäisestä lasten saattohoitokodista.

  Ruotsissa rakennetaan tulevina vuosina useita uusia sairaaloita sekä ajanmukaistetaan vanhoja. Artikkelissa kuvataan millainen 25 m2 :n suuruinen potilashuone kaikkine varusteineen on ja miten se muuttaa myös henkilökunnan toimintatapoja. Artikkelin mukaan painavimmat syyt tälle kehitykselle ovat infektioiden vähentäminen ja potilaan yksityisyyden ja tarpeiden kunnioittaminen. Potilas siirretään pois potilashuoneesta yhä harvemmin, hoito tapahtuu omassa huoneessa ja hoitoajat lyhenevät edelleen. Potilashuoneen hyvän suunnittelun merkitys kasvaa.

 • Yksityissairaala ranskalaiseen tapaan (21.2.2013)

  Selkeys ja valoisuus ovat Lillen lähellä avatun sairaalan valtit.

  Sairaala avasi ovensa viime vuonna. Kolmessa ylimmässä kerroksessa on yhteensä 225 potilaspaikkaa yhden hengen huoneissa sekä 42 paikan synnytysosasto. Lisäksi sairaalassa on sisätautien, kirurgian ja äitiyspoliklinikat sekä tutkimus- ja toimenpideosastot sekä kymmenen salin leikkausosasto, kemoterapian ja sädehoidon tilat.

  Sairaalan hyötyala on lähes 23 000 m2 ja rakennuskustannukset 41 miljoonaa euroa (2012 taso ilman ALV:a). Arkkitehti Jean-Philippe Pargade voitti vuonna 2007 järjestetyn suunnittelukilpailun. Sairaala rakennettiin Villeneuve d'Ascqiin kapallisen keskuksen ja asuntoalueen väliin. Tumma rakennus osittain värillisine suurine ikkunoineen toimii omaleimaisena välittävänä elementtinä. Ulkopuolen kontrastina sisätilat ovat väritykseltään keveät ja vaaleat. Lukuisat epäsymmetrisesti sijoitetut sisäpihat tuovat luonnonvalon lähes kaikkiin tiloihin.

 • Arkitektur og lindring työpaja Kööpenhaminassa (15.2.2013)

  Kolme hienoa esitystä aiheesta, vaikuttaako arkkitehtuuri vai ei.

  Esityksiin voi tutustua uutisen linkin kautta. Yhdessä esityksistä siteerattiin hdysvaltalaista tutkimusta, jonka mukaan putoamistapaturmat vähenivät 80 %:lla, kun potilaalla on vuoteesta lyhyt reitti kylpyhuoneeseen, hoitajien työasemat ovat lähellä ja hälytys ilmoittaa, jos potilas nousee yöllä vuoteestaan. Näyttöä on myös siitä, miten musiikki, luontonäkymät tai läheisten mukanaolo vähentävät kipulääkkeiden käyttöä 5 – 16 %.  Työtä lisäävät potilassiirrot vähenivät 65 – 75 %, kun kaikki sairaalan potilashuoneet olivat samanlaisia yhden hengen huoneita.

  Sekä tilojen esteettisten ominaisuuksien että ihmisten toimintaa ohjaavan tilasuunnittelun vaikutukset ovat siis tutkimuksilla osoitettavissa. Silti voidaan keskustella siitä, kuten työpajassa, milloin näyttö on riittävää ja milloin se on sovellettavissa kulttuurista ja ympäristöstä toiseen. 

 • Wienin Krankenhaus Nordin kestävän kehityksen kriteerit (15.2.2013)

  Ei vain toimivuutta ja tarkoituksenmukaisuutta.

  Niiden lisäksi kriteereillä tavoitellaan viihtyisyyttä, mukavuutta, hyvinvointia ja emotionaalista turvallisuutta. Näiden 31 laatukriteerin takana on Wienin kaupunki ja sairaalahallinto. Niillä halutaan taata, että kaikki projektiin osallistuvat ovat tietoisia vastuustaan taloudellisen tehokkuuden ja ympäristön kestävän kehityksen suhteen.

  Kriteerit on ryhmitelty rakennuspaikkaa, sisätiloja, energiankäyttöä ja rakennustyötä koskeviksi. Rakennuspaikan käytössä säästetään ympäristöä. Sisätilat toteutetaan kaikkien kannalta esteettömiksi ja tasa-arvoa tukeviksi sekä kiinnittämällä huomiota akustiikkaan, visuaalisiin ja esteettisiin ominaisuuksiin, sisäilmaan ja lämpötilaan. Energiankäytössä valitaan ekologiset energiamuodo, seurataan ja vähennetään käyttöä. Rakennustyössä ja  valitaan menetelmät ja materiaalit, jotka tuottavat parhaan tuloksen myös käytön näkökulmasta. Käyttäjät osallistetaan projektiin, joka valmistuu 2015. 

 • New Stobhill hospital, täyden palvelun paikallissairaala (4.2.2013)

  "Potilaat ensimmäiseksi" oli suunnittelun ohje.

  Sairaala on asukkaitten suosiossa hyvien palvelujensa ja suunnittelunsa ansiosta. Se on  toteutettu julkisen ja yksityisen rahoituksen yhteismallilla (PPP). Kustannukset olivat 80 miljoonaa puntaa. Suunnittelija on Reiach and Hall Architects. Sairaalassa käy päivittäin 2000 asiakasta. Palvelut ovat yleissairaalan diagnostisia ja toimenpidepalveluja. Alueen asukkaat saavat noin 80 % palveluistaan tästä sairaalasta. Tavoitteena on kaikki palvelut samalla käyntikerralla, jos vain mahdollista. Sairaalassa on päiväkirurginen yksikkö.

  Suunnitteluratkaisu on selkeä. Sisäänkäynti jakaa sairaalan kahtia. Toisella puolella ovat poliklinikat ja toisella toimenpideosastot. Keskiosa kahvioineen on asukkaiden kohtaamispaikka. Henkilökunnan tilat ovat rakennuksen ylimmässä kerroksessa.

  Sairaalaa laajennettiin melkein välittömästi vuodeosastolla.

 • Erasmus MC Rotterdam ensimmäinen osa valmis (31.1.2013)

  Ensimmäiseksi sisään muuttavat laboratoriot.

  Rakentaminen toiminnassa olevan sairaalan viereen on vaativaa. Siksi projekti on jaettu kahteen vaiheeseen. Kokonaisuudessaan sairaala on valmis vuonna 2017. Vuoden 2009 kustannustasossa rakennuskustannukset ovat noin 450 miljoonaa euroa (ilman ALV). Arkkitehtisuunnittelusta vastaa EGM Architects.

  Erasmus MC:n sivuilla voi tutustua suunnitelmiin, tehdä virtuaaliretken sisätiloihin, jopa potilashuoneeseen ja seurata videolta, miten virtuaalisairaala nousee.

 • Pohjois-Irlannin uusin sairaala Enniskillenissä (30.1.2013)

  on ollut käytössä noin puoli vuotta.

  Sairaala on Northern Ireland Health Groupin suurimpia investointeja 276 miljoonan punnan kustannuksillaan. Sairaalassa on 312 potilaspaikkaa ja kattavat akuutipalvelut. Potilashuoneet ovat pelkkiä yhden hengen huoneita. Suunnitteluun haettiin paras mahdollinen Britannian, Irlannin ja kansainvälinen osaaminen. Viimeisimmät kuvat ovat nähtävillä NIGH:n sivuilla. Valoisuus ja vaihtelevat näkymät poistavat tiloista  laitosmaisuuden. Rakennus seurailee maaston muotoja. Kapea runkosyvyys ja lukuisat siäpihat takaavat päivänvalon saannin.

  Anshen & Allen vastaa sairaalan arkkitehtuurista. Sairaala on Pohjois-Irlannin ensimmäinen yksityisellä (PFI) rahoituksella toteutettu projekti.

 • Ysbyty Ystrad Fawr paikallissairaala Walesissa (30.1.2013)

  Sairaala kokoaa alueen terveydenhuollon palvelut yhden katon alle.

  Se korvaa useita vanhoja sairaaloita, myös psykiatriset palvelut. Sairaalassa on päivystysyksikkö, pieni synnytysosasto, päiväkirurgia, vastaanotot ja diagnostiset palvelut. Saattohoidolla on oma päiväsairaala alueella. Sairaalan seitsemän vuodeosastoa sijaitsevat nelikerroksisessa siksakin muotoisessa rakennuksessa. Pohjapiirustukset. Arkkitehdit Nightingale Associates selittävät muodon syntyneen yhden hengen potilashuoneiden ratkaisusta, kun auringonvalon määrä ja maisema viereiseen laaksoon on haluttu maksimoida. Potilaspaikkoja on kaikkiaan 269. Lisää kuvia.

  Sadat paikalliset asukkaat ovat olleet aktiivisesti mukana suunnitteluprosessissa yhteisten foorumien kautta. Projektin valmistuttua on asukkaille pidetty useita palautetilaisuuksia.

 • Linköpingin yliopistollinen sairaala kasvaa (29.1.2013)

  Laajennus valmistuu 2015.

  Vanhasta tulee uutta; uudet sisäänkäynnit, uusi päivystysyksikkö ja paikoitustalo. Sairaala sijaitsee keskeisellä paikalla yliopiston ja keskustan välillä, joten sijainnista ei haluttu luopua. Suunnitelmiin voi tutustua Östergötlandin maakäräjien sivuilla. Sairaalapaikkoja on 600 kuten ennenkin, mutta kaikki ovat yhden hengen huoneissa. Laajennusten koko on 65 000 m2. Potilasturvallisuuteen pyritään toimintojen sijoituksella ja optimoiduilla yhteyksillä, mm. sijoittamalla leikkausosastot, synnytyssalit ja teho-osastot samaan kerrokseen. Yhden hengen huoneet on valittu myös potilasturvallisuuden tueksi. Kaikki potilashuoneet ovat joustavan käytön vuoksi samanlaisia. Suunnittelusta vastaa White arkitekter. Lisää kuvia

 • Forum vårdbyggnads vårkonferens 2012 (29.1.2013)

  Kevätkonferenssin luennot Forumin sivuilla.

  Luennoissa käsiteltiin mm. potilasturvallisuutta, esimerkkejä peruskorjauksesta ja uuden rakentamisesta, Karolinska Huddingen ja Nya Karolinska Solnan suunnitelmia sekä Norrlandin yliopistosairaalan rakennus 27:n osastoilla tehtyä tutkimusta yhden hengen huoneiden merkityksestä potilaille ja henkilökunnalle. Esitykset toimivat tausta-aineistona Chalmers Arkitekturin ja Centrum för vårdens arkitekturin uudelle projektille Den goda vårdavdelningen.

 • Slagelseen uusi psykiatrinen sairaala (28.1.2013)

  Sjellannin alueen psykiatriset palvelut keskitetään.

  Rakennuksen koko on 44 000 m2 , potilaspaikkoja yhteensä 194. Myös Sjellannin oikeuspsykiatria sijoittuu Slagelseen. Henkilökuntaa on noin 650. Sairaala rakennetaan Slagelsen somaattisen sairaalan yhteyteen ja sen rakennuskustannuksiksi on arvioitu runsaat miljardi Tanskan kruunua. Sairaala otetaan käyttöön vuoden 2015 alkupuolella.

  Sairaalan suunnittelijat ovat Karlsson Arkitekter, Vilhelm Lauritzen​ ja Signal Arkitekter. Tiloissa kiinnitetään huomiota parantavan arkkitehtuurin ja taiteen osuuteen. Kuvataiteilija Marleene Landgreen yhdessä arkkitehtien kanssa on suunnitellut miten sairaalan väreillä, valaistuksella, luonnon elementtien ja kuvataiteiden avulla toteutetaan Pohjoismaiden modernein psykiatrinen sairaala, jossa tavoite on potilaiden ja henkilökunnan hyvinvointi.

 • Chicagon uusin sairaala avautuu helmikuussa (24.1.2013)

  Seitsemännen kerroksen sisääntuloaulasta avautuu näköala yli kaupungin.

  Kerroksessa on sairaalaan ilmoittautuminen, vierailevien läheisten tilat, kappeli, kahvio, ravintola, kauppa ja muut yleisön tilat. Kolmessa ylemmässä kerroksessa ovat vuodeosastot, 240 paikkaa yhden hengen huoneissa. Alemmissa kerroksissa on 28 korketasoista leikkaussalia ja monipuoliset diagnostiikkatilat. Kaksi kerrosta on varattu tuleviin laajennustarpeisiin. Katutason kerros on yleisölle avoin kaupallisine ja ravintolapalveluineen.

  Rakennuksen kustannukset olivat 700 miljoonaa dollaria, koko on runsaat 110 000 m2 . Noin 1000 m2 kerros koostuu 85 samanlaisesta kuutiosta, "poukamasta", joiden käyttötarkoitusta voidaan muuttaa rakenteisiin kajoamatta. Tavoitteena on ollut lähitulevaisuutta kauemmas kestävä sairaala.

  Suunnittelijat ovat Rafael Viñoly Architects ja Cannon Design.  Arkkitehdin kuvia

 • Göteborgin konferenssin 14.-15.11.2012 esitykset (23.1.2013)

  Forumin sivuilta löytyvät nyt Pohjoismaiden uusimmat ja komeimmat sairaalaprojektit.

  Mukana mm. Oslon yliopistollinen sairaala, Nya Karolinska Solna, Aarhusin yliopistollinen sairaala ja Reykjavikin ykkössairaala. Lisäksi keskustelua tutkimuksen roolista ja toiminnasta rakentamisen aikana. (Osa esityksistä on pakatussa ppsx-muodossa.)

 • Gentoften sairaalassa uudet high-tech salit (22.1.2013)

  Avarat sisäpihat hieno mahdollisuus laajentaa vanhaa sairaalaa.

  Yksi Kööpenhaminan pääkaupunkiseudun yliopistosairaaloista sai v. 2009 maan moderneimman leikkausosaston, 24 high-tech salia, teho-osaston, poliklinikoita, automaattisen sterilointikeskuksen ja uuden korkean sisääntuloaulan. Isot vihreät sisäpihat kestivät hyvin uudet keveät lasijulkisivuiset laajennukset, noin 14 000m2 . Samalla koko sairaalan logistiikka suunniteltiin uusiksi. Seitsemän uutta "siltaa" lyhentävät kuljettavia matkoja. Pihat auttavat orientoitumaan isossa sairaalassa. Potilaiden tilat on keskitetty alakerroksiin ja korkean teknologian tilat yläkerroksiin.

  Toimitusjohtaja Eva Zeuthenin mukaan tuottavuus ja tyytyväisyys ovat nousseet. Lisää kuvia CF Moller Arkkitehtien sivuilla.

 • Den goda vårdavdelningen (22.1.2013)

  Ruotsissa uusitaan lähivuosina lukuisasti vuodeosastoja.

  Chalmers Arkitektur ja Centrum för vårdens arkitektur tähtäävät yhteisellä projektillaan parhaisiin ja kestäviin ratkaisuihin. Mukana työpajojen sarjassa ovat tutkijat ja käytännön toteuttajat. Projektin kuvaus ja linkit esityksiin löytyvät Arkkisen Julkaisut-sivuilta.

 • Aleris-Hamlet entisillä TV-studioilla (22.1.2013)

  Pohjoismaiden suurin yksityissairaala keskitti Kööpenhaminan tilansa.

  Se on viime syyskuusta alkaen toiminut Tanskan radion ja television entisissä tiloissa Søborgissa. Noin 9000 m2 tilat on täysin uudistettu sairaalakäyttöön kuudesta toisiinsa kytketystä rakennuksesta. Korkeatasoisia potilashuoneita 36, leikkaussaleja 7, erilaisia tutkimustiloja, kuten CT-, MR-, ultraääni- ja muita kuvantamishuoneita useita. Henkilökuntaa on yli 400. Vuodessa tehdään n.10 000 leikkausta.

  Sairaala esitellään huhtikuussa pidettävän Superhospitaler på vej -konferenssin yhteydessä.

 • Roger Ulrich New York Timesissa (21.1.2013)

  Hyvä ympäristö rauhoittaa ruotsalaisen tutkimuksen mukaan.

  Kolmessa psykiatrisessa sairaalassa tehty tutkimus osoitti, että suunnittelulla voidaan vähentää sekä väkivaltaista käyttäytymistä että rauhoittavien lääkkeiden tarvetta. Tutkimuskohde oli kuusi vuotta sitten valmistunut Östrä psykiatrisk sjukhus Göteborgissa. Vertailtavat osastot olivat osasto, josta muutettiin uusiin tiloihin, ja toisen sairaalan osasto, joka jatkoi toimintaansa keskeytyksettä. Potilaat ja toimintatavat olivat samanlaisia.

  Kymmenestä tutkitusta potilaan stressiä vähentävästä tekijästä uudessa sairaalassa toteutui yhdeksän mm. omat huoneet ja kylpyhuoneet, pääsy ja näkymät luontoon, hallittavat yhteiset tilat, joissa kalusteita voi siirtää, hyvä akustiikka, runsaasti päivänvaloa ja myönteisiä elämyksiä. Vaikka osa näistä tekijöistä lisää  rakennuskustannuksia, niiden hyödyt lisäävät tuottavuutta ja ovat eduksi kailille osapuolille.

 • Robottikisu tuo turvallisuutta ja rauhaa (21.1.2013)

  Ruotsin OmvårdnadsMagasinet kertoo professori Lars Asplundin keksinnöstä.

  Lemmikki on kehitetty yhdessä hoitohenkilökunnan kanssa. Meneillään on tutkimus sen vaikutuksesta vaikeasti muistisairaitten elämänlaatuun. Tutkimuksessa selvitetään myös, vaikuttaako lemmikin mukanaolo lääkkeiden kulutukseen. Testiohjelmassa on määritelty tarkkaan mm. miten kauan lemmikin kanssa "seurustellaan" päivittäin. Testissä noudatetaan eettisiä sääntöjä eikä esim. luulotella, että kissa on elävä.

  Ensimmäiset kokemukset osoittavat, että kissa on hyvin suosittu ja helpompi ystävä vaikeasti sairaille kuin oikeat lemmikit. Vastaava tutkija on Christine Gustafsson.

 • Pahvia vai virtuaalia? (21.1.2013)

  Healthcare Designissa lastensairaalan suunnittelija vertailee mallihuoneiden ja virtuaalilaboratorion käyttöä.

  Stanfordin LPC sairaalan leikkaussaleista, tehohoidon ja MRI-huoneista tehtiin mallit 1:1 mittakaavassa ja tiimit "koetyöskentelivät" niissä. Suunnittelija Amy Douman mukaan 3D virtuaalimallien käyttö lisääntyy. Hän on työskennellyt Minnesotan yliopiston arkkitehtiosaston pilottiprojektissa. Opiskelijoiden käytössä on virtuaalilaboratorio, joka perustuu virtuaalikuvaa tuottavan kypärän käyttöön ja testaajan liikkumiseen vapaassa tilassa. Esimerkkiin ja laitteiston periaatteisiin voi tutustua linkissä. Douma pitää virtuaaliympäristöä taloudellisesti edullisena ja joustavana. Hän kannattaa vielä yhdistelmää.

  Minnesotan laboratorio poikkeaa Seinäjoen ammattikorkeakoulun virtuaalilaboratoriosta, jossa ryhmä voi kommentoida tiloja yhdessä.

 • Vanhusten hoivakoti japanilaisittain (17.1.2013)

  Kaksikerroksinen rakennus valmistui 2012 Takamatsun kaupunkiin.

  Arkkitehti Shogo Iwata kuvaa rakennusta kelluvaksi valkoiseksi laatikoksi, josta aukeaa huikea näköala Mt Yashima-vuorelle. Kaikki asukkaiden huoneet katsovat vuorelle päin. Näkymä aukeaa melkein seinän kokoisesta ikkunasta. Kapeammassa alakerroksessa on vanhusten päiväkeskus ja osa hoivapaikoista. Rakennuksen halkaisee "kanjoni". Kaikki tilat, myöskin käytävät, saavat päivänvaloa. Huoneet ovat keskenään samanlaisia, melko pieniä, mutta jokaiseen kuuluu kylpyhuone ja pääsy pihalle tai pitkälle parvekkeelle.

  Rakennuksen koko on noin 1600 m2  ja hoitopaikkoja on kaikkiaan 31. Lisää kuvia.

 • Ruotsin turvallisin hoitorakennus valmistui (17.1.2013)

  Oikeuspsykiatrian laitos otettiin käyttöön 2012 vuoden lopulla Huddingessa.

  Poikkeuksellisesta suunnittelutehtävästä vastasi BSK Arkitekter, joka voitti rakennuksesta järjestetyn suunnittelukilpailun. Rakennuksen koko on 17 000 m2, suljettuja potilaspaikkoja on 90, lisäksi avohoito ja tutkimukset. Tehtävä on vaatinut paljon taustatyötä ja yhteistyötä tilaajan ja käyttäjäryhmien kanssa. Monipuoliset turvallisuus- ja logistiikkanäkökulmat on pitänyt ottaa huomioon. On haluttu luoda sekä avoin että hallittava ilmapiiri. Potilaiden tilat ovat rauhalliset ja selkeät, luonto näkyy lähes kaikialta. Luonnonmateriaaleja on käytetty paljon, detaljit ja viimeistely on tehty huolellisesti.

  Suunnittelijat ovat tutustuneet psykiatrisen hoidon viimeisimpiin  tutkimuksiin. Rakennus on jaettu yksiköihin mahdollisten konfliktien vähentämiseksi ja henkilökunnan työn tukemiseksi. Henkilökunnan kokous- ja taukotiloihin on kiinnitetty erityistä huomiota. Lisää kuvia.

 • Hoivakoti herättelee keskustelua arkkitehtuurista (16.1.2013)

  Residential and Nursing Home Simmering Wienissä on ehdolla vuoden rakennukseksi (archdaily).

  Rakennus sijoittuu entiselle teollisuustontille. Siihen kuuluu asuntojen ja hoivakotiyksikköjen lisäksi myös palvelukeskus ensimmäisessä kerroksessa. Laajan tontin käyttöä ja julkista liikennettä alueelle parannetaan vielä. Hoivakotiyksiköt on sijoitettu alempiin kerroksiin ja asunnot ylempiin. Hoivakodin huoneet ovat pääasiassa yhdelle asukkaalle. Huoneisiin liittyvät kylpyhuoneet on sijoitettu ulkoseinälle parvekkeiden viereen.  Yhteiset oleskelutilat ovat rakennuksen keskellä kujalla monimuotoisina ryhminä jäsentäen asuinyksiköitä. Kujalle aukeaa ikkuna jokaisesta huoneesta, mutta ikkunan eteen voi halutessaan vetää verhon.

  Rakennuksen suunnittelija on Josef Weichenberger Architects. Rakennus on kooltaan 30 000 m2 . Archdailyn sivuilla lukijat ovat kommentoineet wow-arkkitehtuuria ja epäilleet asukkaiden kotiutumista esimerkkinä omat isovanhemmat, joilta ei kuitenkaan ole kysytty!

 • Jättisairaalan ensimmäinen vaihe valmiina Kortrijkissa Belgiassa (16.1.2013)

  AZ Groeninge Hospital on täydessä laajuudessaan v. 2017 ja siinä on 1100 paikkaa.

  Puutarhat jakavat n. 144 000 m2:n rakennuksen viiteen erilliseen "kortteliin", jotka kuitenkin linkittyvät toisiinsa. Ensimmäisessä vaiheessa v. 2010 valmistui 380 sairaansijaa, 11 leikkaussalia, heräämö, teho-osasto, synnytysosasto, lääkehuollon sekä sädehoidon tilat. Ensimmäisen vaiheen kustannukset olivat 1,87 miljardia euroa ja arvio toisen vaiheen kustannuksista 2,2 miljardia euroa. 

  Sairaalan on suunnitellut maineikas itävaltalainen Baumschlager Eberle. Yhtenäinen julkisivu kuvastaa painoa, jota arkadi kannattaa - sairauden lastia, jota hyvä hoito kannattelee. Sisätiloissa ideana on selkeys, johdonmukaisuus ja jatkuva yhteys pihoille tai maisemaan. Sairaala on kuin pieni kaupunki; "sisäänpäin kääntynyt, mutta ei suljettu, avoin, mutta ei paljastava".

 • Ultramoderni hoivakoti valokuvaajan silmin (16.1.2013)

  Fernando Guerra on kuvannut Alcacer do Saliin Portugaliin v. 2010 valmistuneet rakennukset.

  Suunnittelija on Aires Mateus Architects. Ulkoa valkoiset rakennukset kätkeytyvät hiekkakumpujen väliin ja noudattelevat maaston korkeuksia. Julkisivun muodot valoineen ja varjoineen synnyttävät eloisan vaikutelman ja suojaavat ikkunoita suoralta auringonvalolta. Myös sisätilat ovat pääasiassa valkoiset ja vaalean harmaat. Suunnittelijat ovat perehtyneet vanhusten elämään; sääntöihin, tarpeisiin ja arvoihin. Kysymys on mikroyhteiskunnasta, missä tarvitaan sekä yksityisyyttä että sosiaalista elämää. Liikkumisen helppous on ollut yksi tavoitteista. Kaikista asuinhuoneista pääsee suoraan ulos omalle pihalle tai niihin kuuluu parveke. Pihan istutukset jatkuvat maastoon "uppoutuvan" päärakennuksen katolle, jonne voi ulottaa kävelyretkensä. Tilojen ankara minimalistisuus ja kontrastittomuus herättävät sekä epäilyjä että ihastusta tulevaisuuden kestävästä arkkitehtuurista.

 • Vihreää valoa lastensairaalan suunnittelun jatkamiselle Irlannissa. (15.1.2013)

  Useita vuosia valmistellut suunnitelmat joutuivat uudelleen arvioitaviksi maan taloudellisen tlanteen vuoksi.

  Raportti on kokonaisuudessaan linkitetty EuHPN:n sivuille. EuHPN kokosi ryhmän, joka arvioi hankkeen arkkitehtuuria, talotekniikkaa, investointia, kustannuksia ja toimintalukuja. EuHPN oli myös puheenjohtajana asiantuntijaryhmälle Coloradon, Bostonin, Brisbanen ja Lontoon lastensairaaloista. He kiinnittivät huomionsa erityisesti hoitomalleihin, sijainnin saavutettavuuteen ja muutamiin suunnittelun elementteihin.

  Asiantuntijat tutustuivat hankesuunnitelmien lisäksi Dublinin muihin lastensairaaloihin sekä sairaalan sijoitusvaihtoehtoihin. He päätyivät kuitenkiin tukemaan suunniteltua sijoitusta. Lisäksi asiantuntijat kuulivat yliopiston, muiden lastensairaaloiden ja vanhempien edustajia. Asiantuntijaryhmien suositukset sisältyvät raporttiin. 

 • Design & Health -tunnustusten hakuaikaa pidennetty 15.4.2013 asti (10.1.2013)

  Rewarding global excellence in research and practice -maininnan voittaneet julkistetaan Brisbanessa (Australia) 13.6.2013.

  Kilpailusarjat ovat: toiminta terveydenhuollon visionäärinä, kansainväliset terveydenhuollon projektit (yli ja alle 40 000 m2 ),  tuotesuunnittelu, taide hoitoympäristöissä, sisustussuunnittelu, terveyttä edistävä suunnittelu, tutkimusprojektit, kestävää kehitystä edistävät projektit, psykiatrian ympäristöt, vanhustenhuollon projektit, tulevaisuuden terveydenhuollon ympäristöt. osallistumismaksu on 150 puntaa. Osallistumisohjeet ja vaadittavat asiakirjat linkistä .Tapahtuma liittyy yhdeksänteen kansainväliseen Design & Health kongressiin ja näyttelyyn.

 • Papworthin sairaalaan pelkkiä yhden hengen huoneita (7.1.2013)

  Cambridgessä sijaitsevan 300-paikkaisen sairaalan rakentaminen alkaa tämän vuoden elokuussa.

  Sairaala on sydän- ja rintakehäkirurgiaan ja elinsiirtoihin erikoistunut tutkimus- ja opetussairaala. Se perustettiin alunperin Iso-Britannian tuberkuloosipotilaiden parantolaksi v. 1918. Toisen maailmansodan jälkeen siitä tuli NHS:n omistama korkeatasoinen erikoissairaala. Nyt NHS rakennuttaa uudet tilat Cambridgen yliopiston lääketieteellisen kampuksen yhteyteen yksityisen rahoituksen turvin. Sairaala toteutetaan PFI -mallin mukaan. Sairaalan suunnittelijat, rakentajat ja rahoittajat vastaavat tilojen toteuttamisesta ja ylläpidosta 30 vuotta eteenpäin.

  Ensimmäisessä vaiheessa tarjouskilpailuun osallistui kuusi konsortiota, joista jäljellä on enää kaksi The Bouygues Consortium ja Skanska UK. Pari vuotta kestänyt sopimuksen neuvotteluvaihe ratkeaa näinä päivinä. Uusi sairaala tukee potilaiden paranemista ja hyvinvointia tehokkaasti mm. infektioita ehkäisten ja hyvillä työolosuhteilla.

 • Vieraile virtuaalikodissa! (18.12.2012)

  Dementia Services Development Centre Stirlingin yliopistosta näyttää mitä kaikkea voimme tehdä muistisairaan kodin parantamiseksi.

  Kotiin tutustuminen edellyttää ensimmäisellä kerralla rekisteröityimistä. Kodin eri tilat aukevat kuvista ja i-merkeistä saadaan näkyville ohje, joka voi koskea pohjaratkaisua, materiaalia, muotoilua, teknologiaa, valaistusta, viihtyisyyttä tai muuta ympäristön ominaisuutta. Ohjeistus soveltuu niin oman kodin kuin ryhmäkodin suunnitteluun ja parantamiseen.

 • Esimerkkejä EDAC -sertifikaatin saaneista projekteista (17.12.2012)

  CHD:n raportissa on esitelty 15 projektin tavat toteuttaa näyttöön perustuvaa suunnittelua.

  Mukana on mm. tanskalainen innovatiivinen kuntoutuskeskus Aarhusiin ja singaporelainen Changi General Hospital. Kohteet on esitelty kahdeksanvaiheisen EBD -suunnitteluprosessin mukaan. Jokaisesta kuvataan tavoitteeet ja miten  ne on toteutettu.

  EDAC -tutkinto on perustettu v. 2009. Sen on suorittanut 1300 ammattilaista eri puolelta maailmaa. Tutkinnosta saa lisää tietoa CHDn sivuilta www.healthdesign.org.

 • ARCH12 konferenssin esitykset Chalmersin sivuilla (17.12.2012)

  Mukana on Roger Ulrichin kiinnostava katsaus terveydenhuollon rakentamisesta maailman eri kolkissa.

  Rakennettuun ympäristöön vaikuttavat monet trendit. Väestön tarpeet ja odotukset muuttuvat eri puolilla maailmaa eri tahdissa. Tutkimuksen merkitys lisääntyy. Tällä hetkellä eniten  tutkimustietoa käyttävät pohjois-amerikkalaiset suunnittelutoimistot mukaanlukien kanadalaiset. Australiassa ja Länsi-Euroopassa tutkimuksen hyödyntäminen on kasvussa. Rakentamisen määrä kasvaa vahvasti Etelä-Amerikan maissa ja Kiinassa. Eurooppalaiset ja pohjois-amerikkalaiset suunnittelijat kilpailevat markkinoista. Tutkimustietoon perustuvalla suunnittelulla tuotetaan lisäarvoa asiakkaalle.

  Rahoitusmallit muuttuvat. Yksityinen raha tulee yhä enemmän myös julkiseen rakentamiseen. Syntyy uudenlaisia tilanteita ja tarpeita suunnittelun ohjaamiseen. Tiukat aikataulut ja rahoitusehdot voivat johtaa innovatiivisuuden katoamiseen. Australiassa, Kanadassa ja Britanniassa on panostettu suunnitteluohjeisiin. 

 • Vejleen Tanskaan suunnitellaan uutta psykiatrista sairaalaa (11.12.2012)

  Sairaala on tarkoitus rahoittaa julkisen yksityisen rahoituksen yhdistelmällä (PPP).

  Päätöksiä sairaalan rakentamisesta odotetaan vuoden 2013 alussa. Sairaalaan tulee noin 100 potilaspaikkaa ja akuuttipalvelut. Henkilökuntaa tulee olemaan 250 - 275. Rakennus yhdistetään tunnelilla läheiseen akuuttisairaalaan. Kustannusarvio on 412 milj. kruunua ja koko n. 40 000 m2. Sairaala on tarkoitus ottaa käyttöön v. 2016.

  Sairaalan tulevaisuudesta on valmisteltu visio, jonka linkki avautuu sivun oikeassa laidassa.

 • Tutkimuskohteena akuuttipsykiatrian rakennus (11.12.2012)

  White arkkitehtien Östra sjukhuset on kerännyt palkintoja arkkitehtuurillaan.

  Nyt arkkitehtuurin vaikutuksista on myös tutkittua tietoa. Rakennus muistuttaa mahdollisimman vähän laitosta. Se on ollut suunnittelijoiden tavoite. Vaikka ovet ovat lukittuja, niiden sisäpuolella on potilaiden ja henkilökunnan yhteinen tasa-arvoinen ympäristö. Avaimina ovat yhteiset keskusteluhuoneet, suojattu ulkotila ja pienet asuinryhmät. Osaston sydän on yhteinen keittiö, ruokasali, olohuone ja henkilökunnan työtila. Ratkaisu on mahdollistanut "käytävättömän" osaston. Akustiikkaan, valoisuuteen ja yksityisyyteen on panostettu. Yhden hengen huoneissa voi vetäytyä ikkunasyvennyksen katselemaan puutarhaan tai jättää oven raolleen ja olla huomaamatta mukana osaston tapahtumissa. Psykiatristen sairauksien stigmatisointia on ehkä pystytty vähentämään hyvällä ympäristöllä.

 • Hyvä arkkitehtuuri vähentää väkivaltaa psykiatrisissa sairaaloissa. (11.12.2012)

  Tähän tulokseen on tullut Chalmersin vierailijaprofessori Roger Ulrich tutkijakumppaneineen Göteborgissa.

  Agressiivisuus on tutttu ilmiö kaikkialla psykiatrian laitoksissa. Se koskettaaa sekä potilaita että henkilökuntaa. Göteborgin yliopiston ja Chalmersin tutkijat vertasivat agressivisuuden esiintymistä Östra sjukhusetin vanhoissa tiloissa ja v. 2007 avatuilla uusilla osastoilla ja lisäksi samoina ajankohtina kontrollisairaalassa, jonka tiloissa ei ollut tehty muutoksia.

  Östra sjukhusetin uusilla osastoilla oli poistettu mahdollisimman hyvin ympäristön stressiä aiheuttavat piirteet ja tuettu potilaiden mahdollisuutta vaikuttaa omaan ympäristöönsä ja nauttia myönteisistä elämyksistä. Tulokset osoittivat, että potilaiden sitominen väheni 44% ja rauhoittavien pistosten määrä 21%. Kontrollisairaalassa ne vastaavasti lisääntyivät samana aikana 55% ja 29%. Tutkimuksen tulokset esiteltiin Göteborgin ARCH12 kongressissa marraskuussa. 

 • Psykiatrins hus Upsalan Akademiska sjukhusetin yhteyteen on nyt valmistunut. (11.12.2012)

  Viimeistelytöitä tehdään tällä ja ensi viikolla.

  Suunnitteluasiakirjoihin voi tutustua sairaalan omilla sivuilla . Rakennuksessa tuodaan yhteen tutkimus, opetus ja kliininen työ. Avohoito ja vuodeosastot integroidaan. Osastopaikkoja on 96. Rakennuksen koko on 33 000 m2  ja kustannusarvio  v. 2007 projektin alkaessa oli 840 milj. kruunua. Rakennuksen suunnittelija on Tengbomgruppen, joka voitti suunnittelukilpailun.

 • Design & Health Europe 2012 Helsingissä Biomedicumissa 21. - 22.9.2012 pidetyt esitykset katseltavissa (11.12.2012)

  Mukana on Kate Copelandin mielenkiintoinen esitys Australian Queenslandin terveydenhuollon infrastruktuurista, miten sitä uudistetaan ja miten rakentamista ohjataan.

  Queenslandin asukasluku on n. 4,3 miljoonaa ja alueen pinta-ala 1,27 milj. km2 . Väestö vanhenee nopeasti, v. 2051 yli 65-vuotiaitten osuus on 26,2%. Suuri osa maata on hyvin harvaanasuttua väestön kesittymisen vuoksi. Telelääketieteellä on suuri merkitys pitkien etäisyyksien vuoksi. Infrastruktuuria parannetaan vahvasti. Näyttöön perustuvaa suunnittelua käytetään hyväksi. Ratkaisujen onnistumisen seuraamiseksi on kehitetty BPE, Building Performance Evaluation -järjestelmä, joka on Post Occupancy Evaluationin (POE) seuraava muoto. Esitykset linkissä.

 • Erasmus Medical Centerin uudet osat nousevat (5.12.2012)

  Rotterdamin keskustaan vanhan sairaalan ympärille ja päälle kohoaa uusi yliopistollinen opetussairaala.

  Suunnittelu on lähtenyt potilaan hyvinvoinnista ja itsenäisyydestä. Toiminnot rakentuvat hänen ympärilleen. Rakennuksia yhdistää katettu valoisa tila, josta potilaiden on helppo löytää kohteeseensa ja yhteydet kaikkiin yksiköihin ovat lyhyet. Rakennusten rungon ja ulkokuoren sisällä tilaa voidaan muokata ja käyttää joustavasti tuleviin tarpeisiin. Sairaalan alueelle jää runsaasti luontoa ja vihreyttä, joka tukee käyttäjien hyvinvointia. Sairaala valmistuu v. 2015. Toimisto osallistuu parhaillaan näyttöön perustuvan suunnittelun EDAC -ohjelmaan.

  Sairaalan suunnittelija on hollantilainen EGM architecten, jotka on valittu suunnittelemaan myös Keski-Suomen keskussairaalan uusia tiloja yhdessä JKMM Arkkitehtien kanssa.

 • Pieni talo katolla (5.12.2012)

  tarjoaa lapsille ja vanhemmille tilaa olla yksityisesti yhdessä sairaalassa olosta huolimatta.

  Ronald McDonald Family Room on EGM Arkkitehtien puusta ja lasista suunnittelema tila dordrechtilaisen Wilhelmina lastensairaalan sisääntuloaulan yläpuolella. Muotokieli mukailee lasten itsensä piirtämiä taloja. Rakennuksessa on monenluonteisia soppia ja tiloja, joissa perheet voivat tehdä erilaisia asioita lastensa kanssa omissa oloissaan. Näkyvin materiaali on puu, joka luo ystävällisen ja lämpimän tunnelman. Pihalle avautuva julkisivu on suurimmaksi osaksi lasia. Kohteesta on runsaasti kuvia Archdailyn linkissä.

 • Tanskan sosiaalihallitus on julkaissut ohjeet ylipainoisten potilaiden tilavaatimuksista (26.11.2012)

  Sosiaalihallitus järjestää seminaarin aiheesta 4.12.2012 Koldingissa.

  Ohje käsittelee ylipainoisten potilaiden tila- ja apuvälinevaatimuksia sairaaloissa, hoivakodeissa ja vanhustenhuollossa. Ohje on tanskankielinen. Se sisältää runsaasti havainnollisia kuvia. Sosiaalihallituksen sivuilla on linkki ohjeeseen ja tarkistuslistaan. Listan on laatinut Statens Byggeforskningsinstitut Aalborgin yliopistosta.

 • Islannin uuden yliopistollisen sairaalan Landspitali Reyjavikin monipolvinen polku (23.11.2012)

  Sairaalan rakentaja valittaneen näinä päivinä.

  Tanskalainen C.F. Møller Arkitekter voitti vuonna 2005 yhdessä islantilaisen Arkitektur.is:n kanssa kansainvälisen suunnittelukilpailun. Sairaalan suunnittelu alkoi seuraavana vuonna. Taloudellisten tilanteiden muututtua Momentum Arkitekter AS:lta tilattiin koko projektin uudelleen arviointi v. 2009. Kolmesta vaihtoehdosta päädyttiin eniten uudisrakentamista sisältävään ja lähinnä kilpailun voittanutta ehdotusta olevaan ohjelmaan. Uuden kilpailun voitti v. 2010 kotimaisista suunnittelijoista koostuva SPITAL Group. Suunnitelmiin voi tutustua SPITAL Groupin sivuilla . Sairaalan on määrä valmistua v. 2018. Rakentaja rahoittaa projektin ja sitoutuu vastaamaan ylläpidosta 40 vuotta. Uusien tilojen määrä on noin 75 000 m2 (sairaala- ja laboratoriotiloja sekä potilashotelli).

 • Linköpingin yliopistollisen sairaalan rakentaminen on alkanut (22.11.2012)

  Nykyisen sairaalan itä - ja länsipuolelle rakennetaan 67 000 m uutta tulevaisuuden sairaalaa.

  Vanhoja rakennuksia poistetaan käytöstä kuitenkin niin, että lisäys on n. 10 000 m. Viimeiset muutot uusiin tiloihin toteutuvat vuonna 2018. Rakennusten suunnittelusta vastaa White Arkitekter. Tavoitteena on potilasturvallisuuden parantaminen ja potilaiden hoitoympäristön vieminen tulevaisuuden vaatimusten tasolle mm. näyttöön perustuvan suunnittelun periaatteilla. Sairaalaan rakennetaan mm. uudet psykiatrian ja akuuttivastaanottojen tilat. Avohoidon ja vuodeosastojen toivotaan toimivan joustavasti yhdessä. Joustavuus ja kestävä kehitys on otettu koko suunnitelman tavoitteiksi. Hankkeen asiakirjoihin voi tutustua Landstinget i Östergötlandin sivuilla.

 • Kuparipintoja infektioiden torjuntaan (22.11.2012)

  Kupari on nopein antimikrobinen pintamateriaali kerrotaan Terveys ja talous -lehden artikkelissa.

  Lupaavia tuloksia on julkaistu kotimaassa ja ulkomailla jo muutaman vuoden ajan. Verrattuna muihin materiaaleihin kuparin antimikrobinen vaikutus syntyy jopa alle tunnissa. Nanohopea esim. tarvitsee mikrobien "syömiseen" useita tunteja. Artikkelin mukaan Iso-Britannia on ottanut nopeasti kuparipintoja käyttöön sairaaloissa. Kupariteollisuus - myös Suomessa - odottaa isoja markkinoita. Helsingin kaupungin terveydenhuollossa arvioidaan, ettei ovenvetimiä ja kosketuspintoja lähdetä vaihtamaan kuparisiksi, mutta uudisrakentamisen osalta asiaa harkitaan. Hidasteena on kuparimateriaalin kova hinta sekä vaatimaton tuotevalikoima. Ensimmäisten suomalaisten antimikrobisen kuparin tutkimusten kohteena ollut Länsi-Suomen  Diakonissalaitos Porissa olisi mielellään lähdössä myös uusien tutkimusten koekentäksi.

 • Alvar Aalto vaikuttaa vielä "down under" Sydneyssä (21.11.2012)

  Australian Financial Review kertoi marraskuussa avatusta The Kinghorn Cancer Centrestä, jonka on suunnitellut arkkitehti James Grose.

  Grose sanoo Aallon olleen hänen arkkitehtiuransa mitä suurin vaikuttaja. Paimion parantola ja muut Aallon rakennukset eivät ole pelkästään hienoja valaistukseltaan, materiaaleiltaan ja väritykseltään, vaan Aallolla on ollut kyky saada rakennukset elämään. Kuin ihmiset rakennuksetkin vanhenevat, niihin jää jälkiä kuten meihin.

  Kinghorn-keskusta suunniteltaessa kuunneltiin potilaita aina väri- ja materiaalivalintoihin asti. Pehmeät muodot ja pyöristetyt kulmat liittyvät hoitoprosessin tavoitteeseen olla pehmeä ja lempeä. Aallon tuolit yhdistävät keskuksen arkkitehtuurin Paimion parantolaan. Kinghorn-keskus on kooltaan 11 500 m2 ja se sisältää sekä tutkimuskeskuksen, opetussairaalan että hoitotilat. Tiivistelmä Arkkisessa.

 • HaCIRICin kansainvälisen konferenssin 2012 - Cardiff esitykset ovat katseltavissa (21.11.2012)

  Konferenssissa käsiteltiin mm. käyttäjän ja suunnittelijan välisiä työkaluja, virtuaaliympäristöä ja simulointimalleja. 

  Nightingale Asssociates esitteli isojen potilashuoneiden nykyaikaistamista "bed podin" avulla. Lisäksi käsiteltiin useissa esityksissä mm. päivystyspalvelujen järjestämistä ja vaihtoehtojen mallintamista, tilojen muunneltavuutta, uusia teknologioita kuten internetin ja etälääketieteen käyttöä, infrastruktuurin ja rahoitusmallien arviointia.

 • Kööpenhaminan Rigshospitaletin laajennus kokoaa palkintoja jo ennen rakentamista (16.11.2012)

  3XN toimiston suunnittelema sairaalan laajennus on palkittu parhaana tulevaisuuden sairaalana WAF -palkinnolla.

  Palkinnot jaettiin Singaporessa World Architecture Festivaleilla. Laajennus on kooltaan 68 000 m ja siihen liittyy 7 400 m2 potilashotelli. Uusi pohjoissiipi on muodoltaan taiteltu moninkertainen V, jonka läpäisee yhdistävä kulkuväylä ja vertikaaliyhteyksien verkosto. Tiloissa on maksimoitu päivänvalo ja näkymät läheiseen puistoon ja silti toiminnat pysyvät lähellä toisiaan. Suunnittelussa on otettu huomioon ympäristön ja taiteen mahdollisuudet potilaiden ja henkilökunnan hyvinvoinnille sekä kestävän kehitksen tavoitteet.

 • Britannian arkkitehtiliitto palkitsi tänä vuonna Roseberry Parkin "mielenterveyskylän". (1.11.2012)

  Mental Health Park on 312 -paikkainen uudentyyppinen sairaala, jossa on eritasoisia yksiköitä.

  Yksiköt on ryhmitelty pikkutaloiksi sisäpihojen ympärille. Osa on eristettyjä vankimielisairaalan yksiköitä (2 x 51 ss), osa muita aikuispsykiatrian tiloja. NHS pyrkii tällä luomaan uutta kulttuuria psykiatrian hoitoympäristöihin. Isosta kokonaisuudesta huolimatta ympäristö on inhimillinen mittakaavaltaan. Sisäpihojen sarja takaa kaikille potilaille mahdollisuuden monipuoliseen ulkona liikkumiseen ja näkymät luontoon. Yksikäytäväiset tilat tuovat päivänvalon kaikkialle.

  Suunnittelussa on ollut mukana potilaita, heidän läheisiään ja henkilökuntaa. Tavoitteena on tarpeisiin muuntuva, esteetön ja ekologinen ratkaisu. Koko sairaalan pinta-ala on n. 27 000 m2 ja kustannukset 75 milj. puntaa. Lisää kuvia Medical Architecture -toimiston sivulta.

 • Psykiatrins hus valmistuu vuoden lopulla Upsalaan (29.10.2012)

  Akademiska sjukhusetin alueelle nousee 33 600 m2:n kokoinen psykiatrian rakennus.

  Siihen kootaan kaupungissa hajallaan sijainneet psykiatrian toiminnat. Näin ne  integroidaan sekä muuhun sairaalahoitoon että yliopiston tutkimukseen. Avohoidon toimintojen lisäksi rakennukseen sijoitetaan 96 osastopaikkaa sekä tutkimus-, opetus- ja hallintotiloja. Rakennuksen kustannuksiksi on arvioitu 840 miljoonaa Ruotsin kruunua (2007).

  Suunnittelusta v. 2006 järjestetyn kilpailun voitti Tengbom Arkitekter. Rakentaminen alkoi v. 2009 purkamalla pois vanhoja sairaalarakennuksia. Rakennus on suunniteltu kaupunkikorttelin tapaan. Se sisältää kohtaamispaikkoja, vaihtelevuutta ja joustavuutta. Luonto on mukana näkyminä alueen puistoon. Materiaalina on käytetty paljon puuta sekä avoimuutta korostavaa lasia. Suunnittelun tärkein tavoite on potilaan hyvinvointi. Sivulta pääsee myös suunnitteluohjeeseen ja arkkitehtipiirustuksiin.

 • Tulevaisuuden sairaalan kylpyhuone ei saa olla liian suuri. (24.10.2012)

  Norjalainen tutkimus kertoo, että 4,8 m2 on sopiva koko sekä potilaiden että työntekijöiden mukaan.

  Tärkeää on, että potilas pystyy wc-istuimelta noustessaan ottamaan tukea pesualtaan reunasta. Työsuojelusta vastaavilla on usein taipumus pyytää lisää tilaa, mutta tässä yhteydessä lisätilasta ei ole hyötyä. Kaksivuotisessa projektissa testattiin sekä pienempi (4,2 m2 ) että isompi (5,6 m2 ) kylpyhuone. Kylpyhuoneessa tapahtuu kaatumisia sairaaloissakin. Norjalaisten lähteiden mukaan lonkkamurtuman aiheuttamat keskimääräiset kustannukset ovat 160 000 Norjan kruunua (n. 21 600 euroa). Koko raportti .

 • Mitään uutta ei ole tuotu sairaalasuunnitteluun ainakaan viiteen vuoteen (24.10.2012)

  sanoo yhdysvaltalainen Derek Parker, joka on tulevan HCD12 kongressin keynote speaker.

  Viimeiset 15 - 20 vuotta on tuotettu näyttöön perustuvaa tutkimusta hoitoympäristön merkityksestä. Monet asiat eivät enää ole vain mielipiteitä, vaan tieteellisesti pätevillä tutkimuksilla vahvistettuja. Parker sanoo  olevansa täysin väsynyt viimeaikaisiin keskusteluihin samankätisistä, yleispätevistä potilashuoneista ja ilman laadusta.

  Hän haluaa etsiä uusia ratkaisuja laiva-, auto-, lentokone- ja IT-teknologioista. Olemme keskittyneet siihen, että potilas voi hyvin vuoteessa sen sijaan, että pyrkisimme saamaan hänet nopeasti pois sieltä. Se toisi valtavia säästöjä. Hän käyttää esimerkkinä Johns Hopkins -sairaalaa, jossa nopeaa vuoteesta nousemista edistämällä teho-osaston hoitoajat lyhenivät 30 %. Tähän tarvitaan uutta teknologiaa, jolla potilaat kotiutuvat nopeammin ja paremmassa kunnossa ja hoitajat välttyvät nostotapaturmilta. Vuodekeskeinen suunnittelu historiaan!

 • Kuparipinnat suunnittelijoiden uusi ase sairaalainfektioita vastaan? (16.10.2012)

  Yhdysvalloissa on raportoitu joka kahdennenkymmenennen potilaan saavan sairaalassa ollessaan infektion.

  Tästä syystä suunnittelijat ja muotoilijat etsivät materiaaleja, joilla infektioita voitaisiin vähentää. Antimikrobinen kupari on tähän mennessä ainoa Environmental Protection Agencyn rekisteröimä materiaali, jonka tappaa 99,9 % infektioita aiheuttavista bakteereista, esim. MRSA ja VRE, kahdessa tunnissa. Tästä materiaalista valmistettuja oven vetimiä, käsijohteita ja allasvarusteita alkaa olla saatavilla. (Aihetta on tutkinut myös suomalainen Hjelt instituutti.)

  Center for Health Design järjestää  tiistaina 30.10.2012 aiheesta webinarin, jota voi seurata internetin kautta.

 • Ballerupin akuuttipsykiatrian keskuksen tilat on otettu käyttöön (12.10.2012)

  Uusi keskus on osa Tanskan pääkaupunkiseudun psykiatristen ja somaattisten sairaaloiden uudistusohjelmaa.

  Sekä potilaan että henkilökunnan turvallisuus on ollut avainasemassa. Jokaisella potilaalla on oma huone kylpyhuoneineen. Huoneet on varustettu niin, etteivät potilaat voi vahingoittaa itseään. Päivystysvastaanotolla on oma sisäänkäyntinsä. Akuuttivastaanoton ahdistava tunnelma on pyritty välttämään valoisuudella, miellyttävillä materiaaleilla ja sisääntuloa pehmentävällä Peter Holst Henkelin taideteoksella. Akuuttivastaanoton yhteydessä on 11 vuodepaikkaa ja 10 paikkaa suljetussa yksikössä. Akuuttivastaanoto ja akuuttipaikat toimivat yhtenä kokonaisuutena. Lisäksi keskukseen tulee 112 yleissairaalapsykiatrian paikkaa.

  Ensimmäisen vaiheen koko on 2500 m2 , kustannukset 105 milj. Tanskan kruunua ja suunnittelija AG5 Arkitekter. Lisää kuvia ja tietoa projektista.

 • The Royal Children's Hospital Melbourne Australiassa palkittiin sisustussuunnittelustaan ja innovatiivisuudestaan (8.10.2012)

  Uuden sairaalan edeltäjä avattiin n. 50 vuotta sitten Royal Parkiin tehokkaana, tiiviinä, ilmastoituna "kenkälaatikkona", joka ei ympäristöstään piitannut.

  Juuri avattu 336-paikkainen sairaala on tuon rakennuksen vastakohta. Se liittyy ympäröivään maisemaan ottaen luonnon ja taiteen osaksi tervehtymistä ja hyvinvointia. Ympäristön asukkaat olivat huolestuneita puiston katoamisesta uudisrakennuksen alle, mutta loppujen lopuksi uusi rakennus ei vienyt yhtään isompaa osuutta puistosta kuin edellinen, joka purettiin uuden valmistuttua.

  Valo, ilma ja maisema ovat palanneet australialaiseen sairaala-arkkitehtuuriin. Sairaalan läpi kulkevaa valoisaa pääkatua korostavat Jade Oakleyn viisi jättiläismäistä "lehvästöä". Maagisia, kosketeltavia ja kiehtovia paikkoja ja yllätyksiä on lapsille ja perheille, ei Disneylandin hengessä vaan näyttöön perustuen. Lisää kuvia.

 • Hyvät, pahat ja rumat terveydenhuollon suunnittelumääräykset (5.10.2012)

  John Sauer Indianapolisista kritisoi terveydenhuollon rakentamista koskevien määräysten ja standardien lukuisuutta.

  On paikallisia ja kansallisia määräyksiä ja näiden lisäksi yksilöllisiä tulkintoja. Nykyisten kustannuspaineiden ohella ne panevat suunnittelijoiden taidot koetukselle. Tavoite on hyvä: turvallisuus ja minimivaatimukset taataan. Pahaa on työmäärä, joka tarvitaan määräyspaljouden selvittämiseen ja se, miten ne suitsivat innovaatioita. Rumaa on se, miten osa niistä on keskenään ristiriidassa ja miten työlästä on niiden ajantasaistaminen. Evidence based design osoittaa, että moni asia voidaan ratkaista käytännöllisemmin ja turvallisemmin, mutta vanhentuneet säännöt ja määräykset estävät uudet, innovatiiviset ratkaisut. Olisiko aika etsiä parempi tapa ohjata terveydenhuollon suunnittelijoita?

 • Djurslandin saattohoitokoti katselee yli lahden (24.9.2012)

  Kaikki 15 potilashuonetta sijoittuvat kaarenmuotoisen rakennuksen ulkokehällä ja liittyvät terassilla luontoon.

  Luonto näkyy kaikista tiloista myös yhteistilojen kautta. Rakennus sijaitsee Rondessa Aarhusissa ja on valmistunut v. 2006. Se on tunnetun tanskalaisen C. F. Møllerin arkkitehtitoimiston palkittu rakennus. Rakennuksen koko on 1900 m2. Kaikki potilashuoneet ovat samankokoisia, 47,5 m2 ja niihin kuuluu tilava kylpyhuone (11 m2) ja eteinen (6,5 m2 ). Asuinhuone on niin suuri (30 m2 ), että se voidaan sisustaa monella tavalla ja myös läheisen yöpyminen on mahdollista. Huoneet sijaitsevat rakennuksen yksityisellä vyöhykkeellä. Huoneen sisäosiin ja kylpyhuoneeseen tulee päivänvaloa kattoikkunan kautta.

  Rakennuksen materiaalit ovat tammi, kupari ja lasi. Yhdessä huolellisesti suunnitellun ja esteettömän ulkoympäristön kanssa ne tuovat lämpöä ja elämyksiä kaikille aisteille. Pihan, rakennuksen ja huoneen pohjaratkaisut löytyvät uutisen linkistä.

 • Krankenhaus Nord Wienin peruskivi on muurattu (19.9.2012)

  Sairaala valmistuu loppuvuodesta 2015. Se on Wienin vuoteen 2030 tähtäävän terveydenhuollon uudistusohjelman ydin.

  Uudistuksessa Wien jaetaan seitsemään alueeseen, joilla on oma sairaalansa ja oma organisaationsa. Krankenhaus Nord Wienistä tulee Euroopan modernein sairaala. Sairaalan kustannuksiksi on arvioitu 825 milj. euroa. Potilaspaikkoja on n. 850. Potilashuoneet ovat yhden ja kahden hengen huoneita.

  Itävaltalainen Health Team Albert Wimmer voitti v. 2008 kaksivaiheisen suunnittelukilpailun, johon osallistui arkkitehteja myös Sveitsistä ja Saksasta. Projektin etenemistä voi seurata Wiener Krankenanstaltenverbundin sivuilta, mistä löytyvät hankkeen tekniset tiedot, kestävän kehityksen ohjelma sekä infokeskuksen materiaalia.

 • Jurong General Hospital Singaporessa yhdistää tieteen ja luonnon (19.9.2012)

  Sairaala puutarhassa tai puutarha sairaalassa kuvataan tätä Skidmore, Owings and Merrillin suunnittelemaa 900-paikkaista sairaalaa.

  Sairaala sijaitsee uudella alueella, johon rakennetaan sekä palveluja, työpaikkoja että asuntoja. Se on suunniteltu ympäristön, talouden ja yhteisön kestävän kehityksen sekä kokonaisvaltaisen hoidon mukaan. Vuodeosastot sijoittuvat vastaanotto- , tutkimus- ja toimenpidetilojen ja päivystysyksikön yläpuolelle. Rakennuksessa yhdistyvät 700 paikan aluesairaala ja 200 paikan paikallissairaala.

  Innovatiivinen vuodeosasto takaa ikkunan joka potilaalle, näkymän puutarhaan ja luonnollisen ilmanvaihdon. Visuaalinen yksityisyys syntyy kuuden sairaansijan huoneisiin verholla erotetusta nurkkauksesta. Sivukäytävän, rakennuksen suuntauksen ja  "rypälemäisen" ratkaisun ansiosta ilmanvirtaus on saatu tehokkaammaksi kuin tyypillisillä keskikäytäväisillä vuodeosastoilla. Lisää kuvia "A Window for Every Patient" 

 • Chickasaw Nation Medical Center Adassa Yhdysvalloissa on paikallisen yhteisön sykkivä sydän (18.9.2012)

  Valoisa keskeinen tila ei ole vain potilaita varten vaan yhdessä siihen liittyvän kahvion / ruokasalin kanssa pikkukaupungin kokoontumistila.

  Arkkitehdit ovat onnistuneet luomaan yhteisölle omistajuuden tunteen rakennusta kohtaan. Alkuperäisheimojen parissa sairaista huolehtiminen on yhteisön velvollisuus. Tämän 51 -paikkaisen terveyskeskuksen potilashuoneissa on tilaa varavuoteille ja läheisten osallistuminen on otettu huomioon yhteisissä tiloissa ja ympäristössä. Luonnonvalon ja luonnon osuus paranemista edistävinä elementteinä näkyy kaikkialla rakennuksessa. Potilashuoneet ovat keskenään samanlaisia ja samankätisiä. Ympäristön säästäminen ja tuottavuus ovat ollet tavoitteina. Uusi rakennus on jo virkistänyt alueen taloutta. Rakennus on ehdolla WAN 2012 arkkitehtuuripalkinnon saajaksi. Lisää kuvia rakennuksesta. Arkkitehdit ovat PageSutherlandPage.

 • Ulmin yliopistolliseen sairaalaan Saksassa uusi kirurginen keskus (18.9.2012)

  Vuosikymmen ehti kulua suunnittelukilpailun voitosta kirurgisten ja dermatologisten palvelujen muuttoon uusiin tiloihin.

  Uusi rakennus nousi neljässä vuodessa. Se on kooltaan 70 000 m2 ja sairaansijoja on 235 sekä 80 teho-osastojen paikkaa. Viimeisimmän teknologian mukaisia leikkaussaleja on 15. Vuodeosastot sijoittuvat kolmikerroksiseen sauvamaiseen osaan, joka "kelluu" tutkimus- ja toimenpidetilojen yläpuolella. Myös alemmat kerrokset saavat valoa rakennusosien välistä ja sisäpihojen kautta. Rakennuksen on suunnitellut KSP Jurgen Engel Architekten Munchenin toimisto.

  Suunnittelijoiden tavoitteena on ollut hälventää potilaiden stressiä ja pelkoa sairaalamaista miljöötä välttämällä. Suunnittelijat kutsuvat tätä Ulmin malliksi. Lämpimillä sävyillä korostetut sisäpihat ja rakennuksen massoittelu sovittavat sen ympäristön mittakaavaan.

 • Videoita Bispebjergin sairaalan ja psykiatrisen sairaalan yhteisprojektin etenemisestä (14.9.2012)

  Nykyaikaista yhteistyötä käyttäjien ja palvelun tuottajien välillä. Nettisivusto toimii käyttäjien ja projektin yhteistyön foorumina.

  Sivuilla esitellään projektia videoin ja suunnitteluasiakirjoin. Käyttäjät voivat jättää välittömästi kommentteja projektista. Projekti tuo yhteen pääkaupunkiseudun 416 00 asukkaan psykiatriset ja sairaalapalvelut.

  Brittiläinen BDP voitti kaksivaiheisen suunnittelukilpailun yhdessä tanskalaisten TKT arkkitehtien ja Rambøll Danmarkin kanssa. Rakentaminen Kööpenhaminan Bispebjerg Bakkelle alkaa alkuvuodesta 2014. Koko alue valmistuu 10 - 12 vuoden kuluessa.

 • Myllypuron uusi terveysasema on energiapihi (12.9.2012)

  Projektiuutisten numerossa 4 / 2012 esitelty terveysasema on rakennettu matalaenergiataloksi.

  Talotekniikassa on käytetty energiaa säästävää teknologiaa mm. valaistuksen hallinnassa. Kestävää kehitystä ovat myös hyvät julkiset liikenneyhteydet, sijainti metroaseman ja Kehä I:n vierellä. Talon bruttoala on runsaat 12 200 m2. Terveysasema koostuu kahdesta kapearunkoisesta rakennuksesta, mikä tuo sisätiloihin paljon valoa. Ystävällistä ja ihmisläheistä ilmettä on tuotu myös suurikokoisilla taideteoksilla, joiden järjestelyistä on vastannut Helsingin kaupunginmuseo. Rakennuksen on suunnitellut Virta Palaste Leinonen Arkkitehdit Oy.

 • Kestävän kehityksen sertifikaatti DGNB Denmark Slagelsen psykiatriselle sairaalalle (12.9.2012)

  Sertifikaatin saajaksi esivalintaan pääsi nyt valmistunut 7 000 m2:n suuruinen tutkimuskeskus. Koko sairaala valmistuu vuonna 2014, jolloin jaetaan lopulliset sertifikaatit.

  Kestävää kehitystä arvioidaan 49 kriteerillä, jotka liittyvät mm. ympäristön laatuun, taloudellisuuteen sekä sosiaaliseen, Kestävää kehitystä arvioidaan 49 kriteerillä, jotka liittyvät mm. ympäristön laatuun, taloudellisuuteen sekä sosiaaliseen, toiminnalliseen ja tekniseen laatuun. Slagelsen psykiatrinen sairaala on 190-paikkaisena ja 44 000 m2:n laajuisena suurin psykiatrinen sairaala, joka pitkään aikaan on rakennettu Tanskaan. Sen suunnittelusta järjestettiin kilpailu v. 2010. Vilhelm Lauritzen Arkitekter ja Karlsson Arkitekter voittivat yhdessä kilpailun. Kuvia voittaneesta ehdotuksesta.

 • Santa Lucia University General Hospital Murciassa Espanjassa yhdistää terveydenhuollon, kaupan ja virkistyksen (12.9.2012)

  Tavoite on kytkeä sairaalan toiminta yhteisön jokapäiväiseen elämään ja tuoda erityisesti vapaa-ajan toiminnat osaksi terveyden edistämistä.

  Santa Lucia on Cartagenan alueen yliopistollinen opetussairaala. Vuodepaikkoja on 656 ja sairaalan pinta-ala runsaat 114 000 m2. Rakennuksen kahdessa alimmassa kerroksessa sijaitsevat vastaanotto-, toimenpide- ja diagnostiset tilat, niiden katolla kaupalliset ja vapaa-ajan palvelut. Kapearunkoiset vuodeosastot (3 kerrosta) ovat istutetun pihan yläpuolella. Pääliikenneväylä kulkee vuodeosastoblokkien ali. Pihan alapuolella on 2,2 m:n korkuinen tekninen kerros. Potilashuoneiden (2 ss) kylpyhuoneet ovat ulkoseinällä, koska on haluttu helpottaa potilaiden näkymistä ovelta ja toisaalta saada kylpyhuoneisiin avoin ikkuna. Ikkunan vierellä on potilaille oleskelualue. . Sairaalan suunnittelukilpailun voitti CASA Solo Architects v. 2003. Kuvia

 • Kööpenhaminan oma "Maggie's" avautui viime vuoden lopulla (6.9.2012)

  Käyttäjälähtöiseen suunnitteluun panostava NORD Architects voitti kilpailun syöpään sairastuneitten terveyskeskuksesta v. 2009. Keskus on nyt käytössä.

  Kööpenhaminan kunta rakennutti neuvonta- ja tukikeskuksen (Nørrebro Health Center) brittiläisten Maggie's keskusten toimintamallin mukaisesti. Suunnittelijat Johannes Pedersen and Morten Rask Gregersen pyrkivät toteuttamaan parantavaa arkkitehtuuria ja esteettistä ympäristöä, karttamaan laitoksen piirteitä ja lähestymään normaalia asuinympäristöä. Kokonaisuus muistuttaa veistoksellisen katon yhdistämää pienten rakennusten ryhmää. Rakennuksen sisällä on useita pihoja ja terasseja sekä paljon luonnonvaloa. rakennus on esitelty Tanskan arkkitehtuurilehdessä Arkitekten nro 3 / 2012.

 • Uutta kotimaasta elokuulta! (6.9.2012)

  Oulun Terveys ja talous -päivien luentoihin voi tutustua Terveys ja talous ry:n sivuilla. Mukana ne luennot, joiden julkaisemiseen on saatu tekijältä lupa.

 • Uusi Mestren sairaala tavoittelee ekologisuutta innovaatioilla (5.9.2012)

  Venetsiaan vuonna 2008 valmistunut sairaala "lasipurjeineen" on yllättävä luomus peltomaiseman keskellä.

  Seitsemän maanpäällistä kerrosta sisältävät viisi vuodeosastokerrosta (680 ss) ja kaksi laajaa vastaanotto- ja toimenpidekerrosta. Sairaalaan tullaan sukeltamalla punaisen maan sisään menevän porttirakennuksen kautta, joka aukeaa piazzalle. Koko rakennuksen mittainen lasiseinä kattaa piazzan palmuineen ja istutuksineen. Osa potilashuoneista aukeaa tähän ja osa toisen terassoidun julkisivun puolelta maisemaan. Lasiseinää ja suuria ikkunoita käytetään lämmönsäätelyyn ja ilmastointiin. Luonnon ja päivänvalon parantavaan vaikutukseen uskotaan uudelleen. Arkkitehtuurista vastaa Studio Altieri Spa. Investointikustannukset olivat 500 milj ja rakennusten pinta-ala 117 500m2. €. Sairaalasta lisää linkissä  http://archrecord.construction.com/projects/bts/archives/healthcare/09_Ospedaledell/

 • Kestävän kehityksen Finchley Memorial Hospital, Barnet avautuu lokakuussa 2012 (3.9.2012)

  Sairaalan rakentaminen on dokumentoitu internetissä aina piirustuksia ja web-kameran kuvia myöten. Ne löytyvät uutisen linkistä.

  Sairaala on 60 -paikkainen paikallissairaala vanhalla asuinalueella. Se korvaa 1900-luvun alussa rakennetut vanhat sairaalarakennukset, jotka puretaan. Rakentamisessa käytetään LIFT -toteuttamismallia (Local Improvement Finance Trust  Programme), joka on perusterveydenhuollolle tarkoitettu yksityisen ja julkisen rahoituksen yhteistyömalli.

  Sairaalassa on pyritty kestävän kehityksen edistämiseen sekä toiminnan että rakennuksen suunnittelussa. Rakennus on kapearunkoinen, käytännössä kaikissa tiloissa on päivänvaloa. Vuodeosastoilla on pelkästään yhden hengen huoneita kylpyhuoneineen. Julkista liikennettä sairaalassa asioiville on parannettu. Sairaalan suunnittelija on Murphy Philipps. Sairaalan kestävän kehityksen linjasta löytyy lisää tietoa linkistä www.communityhealthpartnerships.co.uk

 • Design Council potilaan yksityisyyden asialla (3.9.2012)

  Potilaiden yksityisyyden puute julkisen terveydenhuollon vuodeosastoilla on NHS:lle suuri ongelma.

  Isojen huoneiden muuttaminen yhden hengen huoneiksi on suuri investointi, joka samalla vie kokonaisia vuodeosastoja pois käytöstä kuukausiksi. Esim. 30 potilaan osaston korjausaikana menetetään jopa 9500 hoitopäivää, jos korjaus kestää 40 viikkoa.

  Nightingale Associates ja SAS International ovat kehittäneet "vuodekennon" (bed pod), joka valmistetaan teollisesti ja kytketään sairaalatilan teknisiin järjestelmiin. Kennon seininä ovat verhot, joita potilas voi itse hallita kaukosäätimellä. Kennon katto on muotoiltu akustisesti. Kennoon on integroitu valaistuksen, kaasujen, ilmastoinnin, it-yhteyksien lisäksi kaikki vuoteen ympärillä tarvittava varustus.

  Kenno on esitelty myös videoina Design Councilin sivuilla. Design Council on organisaatio, joka tukee innovatiivisten ratkaisujen kehittämistä rakennettuun ympäristöön.

 • Myykö Skanska Nya Karolinskan heti sen valmistuttua v. 2017? (30.8.2012)

  Ruotsin lehdistössä on käyty alkukesästä keskustelua siitä, joutuuko tulevaisuuden sairaala valmistuttuaan riskipääomasijoittajien haltuun.

  Brittiläinen pääomasijoitusyhtiö Innisfree on kertonut käyneensä jo useita keskusteluja eri osapuolten kanssa huolimatta siitä, että Skanskan sopimus sairaalakiinteistöjen ylläpidosta ulottuu vuoteen 2040. Innisfree on jo mukana hankkeessa Skanskan kumppanina. Asia on nostettu myös poliittiseen keskusteluun puolueiden välillä. Skanska on myöntänyt hyvin mahdolliseksi, että se haluaa luopua kiinteistöistä jossain vaiheessa niiden valmistuttua.

 • Uusia 3D-filmejä Nya Karolinska Solnasta (30.8.2012)

  Filmit perustuvat White Tegnbom Teamin materiaaliin. Sairaalan odotetaan valmistuvan v. 2017.

 • Robina Hospital Queenslandissa Australiassa kerää palkintoja epäsairaalamaisella ympäristöllään (30.8.2012)

  Robina Hospital laajennettiin pienestä paikallissairaalasta nykyaikaiseksi aluesairaalaksi ja suunnittelussa on varauduttu vielä uuteen kasvuun.

  BVN Architects on korostanut päivänvalon ja luonnon osuutta viihtyisyyden luomisessa. Vastaanotoille odottavat voivat istua pihalla tai terassilla ja ainakin katsella ulos.  Maiseman, värien ja taiteen käyttö on ulotettu sekä potilaiden että henkilökunnan iloksi ja stressin poistamiseksi kaikkialle jopa leikkaussaliin asti. Sairaala parantaa ympäristönsä arvoa myös ulospäin maamerkkinä kaupunkiin saapuville autoilijoille.

 • Maineikas arkkitehti Zaha Hadid on Maggie's Kirkcaldyn suunnittelija (30.8.2012)

  Maggie's Kirkcaldy on ensimmäinen Iso-Britanniassa rakennettu Zaha Hadidin työ. Se sai seuraavana vuonna 2007 Skotlannin parhaan julkisen rakennuksen palkinnon.

  Rakennus sijaitsee Victoria Hospital Kirkcaldyn, jolle on juuri valmistunut suuri laajennus, takana jyrkän laakson partaalla.  Rakennus on ulkoa tumma, betoninen ja kulmikas kolmiomaisia ikkunoitaan myöten. Valoisista sisätiloista aukeaa laaja maisema laakson yli. Tämäkin Maggie's Centre kuuluu nimekkäiden arkkitehtien luomusten sarjaan, jolla Charles Jencks on halunnut kunnioittaa syöpään kuollutta vaimoaan. Maggie's keskukset tarjoavat tukea, tietoa ja koulutusta syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen sairaaloita miellyttävämmässä ympäristössä. Palvelut ovat ilmaisia.

 • Skotlannissa Fifessa on juuri avautunut Victoria Hospital Kirkcaldyn laajennus (30.8.2012)

  Hankkeen kustannukset olivat 170 milj. £. Laajennuksessa on 500 potilaspaikkaa, 11 leikkaussalia, uusi päivystysyksikkö ja tiloja synnyttäjille, lapsille sekä  munuais- ja tehoyksikköjä.

  Sairaalan arkkitehtuurilla on pyritty liittämään toisiinsa vanhan sairaalan urbaani mittakaava ja viereisen asuinalueen pienimuotoisempi miljöö. Ratkaisultaan uusi rakennus edustaa perinteistä "alusta ja torni" -sairaalaa. Kaksikerroksisen laajan toimenpidealueen päälle sijoittuvan vaihtelevan muotoiset vuodeosastot neljässä kerroksessa. Pohjakerrosten mittakaavaa on jäsennetty istutetuilla sisäpihoilla, jotka tuovat päivänvaloa ja helpottavat tilojen hahmottamista ja kulkemista. Toimenpidekerrosten laajuutta on perusteltu muutosjoustavuudella.

  Laajennus on toteutettu Pablic Private Partnership -mallilla. NHS Fifen kumppanina on monikansallinen Balfour Beatty plc. sairaalan suunnittelusta on vastannut niinikään monikansallinen konsultti BDP.

 • Runollinen, ystävällinen ja kodikas on Viborgin uusi sairaala Tanskassa (28.8.2012)

  lupaa Aart Arkitekter yhdessä Swecon, Midtconsultin ja WSPn kanssa.

  He osallistuvat Viborgin aluesairaalan suunnittelukilpailun toiseen vaiheeseen. Laajennuksen kustannusarvio on runsaat 70 milj. euroa ja laajuus n. 22 000 m2 . Uusi sisäänkäynti, päivystysyksikkö, leikkaussaleja ja teho-osasto rakennetaan mahdollisimman terapeuttisiksi ja toimiviksi niin potilaille kuin henkilökunnalle ja vierailijoille. Kilpailu ratkaistaan syyskuussa 2012.

 • Espoon Kauklahteen on valmistunut uusi talo ympärivuorokautista hoivaa tarvitseville ikäihmisille (14.8.2012)

  Kauklahden Asu ja elä -seniorikeskuksessa asukkaille on viimeisimmän teknologian avulla luotu turvallinen asuin- ja hoitoympäristö.

  Arkkitehtuurissa on otettu huomioon piirteet, jotka tukevat asukkaiden omaa selviytymistä jokapäiväisissä toimissaan. Muistisairaitten tarpeet ovat olleet erityisesti esillä. Rakennuksessa on tilat 75 asukkaalle sekä monipuoliset harrastus-, kuntoutus- ja ruokailutilat, joita asukkaitten ohella voivat käyttää ympäristön asukkaat. Rakennus jäsentyy kolmeen "noppaan", jotka sulautuvat mittakaavaltaan ympäristön muuhun rakennuskantaan. Alue on Asuntomessujen kohde vuodelta 2006. Kaikille asukkaille on pyritty antamaan kosketus luontoon ja ulkoilmaan (ranskalaisen) parvekkeen, suuren yhteisen parvekkeen ja monipuolisen pihan avulla. Rakennuksen suunnittelusta vastaa Kirsti Siven ja Asko Takala Arkkitehdit Oy.

  Rakennuksen lämmitykseen ja viilennykseen käytetään geoenergiaa lämpöpumpun avulla. Tietotekniikka on asukkaiden sekä henkilökunnan käytössä. 

 • Uusi Albert Schweizer Hospital on valmistunut Dordrechtiin Hollantiin. (5.7.2012)

  EGM architecten on suunnitellut sairaalan, joka on osa kaupungin uutta terveyspuistoa.

  Health Park muodostuu kolmesta vyöhykkeestä, joista sisimmäisenä on perusteellisesti uudistettu Albert Schweizer sairaala, seuraavana bulevardi urheilulaitoksineen ja kolmantena vyöhykkeenä esplanadi kauppoineen, kahviloineen, toimistoineen ja asuntoineen.Uuden rakennuksen toiminnot on ryhmitelty neljään rakenteeltaan yksinkertaiseen osaan, joiden käyttötarkoituksen muuttamisen pitäisi olla helppoa. Yhdessä osista on hoivakoti, hoitotiloja ja "äitiyshotelli", toisessa toimistoja, kolmannessa opetustiloja ja tietokeskus (knowledge center) ja neljännessä terveydenhuollon hallinnon tiloja. Osilla on kullakin oma luonteensa luomassa elävää kaupunkiarkkitehtuuria.

 • Keski-Suomen keskussairaalan uusi rakennus suunnitellaan suomalais-hollantilaisena yhteistyönä (5.7.2012)

  Teemu Kurkela JKMM arkkitehtittoimistosta ja hollantilainen Victor de Leeuw EGM arkkitehdeista alkavat suunnitella sairaalaa Kukkumäkeen. 

  Sairaalan kustannusarvio on 180 milj. euroa ja rakennuksen on tarkoitus valmistua 2018. Keskussairaalan käyttömenot ovat vuodessa noin 350 milj. euroa. Alueella sijaitsevat ennestään 1950-luvulla ensimmäiset rakennuksensa saanut keskussairaala ja 1970-luvun lopulla rakennettu Kyllön terveysasema.

 • Suomi mukana sairaalarakentamisen buumissa (5.7.2012)

  Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin valtuusto hyväksyi kesäkuussa puolen miljardin euron suunnitelmat.

  Oulun yliopistollista sairaalaa peruskorjataan ja laajennetaan seuraavien kahden vuosikymmenen aikana. Kustannusarvio sisältää kaikki sairaanhoitopiirin kiinteistöt myös Oulaskankaalla ja Ylivieskassa.  Kustannusarviota tarkennetaan suunnitelmien edetessä.  Noin puolet kuluu peruskorjauksiin.  Korjausten on tarkoitus alkaa vuonna 2014 ja valmistua 2030.  Vuodepaikat vähenevät ja avohoidon tilat lisääntyvät. Keskimäärinen hoitoaika on sairaalan rakentamisen ajoista laskenut  kahdeksasta vuorokaudesta alle kolmeen. Tarkoitus on siirtyä lähes kokonaan yhden hengen huoneisiin, joihin kuuluu oma kylpyhuone. Henkilökunnan mielestä nykyiset tilat eivät enää vastaa nykyaikaisen hoidon vaatimuksia.

 • Onko mahdollista rakentaa "tulevaisuuden kestävä" sairaala? (3.7.2012)

  Australialaisessa tutkimuksessa verrattiin eri aikana rakennettujen sairaaloiden kykyä mukautua muutoksiin.

  Jane Cartheyn ja Rice Doubneyn tutkimus lähti kahdesta vuonna 1978 valmistununeesta sairaalasta, joista toinen jatkaa toimintaansa edelleen, mutta toinen puretaan huonon soveltuvuutensa takia. Yhtä harvinaista kuin palautteen kokoaminen yleensä on palautteen hankkiminen sairaalarakennusten joustavuusominaisuuksista. Carthey ja Doubney tutkivat viisi sairaalaa löytääkseen ne ominaisuudet, jotka tekivät toisista tulevaisuutta kestävämpiä kuin toiset.

  • Riittävän iso alue ja toimintojen vyöhykkeet, jotka sallivat toiminnan aikaiset muutos- ja laajennustyöt. Ei myydä tonttialuetta!
  • Selkeä 'pääkatu', jonka varrelle 3 - 6 - kerroksiset yksiköt sijoitetaan ja varmistetaan laajennettavuus
  • Rakennusteknisen tason parantaminen vyöhykkeittäin mahdolliseksi (+huoltotunneli)
  • Selkeä moduuliverkko esim. 7,2 m x 7,2 m ja pieni standardihuoneiden valikoima esim. 12, 16, ja 32 m2
 • Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal on esimerkki luonnon ja rakennuksen yhteydestä (3.7.2012)

  Architectenbureau Koen van Velsenin kuntoutuskeskus Arnheimissa Hollannissa oli ehdolla viimeisimmän Mies van der Rohe -palkinnon saajaksi vuonna 2011.

  Voittoa ei tullut, mutta ehdolle pääsy jo osoittaa, että rakennuksessa on poikkeuksellista laatua. Edellisenä vuonna rakennus oli saanut useita kotimaisia palkintoja arkkitehtuuristaan. Pohjaratkaisu on pelkistetty kaksikäytäväinen suorakaide puiden keskellä metsässä. Valopihat, atrium ja sivukäytävät sulauttavat rakennuksen ympäröivään luontoon ja tuovat luonnonvalon lähes kaikkiin tiloihin. Julkisivut ovat kullanruskeaa anodisoitua alumiinia ja lasia. Sisällä värejä ja puuta on käytetty runsaasti. Rakennuksessa on kuntoutusklikka, toimistoja,urheilutiloja, uima-allas, ravintola ja teatteri. Keskus toimii myös ympäristön asukkaiden kokoontumistilana.

 • Glasgowissa avasi ovensa 2011 vuoden lopulla kahdeksas Maggie's Centre (3.7.2012)

  Keskuksen on suunnitellut Rem Koolhaas hollantilaisesta OMA -toimistosta yhdessä Ellen van Loonin kanssa.

  Se on OMAn ensimmäinen pysyvä rakennus Isossa-Britanniassa. Rakennus on yksikerroksinen ja muodostuu L-muotoisista tiloista sisäpihan ympärillä.  Lasiseinät luovat yhteyden isolle pihalle, jonka on suunnitellut Maggie'sin perustajien tytär Lily Jecks kuten ympäröivän alueen puut ja istutukset kukkulalla sijaitsevan Gartnavelin sairaalan alueella. 

  Maggie's Gartnavel tarjoa tukea ja asiantuntemusta syöpään sairastuneille Länsi- Skotlannissa, missä syövän esiintyvyys on muuta maata suurempi. Se sijaitsee aivan lähellä Skotlannin johtavaa syövänhoitokeskusta Beatson West of Scotlandia, joka vastaa 2,8 miljoonan asukkaan syövänhoidosta. 

 • Lontoon St Bartholomew's sairaalaan Steven Hollin suunnittelema Maggie's Centre (3.7.2012)

  Lontoon vanhimman sairaalan yhteyteen rakennetaan syöpään sairastuneille tukea tarjoava Maggie's Barts keskus.

  Maggie's on säätiö, joka perustettiin 15 vuotta sitten ja toimii Isossa-Britanniassa. Keskuksia on jo 15 eri puolilla maata. Useimmat niistä nimekkäimpien arkkitehtien suunnittelemia. Steven Hollin kuuluisimpia töitä on nykytaiteen museo Kiasma Helsingissä. Hän on palkittu arkkitehti New Yorkista. Hyvä arkkitehtuuri osaltaan tuo näkyvyyttä ja tukea sairastuneille.  Se poistaa toivottomuuden leimaa ja nostaa työn arvostusta.

  St Batrholomew's Hospital on Lontoon vanhin sairaala ja edelläkävijä sekä koulutuksessa että syövän hoidossa. Siellä on koulutettu Britannian ensimmäiset naislääkärit. Vuosittain sairaalassa hoidetaan n. 3100 syöäpotilasta. Uuden rakennuksen tieltä puretaan 1960-luvulla rakennettu toimistorakennus. Steven Holl on saanut harvinaisen tilaisuuden rakentaa Lontoon historialliseen keskustaan. 

 • Herzog & de Meuron suunnittelee Zurichiin uuden lastensairaalan (3.7.2012)

  Kinderspital Zürich – Eleonorenstiftung valitsi sveitsiläiset arkkitehdit kutsukilpailun voittajiksi.

  Ehdotuksessa lastensairaalan rakennus koostuu pienimittakaavaisista kolmikerroksista osista, joiden materiaalina sisä- ja ulkotiloissa on käytetty paljon puuta. Valoisuus, materiaalit ja sisäpihat liittävät rakennuksen luontoon ja ympäröivään maaseutuun. Lapset, vanhemmat ja henkilökunta ovat kuin pienoiskaupungissa. Sairaala-alueen toinen painopiste on opetus- ja tutkimuskeskus. Laboratoriot ja toimistot "leijuvat" auditorion ja kokoushuoneiden muodostaman agoran päällä kuusikerroksisena renkaana, joka materiaaleiltaan ja arkkitehtuuriltaan kuuluu kuitenkin yhteen sairaalan kanssa. Kaikkien tilojen pinta-ala on lähes 85 000m2  

  Lastensairaalan odotetaan valmistuvan vuonna 2018. Herzog & de Meuron on aikaisemmin suunnitellut maineikkaan kuntoutusklinikan Baseliin ja käyttänyt materiaalina puuta, jota he pitävät erittäin sopivana lasten hoitoympäristöihin.

 • Norjalaiset pitävät parhaina pieniä potilashuoneryhmiä. (2.7.2012)

  SINTEFin juuri julkaistun tutkimuksen mukaan suunnittelu vaikuttaa selvästi potilaiden hoitoon.

  Uudet norjalaiset vuodeosastot on jaettu 7 - 9 potilaan (ja huoneen) ryhmiin hoitajien työasemien ympärille. Paras osastomalli on kolme ryhmää "helminauhassa". Vuodevaatteet ja tarvikkeet on sijoitettu ryhmien sisälle, mutta muut aputilat ryhmien väliin. Ratkaisu vähentää hoitajien kulkemia matkoja huomattavasti. Hoitajat ovat lähellä omia potilaitaan. Potilaiden hoidon laaatu paranee, turvallisuus lisääntyy, melu ja häiriöt vähenevät. Norjan uusimmat sairaalat St Olav, Ringerike, Stavanger ja Aahus on suunniteltu näin.  Myös USAssa, Britanniassa, Ruotsissa, Tanskassa ja Liettuassa on yleisesti siirrytty tähän käytäntöön. Malleissa on sisäisiä eroja, mutta yhteistä ovat hajautetut henkilöstön työasemat. Tutkija Marte Lauvsnesin mukaan hoitajat saattavat aluksi tuntea jäävänsä "yksin" potilaidensa kanssa, mutta hyvällä suunnittelulla kontakti muihin yksiköihin saadaan säilymään.

 • Indigo voitti Aalborgin yliopistollisen sairaalan suunnittelukilpailun (2.7.2012)

  Tanskalaisten suunnittelijoiden ryhmä päihitti britit kaksivaiheisen kilpailun päätteeksi.

  Konsortioon kuuluvat Schmith Hammer Lassen Architects, Aarhus Arkitekterne, Creo Arkitekter, neljä insinööritoimistoa ja neljä avustavaa toimistoa. Projektin koko on 330 000 m2 josta sairaalatiloja 500 m2 ja viereiselle yliopistolle 17 000 m2 . Sairaalan kustannukset on arvioitu 551,5 milj. euroksi. Jos kaikki sujuu aikataulussa ensimmäiset potilaat otetaan vastaan 2016. Rakennusaika on 2013 - 2020. Voittaneessa suunnitelmassa potilaalle on annettu ykkössija. Ympäristöllä tavoiteellaan lämmintä, henkilökohtaista jopa runollista kokemusta tiloista. Rakennukset on sovitettu maisemaan. Tulevaisuuden laajennukset on pyritty ennakoimaan. Toiminnat sijoittuvat avaran sisäkadun varrelle. Valo ja näkymät tukevat tilojen hahmottumista. Päivystysliikenne on erotettu muusta liikenteestä toiselle puolelle ja vuodeosastot nostettu sisääntulotason yläpuolelle säilyttäen toimintojen läheisyys.

 • Aalborgin yliopistollisen sairaalan kutsukilpailun voittaja ratkaistaan pian (25.6.2012)

  Pohjois-Tanskaan Aalborgiin rakennetaan kokonaan uusi yliopistollinen sairaala, jonka koko on n. 134 000 m2. Kilpailun toisessa vaiheessa on mukana kaksi ehdotusta, "Curavita" ja "Indigo". 

  Cura Vitan tekijä on lontoolainen toimisto Ove Arup & Partners ja Indigon tanskalaisten arkkitehtitoimistojen konsortio Indigo.Toisen vaiheen tulokset julkistetaan kesällä 2012.  Sairaalaan tulee lähes 600 potilaspaikkaa, 32 leikkaussalia ja 29 kuvantamishuonetta. Jos kaikki sujuu aikataulussa esimmäiset potilaat otetaan vastaan 2016.

 • Brittiäinen BDP voitti Bispebjergin sairaalan kilpailun (25.6.2012)

  Voitto tuli yhdessä tanskalaisten TKT arkkitehtien ja Ramboll Denmarkin kanssa. Ehdotuksessa Bispebjergin sairaala ja Bispebjergin psykiatrinen sairaala rakentuvat neljästä korttelista, joilla kullakin on oma luonteensa.

  Yhteinen sisääntuloalue on kortteleiden keskellä vihreänä, "sykkivänä sydämenä". Ratkaisu on sekä urbaani että vihreä. Se kunnioittaa alueen puistomaista luonnetta ja suojeltuja Martin Nyropin sata vuotta sitten suunnittelemia paviljonkeja. Historiallisiin rakennuksiin sijoitetaan hallinnon, tutkimuksen ja laboratorioiden tiloja.  Puistomaiset alueet ovat sekä potilaiden että henkilökunnan aktiivisessa käytössä. Ehdotuksen liikenneratkaisu on selkeä ja helposti hahmottuva. Vaikka yleissairaala ja psykiatrinen sairaala ovat vierekkäin, niille kummallekin taataan ratkaisulla oma rauhansa. Yhteisen päivystysyksikön rakentaminen voidaan aloittaa ensimmäiseksi muita toimintoja häiritsemättä.

 • The Small Hospital of the Future (5.6.2012)

  Kilpailussa "Small Hospital, Big Idea" haettiin ihmisläheistä konseptia sairaalalle, joka on osa yhteisöä, toimii yhdessä potilaan kanssa sekä käyttää luonnonvaroja säästeliäästi.

  Kilpailun voitti Mazetti Nash Lipsey Burch yhdessä Perkins+Will NY:n kanssa. Kilpailun järjesti Kaiser Permanente, joka vastaa noin yhdeksän miljoonan asukkaan terveydenhuollosta yhdeksässä USAn osavaltiossa. Kaiser Permanente on "not-for-profit" palveluntarjoaja. Tällä sairaalakonseptilla vastataan pienten yhteisöjen tarpeisiin. Mallia sovelletaan paikallisiin olosuhteisiin palveluiltaan ja materiaaleiltaan. Sairaala on myös hyvinvoinnin keskus ja sisältää muitakin palveluja eikä näytä perinteiseltä laitokselta.  Kilpailun parhaissa ehdotuksissa luonto ja luonnonvalo ohjaavat asiakkaita sisätiloissa. Tarkoitus oli myös uudistaa työtapoja ja sovittaa rakennukseen uusinta ja tulevaa teknologiaa. Kilpailuehdotuksista kuvia ja muuta materiaalia löytyy Kaiser Permanenten omilta sivuilta.

 • Potilaskeskeisyyttä suunnitteluun (30.5.2012)

  Kymmenen avaintekijää, joiden avulla hoitoympäristöstä saadaan potilaille mahdollisimman hyvä.

  Amerikkalainen Institute for Patient-Centered Design, Inc. on julkaissut ne sivuillaan. Alla tekijät suomalaisena versiona. Alkuperäinen teksti ja täydentävä diasarja avautuvat maksutta instituutin sivuilta.

  1. Kunnioita potilaan yksityisyyttä
  2. Luo hyvät olosuhteet potilaiden ja henkilöstön väliselle keskustelulle, yhteistyölle ja luottamukselle
  3. Tue potilaan ja läheisten osallistumista
  4. Voimaannuta  potilasta
  5. Luo turvallisuutta ja turvallisuuden tunnetta vahvistava ympäristö 
  6. Tee kaikkien aistien kannalta esteetön ympäristö
  7. Luo kaikille aisteille miellyttävä  ympäristö
  8. Toteuta stressiä vähentävä ja paranemista tukeva ympäristö,
  9. Tee hyvät ja miellyttävät työskentelyolosuhteet henkilöstölle
  10. Ota huomioon innovaatiot ja ratkaisut, jotka saatavat unohtua suunnitteluprosessin kuluessa
 • Kööpenhaminan Bispebjerg Bakkelle rakennetaan uutta urbaania sairaalaa (29.5.2012)

  Kolmivaiheisessa suunnittelukilpailussa on enää mukana kaksi toimistoa, tanskalainen Drees & Sommer Nordic ja brittiläinen BDP. Ehdotukset . Kilpailu ratkaistaan 20.6.2012.

  Koko rakentamisohjelman arvioidaan kestävän 10-12 vuotta. Sairaala toimii koko ajan. Siinä yhdistetään Frederiksbergin sairaala, Bispebjergin psykiatrinen klinikka ja lastenpsykiatrinen sairaala. Alueella on kymmeniä sairaalarakennuksia, joista vanhimmat vuodelta 1913. Osa niistä puretaan, osa korjataan hellävaraisesti ja osa reippaasti muuttaen uuteen käyttöön. Henkilöstö (5500) osallistuu aktiivisesti suunnitteluun. Somaattisen sairaalan koko tulee olemaan n. 158 000m2 ja psykiatrisen 59 000m2. Kustannukset tulevat olemaan 4 - 5 mrd DKR, potilaspaikat yli 800 ja uutta tilaa 94 000m2. Työprosesseja ja organisaatiota uudistetaan tulevaisuus tähtäimessä.

 • 32th International UIA - Public Health Group Seminar 22.-24.3.2012, Oslo, Norway (28.5.2012)

  Joustavuus - mantra jolla välttää nykyisyys? kysyi Tarald Rohde seminaarin avauspuheenvuorossa. Joustavuutta käsiteltiin useissa esityksissä. Uusia projekteja esiteltiin mm. pohjoismaista, Australiasta, Sveitsistä ja Italiasta. Energiatehokkuus, käyttäjälähtöinen suunnittelu ja laadunhallinta olivat mukana aiheissa. Kaikki (myös aikaisemmin pidettyjen seminaarien). esitykset löytyvät UIA:n seminar PHG -sivuilta.

 • Teräsrakenteisia moduulitiloja tuottava Cadolfo katsoo toiveikkaana sairaalarakentamisen suuntaan (21.5.2012)

  Manufacturing Journal Magazine uutisoi 21.5.2012 yrityksen suurista rakennushankkeista Ranskassa ja Venäjällä. Pariisiin valmistuu 2013 Centre Hospitalier d’Argenteuil noin 1000 moduulista.

  Sairaalan perustukset ja ensimmäinen kerros tehdään paikalla ja kolme ylintä kerrosta kootaan moduuleista. Kolmessa vuodessa 60000m2  sairaala on valmis. Venäjälle yritys rakentaa 14 lääketieteellistä 20000m2 keskusta. Niistä ensimmäinen valmistui Penzaan vuonna 2007. Puolaan yritys on rakentanut useita sairaalarakennuksia. Noin 5000m2 rakennus valmistuu 6 kuukaudessa. Moduulisairaala voidaan rakentaa joko tilapäiseksi siirrettäväksi tai pysyväksi rakennukseksi.

  Saksalaisella emoyhtiöllä on satavuotinen historia.  Viimeisten 30 vuoden aikana se on suunnanut katseensa yhä enemmän sairaaloihin. Cadolfo Poland sai alkunsa noin kymmenen vuotta sitten Puolan liityttyä Euroopan Unioniin ja NATOon.

 • Moduulisairaalasta keskustellaan HUS:in lastenklinikan sisäilmaongelmien ratkaisuksi (21.5.2012)

  Keski-Suomen keskussairaala ratkaisi käyttökieltoon menneet synnytyssalitilansa saksalaisen yrityksen teräsrakenteisilla moduuleilla. Tilaus tehtiin viime joulukuussa, nyt tilat ovat valmiina käyttöön. 

  Moduuliratkaisua pohditaan Helsingin Sanomien 15.5.2012 uutisen mukaan myös lastenklinikan tilanteen korjaamiseksi. Uusi lastensairaala Helsinkiin valmistuu arvioiden mukaan aikaisintaan 2016 - 2020, joten on epävarmaa, voidaanko odottaa uusia tiloja niin kauan. Moduulisairaalat eivät ole sinänsä uutta tekniikkaa vaan saksalaisyrityksellä on niistä jo 30 vuoden kokemus. Parhaillaan yritys rakentaa moduulisairaalaa Pariisin keskustaan. Moduulisairaalat eivät ole pelkästään tilapäisratkaisuja vaan niitä rakennetaan myös pysyviksi rakennuksiksi. Tilaelementit tehdään tehdasolosuhteissa lähes valmiiksi, joten työmaavaiheen virheiden mahdollisuudet vähenevät.

 • Paimion sairaalaa esitetään uudelleen maailmanperintökohteeksi (21.5.2012)

  Alvar Aallon läpimurtotyönä pidetty entinen tuberkuloosiparantola oli ehdolla jo vuonna 2007, mutta Suomi peruutti ehdotuksen, koska asiantuntijajärjestö ICOMOS piti hakemusta puutteellisena.

  Turun Sanomat uutisoi aiheesta Kulttuuri-sivuillaan 13.5.2012. Paimion parantolaa pidetään funktionalismin merkkiteoksena. Aalto on suunnitelmissaan eläytynyt potilaan asemaan. Sairaalan tilat kylpevät aurinkoisina päivinä luonnonvalossa. Valo ja raikas ilma olivatkin ennen antibiootteja tärkeitä parannuskeinoja hyvän ruuan ja levon lisäksi. Aalto suunnitteli sairaalan väritystä ja kalusteita myöten itse. Useista sairaalan kalusteista on tullut klassikoita, jotka ovat edelleen tuotannossa. Kattoterassilla, jossa potilaat aikanaan nauttivat raikkaasta mäntykankaan ilmasta, kasvaa altaissa mäntyjä, jotta makuulla olevat potilaat näkisivät ne myös seitsemännen kerroksen korkeudella.

 • Architects for Health keskusteli Leedsissä yhden hengen huoneista Ison-Britannian julkisissa sairaaloissa (24.4.2012)

  Vain Pemburyn sairaalaan on rakennettu pelkkiä yhden hengen potilashuoneita sen jälkeen kun European Health Property Network julkaisi 2004 NHSn tilaaman raportin niiden eduista.

  Pemburyn sairaala otettiin käyttöön 2011. Yksityisellä rahoituksella sen sijaan on rakennettu jo kolme tällaista sairaalaa.  Tilaisuudessa hämmästeltiin hitautta, jolla uudistuminen tapahtuu. Tarvitaan tutkimusta, jolla urbaanilegendat toiseenlaisen sairaalan rakentamisesta selätetään. Vedottiin jälleen kerran Florence Nightingaleen, jonka mukaan potilaille haitallista on melu, hoidon puute ... ja itse asiassa sairaalat tekevät potilaille enemmän haittaa kuin kaikki maailman lääkkeet voivat parantaa. Pohdittiin uudenlaisen sairaalaympäristön mahdollisuuksia nykyisessä NHSn vähenevien resurssien maailmassa.

 • Pohjois-Irlantiin Enniskilleniin on valmistumassa 312-paikkainen South West Acute Hospital (24.4.2012)

  Sairaala avautuu potilaille 2012 kesäkuussa.  Sairaalassa on kattavat akuuttisairaanhoidon palvelut, leikkausosasto, päiväkirurgia ja monipuoliset tutkimusyksiköt sekä vuodeosastot. Kaikki potilashuoneet ovat yhden hengen huoneita.

  Sairaalan suunnittelusta vastannut konsortio on koonnut tietoa monipuolisesti kansainvälisistä lähteistä. Suunnittelussa on otettu huomioon kaikki käyttäjät potilaista ja vierailijoista henkilökuntaan. Laitosmaisuutta on vältetty. Rakennuksessa hyödynnetään maisemaa ja sijaintia. Tilohin tulee runsaasti luonnonvaloa. Tilankäytössä on pyritty joustavuuteen. Investointikustannukset ovat 270 miljoonaa puntaa.

 • New Royal London Hospital, Whitechapel, Euroopan uusin sairaala, avasi ovensa maaliskuun alussa. (24.4.2012)

  Uusi 650 miljoonaa puntaa maksanut, 17-kerroksinen sairaala korvaa vanhat sairaalarakennukset, joista osa periytyy 1700-luvulta. Sairaalassa toimivat mm. tapaturma- ja päivystyskeskus, yksi Euroopan laajimmista dialyysikeskuksista sekä naisten- ja lastentautien sairaalat.

  Nyt käytössä on 75% sairaalan tiloista. Sairaalarakennuksen toinen vaihe, johon kuuluu mm. sydänkeskus, valmistuu lopullisesti vuonna 2015. Vuodeosastojen potilaista yli 40% sijoitetaan yhden hengen huoneisiin, joihin kuuluu oma kylpyhuone.  Muut potilaat ovat tilavissa neljän potilaan yksiköissä, joihin myös kuuluu oma kylpyhuone. Potilashuoneisiin on pyritty saamaan runsaasti päivänvaloa ja näkymiä yli kaupungin ja Canary Wharfin. Sairaalassa on nykyaikainen 26 salin leikkausosasto, joka on kolmanneksen aiempaa suurempi.  Uusi rakennus tehostaa toimintaa, kun toistensa läheisyydestä hyötyvät yksiköt on voitu koota yhteen. Kaupunkinäkymien kannalta tärkeät ja historiallisesti arvokkaat osat säilytetään. 

 • The biggest ongoing hospital project in Denmark, Århus University Hospital, aims at year 2020 (20.3.2012)

  In 2007 organized competition was won by the architectural practice C.F. Møller together with Cubo Architects. The hospital will function as university hospital, district hospital and a facility for primary care. The new part will be combined with the old hospital to form an entity: a village with its streets and squares.

 • Tanskan suurin meneillään oleva sairaalaprojekti Århusin yliopistosairaala tähtää vuoteen 2020 (8.3.2012)

  C.F. Møllerin arkkitehtitoimisto voitti vuonna 2007 järjestetyn kilpailun yhdessä Cubo Arkkitehtien kanssa. Sairaala toimii sekä yliopistosairaalana, aluesairaalana että perusterveydenhuoltoa tarjoavana sairaalana. Uusi sairaala yhdistetään vanhan sairaalan kanssa kokonaisuudeksi, kyläksi katuineen ja aukioineen.

  Koko sairaalan pinta-ala tulee olemaan 400 000 m2, josta uusi osa on 250 000 m2. Rakentamisen arvioidaan kestävän 12 - 15 vuotta. Sairaalaa suunnitellaan näyttöön perustuvan suunnittelun periaatteilla. Aalborgin yliopiston julkaisuissa on raportti Helende arkitektur, joka sisältää runsaasti näitä kuvia ja periaatteita.

 • Uusia sairaaloita Tanskaan (8.3.2012)

  Tanskalaisten arkkitehtitoimistojen konsortio voitti suunnittelukilpailun DNV Gødstrup sairaalan suunnittelusta. Sairaalan kustannusarvio on runsaat 540 miljoonaa euroa ja koko 135 000 m2. Sairaala rakennetaan Länsi-Tanskaan uudelle alueelle. 

  Näyttöön perustuvaa suunnittelua on hyödynnetty luonnon ja sairaalan tilojen yhteen sovittamisessa. Tavoitteena on tulevaisuuden terapeuttinen ja tehokas opetus- ja tutkimussairaala, jossa potilaat läheisineen ovat keskiössä. 

 • Tampereella on valmistunut Silmäkeskus ja potilashotelli (8.3.2012)

  Tampereen yliopistollisen sairaalan, ammattikorkeakoulun ja yliopiston vierelle on noussut uusi rakennus Finnmedi 6-7. Silmäkeskus kuuluu yliopistolliseen sairaalaan.  Potilashotelli on osa norjalaista Norlandia Care -yritystä.  Lisäksi rakennuksessa on toimistotiloja yrityksille.

  Sisääntulokerroksen vastaanotto palvelee kaikkia toimijoita. Potilashotellissa on 130 kahden hengen huonetta. Silmäkeskus voi tarvittaessa laajeta potilashotellin puolelle. Potilashotelliin kuuluu myös 80-paikkainen ravintola. Hotelli on auki vuorokauden ympäri potilaille ja heidän läheisilleen. Sekä silmäkeskuksen että hotellin tiloissa on kiinnitetty erityistä huomiota viihtyisyyteen. Molemmissa on moderneja taideteoksia.

 • Itävallassa rakennetaan 800-paikkaista Krankenhaus Nord Wieniä (8.3.2012)

  Sairaalasta tulee yksi Euroopan suurimmista, kun se avaa ovensa vuonna 2016.  Sen rakennuskustannukset on arvioitu 500 miljoonaksi euroksi. Käyttökuntoon varustaminen maksaa saman verran.

  Sairaala on Wienin terveydenhuollon uudistamisohjelman kulmakiviä.  Sille tehtiin kestävän kehityksen ohjelma, jonka avulla taataan että se suunnitellaan, rakennetaan ja se toimii korkelaatuisesti. Sairaalan tiloihin tulee mahdollisimman paljon päivänvaloa.  Tilat avautuvat sisäpihoille, kattopuutarhoihin ja ympäristön puistomaisiin maisemiin vesiaiheineen.  Sairaalan pinta-ala 240 000 m2. Vuodeosastoilla hoidetaan 40 000 potilasta vuodessa, poliklinikkakäyntejä on 250 000 ja leikkaustoimenpiteitä 15 000.

  Suunnittelusopimuksen voitti yhdessä itävaltaisen toimiston kanssa Arup Ireland.

 • Kuparin käyttöä kosketuspinnoilla aiotaan kokeilla hoitolaitoksissa (22.2.2012)

  Helsingin sanomat kertoi, että Helsingin kaupunki aikoo testata kuparisia,messinkisiä tai niillä pinnoitettuja vetimiä ja muita pintoja hoitolaitoskohteissaan. 

  Tutkimukset ovat osoittaneet näiden materiaalien tuhoavan jopa MRSA -sairaalabakteereja. Ongelmaksi voi osoittautua tuotteiden saatavuus, koska kotimaista valmistusta ei ole.  Aihetta on tutkittu Suomessa Hjelt-instituutissa ja kokeiltu Porissa Sotainvalidien sairaskodissa.  Yhdysvalloissa kuparia sisältävien materiaalien vaikutusta infektioiden leviämiseen on tutkittu runsaasti.

 • EuHPN:n Bolognan seminaarin esitykset ovat katseltavissa EuHPN:n sivuilla (8.2.2012)

 • Turun Sanomien verkkolehti uutisoi TYKSin aamuisesta palosta: (6.2.2012)

  Turun yliopistollisen sairaalan toimistosiiven hissikonehuoneessa varhain aamulla syttynyt palo saatiin nopeasti sammumaan.

 • NKS Nya Karolinska Solnan näyttelytila avattiin 24.1.2012 (30.1.2012)

  Näyttelytilassa voi tutustua Ruotsin suurimpaan rakennusprojektiin kuvin, videoin ja interaktiivisen mallin avulla.

  Näyttelytila sijaitsee yliopistosairaalan pääsisäänkäynnin vieressä. Ryhmät voivat varata ajan tutustumista varten. Yksittäiset kävijät voivat vierailla ilman varausta. Rakennustyömaata voi katsella myös webbikameralla. Uusi sairaala ottaa vastaan ensimmäiset potilaat 2016.

 • Aalborgin yliopistollisen sairaalan kutsukilpailun 1. vaihe ratkeaa maaliskuussa (23.1.2012)

  Kilpailuehdotukset on jätetty sisään 13.1. 2012.  Hanke on osa Tanskan terveydenhuollon laajaa 4,1 miljardin kruunun uudistusohjelmaa. 

  Pohjois-Tanskaan Aalborgiin rakennetaan kokonaan uusi yliopistollinen sairaala, jonka koko on n. 134 000 m2.  Projekti yhdistää terveydenhuollon, koulutuksen ja tutkimuksen. Kilpailuun kutsuttiin kuusi arkkitehti- ja insinööritoimiston konsortiota. Arkkitehtitoimistoista neljä on Tanskasta, yksi Norjasta ja yksi Iso-Britanniasta.  Toisen vaiheen tulokset julkistetaan kesäkuussa 2012.  Jos kaikki sujuu aikataulussa nsimmäiset potilaat otetaan vastaan 2016.

 • HYKSin Naistenklinikkaa korjataan ja laajennetaan (18.1.2012)

  Rakentamisen on tarkoitus alkaa 2013. Hankkeelle antoi sysäyksensä lastenklinikan vastasyntyneitten teho-yksikön ahtaus ja huono kunto.

  Sille rakennetaan uudet tilat Naistenklinikan yhteyteen. Samalla rakennetaan tilat magneettikuvauksia varten ja peruskorjataan synnytys- ja päivystysosaston ja leikkaus- ja anestesiaosaston tilat.  Hankkeen arvioidaan valmistuvan 2015.

 • Tanskassa 1970-luvulla avattua Herlevin sairaalaa laajennetaan (12.1.2012)

  Herlevin sairaala on yksi Kööpenhaminan seudun suurimmista sairaaloista. Se on 120-metrisenä ja 28-kerroksisena Tanskan korkein rakennus. Potilastorni edusti aikanaan valtavirrasta poikkevaa ratkaisua; hisseistä ja työtiloista koostuvan ytimen ympärillä on tilat 24 potilaalle.

  Sairaala on edelleen vaikuttava kokonaisuus väreiltään ja viimeistelyltään. Sen suunnittelivat arkkitehdit Gehrdt Bornebusch, Max Brüel ja Jørgen Selchau. Väreistä ja aulojen taideteoksista vastasi Poul Gernes.

  Viime keväänä ratkaistun arkkitehtikilpailun voitti konsortio, jota johtaa Henning Larsenin arkkitehtitoimisto. Laajennukseen sijoittuvat mm. synnytys-, lasten- ja naistentautien osastot sekä päivystyksen ja teho-osastojen tilat. Uudet osastot ovat nykyisen sairaalan vastakohtia ympyränmuotoisina ja vain muutaman kerroksen korkuisina. Suunnittelijoiden tavoitteena on tuoda luonto käyttäjien lähelle ja hyödyntää elvyttävää arkkitehtuuria. Rakentaminen alkaa 2014 ja tilat otetaan käyttöön 2017. 

 • 10.000 TAIDETEOSTA SAIRAALOIHIN -kampanjan opaskirja on ilmestynyt (12.1.2012)

  Kampanjan tavoitteena on lisätä taideteosten määrää suomalaisissa sairaaloissa ja muissa hoitolaitoksissa sekä nostaa esille visuaalisen ympäristön merkitystä viihtyisyydelle, paranemiselle ja hyvälle työympäristölle.

  Aloitusseminaarin materiaali on nyt julkaistu kirjana. Kampanjan moottoreina ovat olleet Ilkka Taipale ja Galleria ORTONista Seppo Seitsalo ja Sirpa Viljanen, jolta saa lisätietoja kampanjasta ([[mailto:sirpa.viljanen@orton.fi|sirpa.viljanen@orton.fi]])

 • Vanhojen sairaaloiden tulevaisuus ei näytä ruusuiselta (11.1.2012)

  Myös Harjavallan kaupungin lähistöllä sijaitsevat vanhat sairaalarakennukset liittyvät joukkoon, joka on poistumassa sairaalakäytöstä uutisoi aluelehti Sydän-Satakunta ja Jokilaakso.

  Satalinnan sairaala, Harjavallan sairaala ja Rauman aluesairaala uhkaavat käydä tarpeettomiksi nykyiseen toimintaansa jo lähivuosina esittää raportissaan Satatila-hankkeen selvitysmies Arto Alanko.  Jostain pitäisi löytää rakennuksille uusi käyttö, ettei niitä tarvitsisi hävittää.

 • Hälsofrämjande vårdmiljöer 16 – 17.11. 2011, Malmö, Sverige (29.12.2011)

  Konferenssin luennot ovat saatavilla järjestäjän sivuilta.

 • Design & Health World Congress Boston 2011 (9.12.2011)

  Esitykset ovat saatavilla järjestäjän sivuilla. Runsas aineisto sisältää paljon kuvia, 3d-kuvia, pohjapiirustuksia ja projektikuvauksia.

 • Norjassa on meneillään tutkimusprojekti matalaenergiasairaaloista (8.12.2011)

  "Halvert energiforbruk i fremtidens sjukhus - et forskningsprosjekt" on 24 miljoonan NOK:n käyttäjälähtöinen innovaatioprojekti (2010 - 2014), jolla tähdätään tulevaisuuden sairaaloiden energiankäytön puolittamiseen.

  Projekti toteutetaan kolmessa vaiheessa. Ensin kootaan tiedot nykyisestä tilanteesta, toisessa vaiheessa kehitetään ja arvioidaan energiankäyttöä vähentäviä tapoja ja kollmannessa valitaan parhaat ja viedään ne käyttöön.  Projektia johtaa Norconsult ja toteutuksesta vastaa suurelta osin SINTEF. Projekti jakautuu vielä viiteen osaprojektiin, joista löytyy lisää tietoa www.sykehusplan.no -sivuilta.

 • Lahden Esteetön Koti -apuvälinekeskus on avannut ovensa 24.11.2011. (2.12.2011)

  Lahden Launeella sijaitsevassa myynti- ja näyttelytilassa on noin kahdeltakymmeneltä valmistajalta mm. vanhusten ja liikuntarajoitteisten esteettömään asumiseen liittyviä tuotteita. 

  Näyttelytilassa tuotteet ovat "aidossa" kotiympäristössä. Seiniä siirtämällä voidaan luoda mallitiloja, joissa tuotteita ja välineitä voidaan testata. Lahden Esteetön Koti palvelee sekä yksityisiä asiakkaita että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tuottajia.

 • Kupari tuhoaa sairaalan bakteerit (29.11.2011)

  Helsingin Sanomat uutisoi 18.10.2011 tiedesivuillaan Helsingin yliopiston Hjelt-instituutin kahdessa suomalaisessa laitoksessa tekemää tutkimusta artikkelissa "Kupari tuhoaa sairaalan bakteerit".

  Yhdysvaltain ympäristöministeriö arvioi vuonna 2008 yli 280 kuparisen seoksen tappavan bakteereja, mm. sairaalainfektioita aiheuttavaa MRSA:ta. Lisätietoa kupariin liittyvistä tutkimuksista löytyy SCDA:n (Scandinavian Copper Development Association) sivuilta. Aihe on esillä myös Nashvillen HCD11 -konferenssissa.

 • Evidence based design -tutkimuksia koottu kommentoitavaksi (29.11.2011)

  The Center for Health Design (CHD) on juuri julkistanut yhteenvedon tutkimuksista (EBD), joissa käsitellään terveydenhuollon ympäristöjen ominaisuuksia ja mittareita.

  Seitsemän avainteemaa ovat: sairaalainfektiot, lääkitysvirheet, potilaiden kaatumiset/putoamiset, potilastyytyväisyys, odottaminen, henkilöstön tehokkuus ja tyytyväisyys. Aineisto löytyy CHD:n sivuilta otsikon "Healthcare Environmental Terms and Outcome Measures: An Evidence-based Design Glossary" alta.

  .

Tapahtumat Takaisin uutisiin